Όλες οι αλλαγές στη φορολογία που προτείνει η κυβέρνηση

Όλες οι αλλαγές στη φορολογία που προτείνει η κυβέρνηση

Αυξήσεις φόρων εισοδήματος αναμένεται να προκύψουν εάν γίνει αποδεκτή από τους εκπροσώπους των δανειστών η πρόταση της κυβέρνησης για τις αλλαγές στις φορολογικές κλίμακες.

Αυξήσεις φόρων εισοδήματος για τη συντριπτική πλειοψηφία των φυσικών προσώπων αναμένεται να προκύψουν εάν γίνει αποδεκτή από τους εκπροσώπους των δανειστών και υλοποιηθεί η πρόταση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για τις αλλαγές στις φορολογικές κλίμακες.

Σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr, τα εναλλακτικά σενάρια αναμόρφωσης των φορολογικών κλιμάκων που προτείνει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στους εκπροσώπους των «θεσμών» προβλέπουν την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης κάθε πηγής εισοδήματος και την ένταξη όλων των κατηγοριών εισοδήματος σε μια ενιαία φορολογική κλίμακα ή σε δύο κλίμακες, μία για μισθούς, συντάξεις και μισθώματα και μία για τα κέρδη από επιχειρηματικές και γεωργικές δραστηριότητες. Προβλέπουν επίσης την εφαρμογή ανώτατου συντελεστή φορολόγησης 50% και την διατήρηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης 0,7%-8% στη σημερινή της μορφή. Με βάση τα σχέδια αυτά, όσοι φορολογούμενοι αποκτούν εισοδήματα από περισσότερες της μιας πηγές θα δουν τους φόρους να εκτινάσσονται στα ύψη.

Επιπλέον, η συνολική φορολογική επιβάρυνση για τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων, αν συνυπολογισθεί και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, θα φθάνει έως και τα επίπεδα του 56%-58%, ενώ σήμερα φθάνει το πολύ μέχρι το 48%-50%.

Όπως αποκάλυψε χθες κυβερνητικός παράγων, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών κατάθεσε χθες το πρωί την εισήγησή της προς τους επικεφαλής των κλιμακίων των «θεσμών» για την αναμόρφωση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, η οποία προβλέπει εναλλακτικά σενάρια αλλαγών στις φορολογικές κλίμακες με κοινό παρονομαστή την επιβολή ανώτατου συντελεστή φόρου 50% πάνω από ένα όριο ετησίου εισοδήματος, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες είναι κοντά στις 60.000 ευρώ. Όπως διευκρίνισε ο ίδιος κυβερνητικός παράγων τα σενάρια αυτά καταρτίστηκαν χωρίς να γίνει ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης 0,7%-8%, που προβλέπεται από το Μνημόνιο, καθώς κάτι τέτοιο κρίθηκε πρακτικά αδύνατο.

Ωστόσο, η φορολόγηση του ετησίου εισοδήματος με συντελεστές που φθάνουν μέχρι και το 50% και η ταυτόχρονη επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,7% έως και 6% – 8% σημαίνει ότι η συνολική φορολογική επιβάρυνση για ορισμένα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα θα φθάνει μέχρι και τα επίπεδα του 56%-58%, με την προσθήκη και της συγκεκριμένης εισφοράς! Μάλιστα αν ο συντελεστής 50% επιβληθεί πάνω από το επίπεδο των 60.000 ευρώ, τότε όλα τα ποσά εισοδήματος πάνω από το όριο αυτό θα φορολογούνται συνολικά με συντελεστές από 54% έως και 58%! Η πρόταση με τα εναλλακτικά σενάρια για την αναμόρφωση των κλιμάκων φορολόγησης των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων, την οποία υπέβαλε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στους δανειστές έχει ως στόχο την είσπραξη επιπλέον φορολογικών εσόδων ύψους τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ.

Τα βασικά σενάρια

Ένα από τα σενάρια αλλαγών που προτείνει στους εκπροσώπους των δανειστών η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την εφαρμογή μιας ενιαίας φορολογικής κλίμακας με δύο παραλλαγές, μία για όσους φορολογούμενους εισπράττουν πάνω από το 50% του συνολικού τους εισοδήματος από μισθωτή εργασία ή συντάξεις και μία για όσους το μεγαλύτερο μέρος του συνολικού εισοδήματος προέρχεται από άλλες πηγές, δηλαδή από ακίνητα ή από επιχειρηματικές-γεωργικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, η κλίμακα για τους φορολογούμενους με εισοδήματα προερχόμενα κυρίως από μισθούς ή συντάξεις θα έχει αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ περίπου, όπως και σήμερα, το οποίο όμως θα πρέπει να καλύπτεται με δαπάνες εξοφληθείσες με “πλαστικό χρήμα”. Η κλίμακα των φορολογουμένων, των οποίων το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος δεν προέρχεται από μισθωτή εργασία θα προβλέπει φόρο από το πρώτο ευρώ και μέχρι το επίπεδο των 9.550 ευρώ με συντελεστή 10%-15%. Και στις δύο παραλλαγές της ενιαίας αυτής κλίμακας η κυβέρνηση επιδιώκει να υπάρχει αυξημένη προοδευτικότητα φορολογικών συντελεστών, δηλαδή να υπάρχουν πολλά φορολογικά κλιμάκια και αντίστοιχα πολλοί συντελεστές πάνω από το επίπεδο των 9.550 ευρώ ώστε να επιβαρύνονται με αυξημένους φόρους κυρίως τα υψηλά εισοδήματα. Πάνω από το επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 9.550 ευρώ θα ισχύουν και στις δύο παραλλαγές της ενιαίας κλίμακας ίδιοι συντελεστές φόρου κλιμακούμενοι σε επίπεδα υψηλότερα του 10%-15% και μέχρι το 50%.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης κάθε πηγής εισοδήματος, με διαφορετική κλίμακα συντελεστών, και η ένταξη όλων των εισοδημάτων σε μία κλίμακα θα προκαλέσει σημαντικές αυξήσεις φορολογικών επιβαρύνσεων για μεγάλο αριθμό φορολογουμένων με μικρομεσαία, μεσαία και υψηλά εισοδήματα, τα οποία προέρχονται από περισσότερες της μιας πηγές. Στις περιπτώσεις αυτές, που καλύπτουν τη συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων, τα εισοδήματα από ενοίκια, γεωργικές δραστηριότητες και επιχειρήσεις ή ελευθέρια επαγγέλματα, που με το ισχύον σήμερα σύστημα φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστές 11%, 13% και 26% αντίστοιχα θα αθροίζονται και με τα λοιπά εισοδήματα του φορολογούμενου (από μισθούς, συντάξεις κ.λπ.) και θα υπάγονται σε φόρο με την ενιαία κλίμακα, οπότε θα μεταβαίνουν σε υψηλότερα φορολογικά κλιμάκια, όπου θα ισχύουν πολύ μεγαλύτεροι συντελεστές φόρου. Στις περιπτώσεις αυτές, θα προκύψουν αυξήσεις φόρων ακόμη και για φυσικά πρόσωπα με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, κυρίως χαμηλόμισθους που εισπράττουν ταυτόχρονα και εισοδήματα από ενοίκια ή από «μπλοκάκια» ή από επιχειρηματικές-γεωργικές δραστηριότητες.

Ένα δεύτερο, βασικό σενάριο που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την καθιέρωση δύο φορολογικών κλιμάκων, μία για τα εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις και ακίνητα και μία για τα εισοδήματα από επιχειρηματικές και γεωργικές δραστηριότητες.

Τι θα αλλάξει αν γίνει δεκτή η πρόταση

Τυχόν εφαρμογή του σεναρίου αυτού θα έχει ως συνέπεια:
α) όσοι φορολογούμενοι εισπράττουν εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις και ταυτόχρονα αποκτούν και εισοδήματα από ακίνητα να επιβαρυνθούν με σημαντικές αυξήσεις φορολογικών επιβαρύνσεων καθώς τα εισοδήματα από ακίνητα θα αθροίζονται με τα ποσά των μισθών ή των συντάξεων και θα ανεβαίνουν πλέον σε πολύ πιο υψηλά φορολογικά κλιμάκια, όπου οι συντελεστές φόρου θα είναι μεγαλύτεροι του 11% που ισχύει σήμερα μέχρι το επίπεδο των 12.000 ευρώ ετησίου εισοδήματος από ακίνητα.

β) τη φορολόγηση των εισοδημάτων από επιχειρηματικές και γεωργικές δραστηριότητες σε μια κλίμακα, στην οποία ο κατώτατος συντελεστής φόρου θα ανέλθει μεταξύ του 10% και του 15% και ανώτατος θα φθάνει στο 50%. Αυτό θα έχει ως συνέπεια όσοι φορολογούμενοι αποκτούν εισοδήματα και από επιχειρήσεις και από γεωργικές εκμεταλλεύσεις να υπερφορολογηθούν.

Διαβάστε ακόμα: Ποιους θέλει η κυβέρνηση να πληρώνουν 50% φόρο;