Όλοι περιμένουν παρέμβαση Μέρκελ για να λυθούν οι διαφωνίες για το Ταμείο Ανάκαμψης

Όλοι περιμένουν παρέμβαση Μέρκελ για να λυθούν οι διαφωνίες για το Ταμείο Ανάκαμψης
epa07687030 German Chancellor Angela Merkel (during a Special European Council in Brussels, Belgium, 01 July 2019. Heads of states or governments from the EU are continuing discussions on the possible candidates for the heads of EU institutions, namely European Council President, President of the European Commission, High Representative of the Union for Foreign Affairs and Security Policy (Foreign Policy Chief), and President of the European Central Bank. EPA/OLIVIER HOSLET Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η επερχόμενη προεδρία της Γερμανίας στην ΕΕ ίσως σημάνει και μια σειρά από πρωτοβουλίες για να βρεθεί λύση στο μεγάλο ζήτημα.

Η γερμανική προεδρία της ΕΕ, η οποία ξεκινά την 1η Ιουλίου, θα επιδιώξει να υπάρξει συμφωνία  μέχρι το 2027 για τα οικονομικά της ΕΕ  στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιουλίου.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κάλεσε τους 27 ηγέτες της ΕΕ στις Βρυξέλλες στα μέσα Ιουλίου. Για πρώτη φορά εδώ και μήνες, θα γίνει προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία για το χρηματοδοτικό πλαίσιο της ΕΕ και το προγραμματισμένο Ταμείο ανάκαμψης και πάλι με προσωπικές επαφές.

Το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο σχεδιάζει να ολοκληρώσει την Τετάρτη το πρόγραμμα για την εξάμηνη γερμανική Προεδρία, το οποίο θα αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού και την υπέρβαση της οικονομικής ύφεσης.

Οι ηγέτες του Χριστιανοδημοκρατικού (CDU), του Χριστιανοκοινωνικού (CSU) και του Σοσιαλδημοκρατικού (SPD) κόμματος συμφώνησαν στην επιτροπή του κυβερνητικού συνασπισμού τη Δευτέρα το βράδυ για την περαιτέρω πορεία δράσης στην ΕΕ.

Η γερμανική Προεδρία της Ε.Ε. θα επιδιώξει  «την αλληλεγγύη και την συνοχή», δήλωσε σήμερα  ο ηγέτης του SPD Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του να έχει στο μέλλον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  δικά της έσοδα από τις συναλλαγές οι οποίες γίνονται με αντικείμενο τη μείωση των εκπομπών CO2  και από τον ευρωπαϊκό φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. «Αυτό θα ήταν ένα καλό σημάδι για να εξασφαλιστεί η χρηματοοικονομικό βάση, ώστε να αντιμετωπισθεί η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού και να βελτιωθούν τα οικονομικά της Ε.Ε. Μακροπρόθεσμα, θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί και την διοχέτευση των εσόδων από ψηφιακό φόρο στα ταμεία της ΕΕ», όπως είπε.

Τόσο αυτός, όσο και η συμπρόεδρος του SPD Σάσκια Έσκεν έχουν επίσης ταχθεί υπέρ των υψηλότερων γερμανικών καταβολών στις Βρυξέλλες, επειδή «η σταθεροποίηση των άλλων χωρών της ΕΕ είναι και προς το συμφέρον της Γερμανίας».

Σε κυβερνητικούς κύκλους λεγόταν ότι από γερμανικής σκοπιάς θα ήταν επιθυμητό να επιτευχθεί γρήγορα συμφωνία για τα οικονομικά – ειδικά επειδή προβλέπεται και ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και επικύρωση από τις 27 χώρες της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ε.Ε. Μισέλ δήλωσε ότι βλέπει «αυξανόμενη τάση προς συμφωνία» για το δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε. από το 2021 έως το 2027 και το Ταμείο ανάκαμψης. Και τα δύο μαζί έχουν ανέρχονται σε περίπου 1,85 τρισεκατομμύρια ευρώ.