Όλες οι αλλαγές στη φορολογία και τι σημαίνουν για την τσέπη μας

Όλες οι αλλαγές στη φορολογία και τι σημαίνουν για την τσέπη μας
Το 2020 αναμένονται, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, περαιτέρω ελαφρύνσεις για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

Άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ από φέτος τον Αύγουστο και βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων αποτελούν τις βασικές αλλαγές που πρόκειται να εφαρμοστούν σε πρώτη φάση, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από το 2020 θα ισχύσουν ελαφρύνσεις στη φορολογία επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων με σταδιακές μειώσεις σε ασφαλιστικές εισφορές, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος, αλλά και μέτρα ενίσχυσης της οικοδομής.

Μείωση του ΕΝΦΙΑ από τον Αύγουστο

Πάνω από 6,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν από τον Αύγουστο μειωμένα τα φετινά εκκαθαριστικά τους σημειώματα και συγκεκριμένα θα ισχύσει:

– Μείωση κατά 30% για τις μικρές ιδιοκτησίες

– Μείωση κατά 20% σε όλη τη μεσαία τάξη

– Μείωση κατά 10% για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία με αξία άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα αρχίσει από τα τέλη Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα με δεδομένο ότι η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ του 2019 θα γίνει μέσα στον Αύγουστο θα πρέπει να υπάρχει ένα καθαρό τοπίο για τις μειώσεις που θα γίνουν το συντομότερο δυνατό. Αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα τότε οι τιμές επί των οποίων θα υπολογιστεί θα είναι αυτές που ίσχυαν την 1/1/2019 και θα μειωθεί ανάλογα με τις πιο λεπτομερείς μειώσεις που θα πρέπει να ανακοινώσει το υπουργείο οικονομικών, αν και ο Πρωθυπουργός δεν ήταν συγκεκριμένος σχετικά με το ποια είναι τα όρια της μικρής και μεσαίες περιουσίας.
Για να γίνει πιο κατανοητή η αποκλιμάκωση της έκπτωσης θα μπορούσαμε να πούμε ότι:

– Ένα διαμέρισμα αντικειμενικής αξίας 60.000 ευρώ στην Δραπεστώνα σήμερα πληρώνει ΕΝΦΙΑ σήμερα 224 εκ ευρώ. Το 2019 θα πληρώνει 137 ευρώ δηλαδή θα έχει μείωση 30% που αντιστοιχεί σε 67 ευρώ.

– Ένα άλλο διαμέρισμα επίσης στην Δραπετσώνα με αντικειμενική αξία 102.000 ευρώ πληρώνει φέτος ΕΝΦΙΑ 348 ευρώ . Με την έκπτωση του 20% θα πληρώσει 69,6 ευρώ λιγότερα δηλαδή το εκκαθαριστικό για φέτος θα έχει εβεβοώσει φόρο 278,4 ευρώ.

Οι αλλαγές στις 120 δόσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Άμεση βελτίωση της ρύθμισης για τις 120 δόσεις θα φέρει η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε στις προγραμματικές δηλώσεις ο πρωθυπουργός. Συγκεκριμένα, η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ, το επιτόκιο μειώνεται από 5 σε 3%, διευρύνεται η ρύθμιση με την υπαγωγή όλων των επιχειρήσεων που έχουν βασική οφειλή μέχρι 1 εκατομμύριο ευρώ και για όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση, αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Τόνισε πάντως ότι πρόκειται για την τελευταία ρύθμιση που φέρνει το ελληνικό κράτος.

Οι αλλαγές που θα έρθουν το 2020

Μειώσεις στη φορολογία θα δουν από το 2020 επιχειρήσεις αλλά και φυσικά πρόσωπα, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα:

– Μειώνεται ο φόρος στις επιχειρήσεις στο 20% σε δύο φάσεις: τον Σεπτέμβριο θα ψηφισθεί η μείωση από το 28% στο 24% για τα εισοδήματα του 2019 και για τα μερίσματα από 10% στο 5%.

– Αναστέλλεται ο ΦΠΑ στην οικοδομή και ο φόρος υπεραξίας σε αγορές και πωλήσεις. Καθιερώνεται έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.

– Ο πρώτος φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ πέφτει από το 22% στο 9%, ενώ μειώνεται και ο ανώτατος.

– Καταργούνται σταδιακά η Εισφορά Αλληλεγγύης και το Τέλος Επιτηδεύματος.

– Σταδιακά μειώνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές από 20% στο 15%, κι ο ΦΠΑ περιορίζεται από το 13% στο 11% και από το 24% στο 22%.

Διαβάστε ακόμη:

Kυριάκος Μητσοτάκης: Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 22% τον Αύγουστο, διευρύνονται άμεσα τα κριτήρια για τις 120 δόσεις

Ρέγκλινγκ: Μειώσεις φόρων αν βγαίνουν τα νούμερα