«Όλοι ζηλεύουν τους φτωχούς Αμερικάνους»

«Όλοι ζηλεύουν τους φτωχούς Αμερικάνους»

Ο πλουσιότερος γερουσιαστής των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι οι φτωχοί Αμερικανοί ζουν πολύ καλύτερα από κάθε άλλο φτωχό στον πλανήτη.

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε ο πλουσιότερος γερουσιαστής του Αμερικανικού Κογκρέσου μετά την απόφασή του να υπερασπιστεί τη δήλωσή του στο CNN ότι «όλος ο κόσμος ζηλεύει τους φτωχούς Αμερικάνους».

Ο εκατομμυριούχος Γερουσιαστής, Ντάρελ Ίσα, είπε στο CNN Money ότι «εάν πας στην Ινδία ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του Τρίτου Κόσμου βρίσκεσαι αντιμέτωπος με το εξής πρόβλημα: Μεγαλύτερη ανισότητα σε εισοδήματα και πλούτο. Επίσης έχεις πολύ λιγότερες ευκαιρίες να γίνεις πλουσιότερος».

Ο Ίσα μίλησε επίσης και για τις ανέσεις της μέσης φτωχής αμερικανικής οικογένειας. Είπε ότι μια φτωχή οικογένεια με μικρά παιδιά ζει σε ένα σπίτι με air condition, τρεις έγχρωμες τηλεοράσεις, καλωδιακή τηλεόραση, DVD player, παιχνιδομηχανές, υπολογιστή, ψυγείο, κουζίνα, φούρνο μικροκυμάτων και καφετιέρα, χρησιμοποιώντας –όπως είπε- στοιχεία από το υπουργείο Ενέργειας. «Περίπου το 75% των φτωχών Αμερικανών έχουν ένα αυτοκίνητο και περίπου το ένα τρίτο έχουν δύο ή περισσότερα. Το 42% αυτών έχουν και δικό τους σπίτι».

Συνεχίζοντας, ο Ίσα υποστήριξε ότι τα σπίτια των φτωχών Αμερικανών είναι πολύ μεγαλύτερα από κάθε άλλο φτωχό του κόσμου. Σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος Heritage, την οποία χρησιμοποίησε ο Αμερικανός γερουσιαστής, ένας μέσος φτωχός Αμερικανός ζει σε ένα σπίτι 130 τετραγωνικών μέτρων, σε αντίθεση με τον Ευρωπαίο φτωχό που ζει σε σπίτι 80 τετραγωνικών.

«Βλέπουμε ότι η φτώχεια στις ΗΠΑ δεν σημαίνει τίποτα μπροστά σε άλλες δραματικές καταστάσεις», είπε ο Ίσα, ο οποίος έχει ετήσιο καθαρό εισόδημα 448 εκατ. δολαρίων από την επιχείρηση συναγερμών αυτοκινήτων που έχει δημιουργήσει.

Το 1970, λέει ο Ίσα, μόνο το 36% των φτωχών Αμερικανών είχε air condition. Σήμερα έχει το 80%. Το 2009 οι μισοί φτωχοί είχαν υπολογιστή, ενώ το 2005 είχαν τέσσερις στους δέκα.

Ο Ίσα πήγε τη θεωρία του ένα βήμα παραπέρα. Εκτός από τα υλικά αγαθά, λέει, όλος ο κόσμος ζηλεύει τους φτωχούς Αμερικανούς επειδή έχουν τη δυνατότητα να ανέβουν οικονομικά και κοινωνικά περισσότερο από κάθε άλλον.

Σημείωσε επίσης ότι το μετά φόρων εισόδημα των φτωχών Αμερικανών αυξήθηκε κατά 20% από το 1979 έως το 2007, με το CNN Money να παρατηρεί ότι στην αναφορά αυτή «ξέχασε να πει ότι στην ίδια περίοδο το εισόδημα του πλουσιότερου 1% του πληθυσμού των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 275%».

«Αυτό το οποίο κάνει την Αμερική μοναδική», κατέληξε ο Ίσα, «είναι ότι όλοι γνωρίζουν πως με σκληρή δουλειά μπορείς να γίνεις το νέο αμερικανικό success story». Παρόλα αυτά, αναγνώρισε ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια βελτίωσης του μεγάλου χάσματος εισοδήματος στις ΗΠΑ.