Όλοι συμφωνούν ότι η πετρελαϊκή ζήτηση δεν πρόκειται να ανακάμψει σύντομα

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ζήτηση πετρελαίου βρίσκεται σε ύφεση και δεν πρόκειται να ανακάμψει σύντομα.

του Eamon Barrett

Στην Έκθεση Αγοράς Πετρελαίου του Σεπτεμβρίου, που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) προέβλεψε ότι η ετήσια ζήτηση θα συρρικνωθεί κατά 8,4 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα, σε σύγκριση με το 2019. Αυτή η μείωση είναι πιο απότομη από τα 8,1 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα που ο IEA προέβλεψε τον περασμένο μήνα.

«Στην έκθεση του περασμένου μήνα, είπαμε ότι η αγορά βρισκόταν σε κατάσταση ‘εύθραυστης επανεξισορρόπησης’. Ένα μήνα αργότερα, οι προοπτικές εμφανίζονται ακόμη πιο εύθραυστες», ανέφερε ο IEA, αποδίδοντας τη διαταραχή της ζήτησης κυρίως στην πανδημία. Του χρόνου, ο IEA αναμένει ότι η ζήτηση θα ανακάμψει κατά 5,5 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα, αλλά προειδοποιεί ότι «η πορεία προς τα εμπρός είναι επικίνδυνη».

Η IEA δεν ήταν ο μόνος πετρελαϊκός οργανισμός που προέβη σε μια καταθλιπτική πρόβλεψη αυτή την εβδομάδα. Ο ΟΠΕΚ αναθεώρησε τις προβλέψεις του για το έτος προς τα κάτω κατά 400.000 βαρέλια ανά ημέρα· το καρτέλ προβλέπει τώρα ότι η μέση ζήτηση για το 2020 θα μειωθεί συνολικά κατά 90,2 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα. Ο ΟΠΕΚ αναθεώρησε επίσης τις προβλέψεις του για το 2021 προς τα κάτω, λέγοντας ότι «οι διαρθρωτικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία αναμένεται να συνεχιστούν».

Ο επόμενος στη λίστα; Η BP. Στην έκδοση Energy Outlook του βρετανικού γίγαντα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, η BP περιγράφει τρία πιθανά σενάρια ανάπτυξης από τώρα έως το 2050. Σε όλα τα σενάρια, η ζήτηση πετρελαίου κορυφώνεται μέσα στην επόμενη δεκαετία, αν και δύο από τα τρία σενάρια υποδηλώνουν ότι η κορύφωση έχει ήδη φτάσει.

Τον όρο «καταθλιπτική πρόβλεψη» το εννοώ μόνο με την οικονομική έννοια. Είναι καλό που η ζήτηση πετρελαίου μειώνεται καθώς ο κόσμος θα έπρεπε να βιάζεται να απομακρυνθεί από τα ορυκτά καύσιμα. Η μετάβαση θα είναι αποδιοργανωτική, αλλά όσο πιο γρήγορα αποδεχθούν οι ηγέτες του κλάδου αυτή την πραγματικότητα, τόσο περισσότερο θα μπορέσουν να μετριάσουν την οικονομική πτώση που αναπόφευκτα θα έρθει.

Σχετικά άρθρα