«Ένα διαμάντι μέσα στις λάσπες»

«Ένα διαμάντι μέσα στις λάσπες»

Ο πρόεδρος και CEO της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Θανάσης Ζηλιασκόπουλος, μιλά στο Fortune για την ολική επαναφορά της εταιρείας.

Ως «διαμάντι μέσα στις λάσπες» βλέπει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Θανάσης Ζηλιασκόπουλος, τη ΔΕΚΟ που διεκδικούν Γάλλοι, Ρώσοι και Ρουμάνοι. Και αυτό γιατί έχει όλες τις προδιαγραφές, ώστε να γίνει το πιο αποτελεσματικό, οικονομικό και φιλικό προς το περιβάλλον μέσο μεταφοράς εμπορευμάτων που θα λύσει τα χέρια εγχώριων και ξένων επιχειρήσεων.

Μέσα στην τελευταία τετραετία, από όταν και ανέλαβε τα διοικητικά καθήκοντα του, ο κ. Ζηλιασκόπουλος κατάφερε να εξυγιάνει τα οικονομικά μιας ζημιογόνου ΔΕΚΟ και να την καταστήσει και πάλι κερδοφόρα. Τα τελευταία χρόνια τα οικονομικά αποτελέσματα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κινούνταν σε αρνητική τροχιά με ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, το 2013 ο ισολογισμός έκλεισε με καθαρά κέρδη της τάξης των 2 εκατομμυρίων ευρώ και κύκλο εργασιών κοντά στα 140 εκατομμύρια ευρώ. Ενδεικτικό είναι δε ότι πριν από λίγα χρόνια η μισθοδοσία των εργαζομένων της επιχείρησης ανερχόταν σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και σήμερα έχει υποχωρήσει σημαντικά, μιλώντας κανείς για ένα σωστό νοικοκύρεμα!

Επιπρόσθετα, για πρώτη φορά στα 130 χρόνια λειτουργίας του ελληνικού σιδηροδρόμου δημιουργήθηκαν τα εμπορικά line services. Τρένα εκτελούν , βρέξει χιονίσει, προγραμματισμένα δρομολόγια ανεξαρτήτως του αν είναι γεμάτα ή όχι. «Σε συνεργασία με τον ΣΕΒ δώσαμε στην αγορά ένα προϊόν που δεν υπήρχε και πετύχαμε τη σταθερότητα που ζητούσαν οι επιχειρήσεις» αναφέρει στο fortunegreece.com ο κ. Ζηλιασκόπουλος.

Στο ερώτημα κατά πόσο οι Κινέζοι, οι οποίοι μέσω επιθετικής επενδυτικής πολιτικής έχουν εδραιώσει την παρουσία τους στο λιμάνι του Πειραιά, θα επιτρέψουν στους Ρώσους να αποκτήσουν μερίδιο στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ ο ίδιος απαντά πως σε μια ελεύθερη αγορά δεν υπάρχουν μονοπώλια και αυτό γιατί το πλαίσιο της Ε.Ε. είναι αυστηρό. «Το γεγονός ότι οι Κινέζοι, μέσω ενός πολυεθνικού κολοσσού έχουν επιλέξει τις ελληνικές υποδομές, δεν σημαίνει ότι θα έχουμε ευθείες επενδύσεις που θα αφορούν μόνο τους ίδιους. Είναι λογικό να ενδιαφερθούν και άλλες εταιρείες. Η Ελλάδα κατά τη γνώμη μου δεν στερείται υποδομών αλλά δομών είτε σε γνωστικό είτε σε τεχνικό επίπεδο».

Η μεταφορά των εμπορευμάτων της P&G έχει ξεκινήσει κανονικά και τα αποτελέσματα από τη σύνδεση Αθήνας – Θεσσαλονίκης είναι ιδιαιτέρως ικανοποιητικά, ενώ αρχές Απριλίου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία και η μεταφορά των εμπορευμάτων της HP. «Καταφέραμε να διπλασιάσουμε το μερίδιο αγοράς. Από το 2% – 4% που ήταν στο παρελθόν, τους τελευταίους δυόμιση μήνες έχει φτάσει στο 10%». Στόχος της διοίκησης είναι το εν λόγω ποσοστό να αγγίζει στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς το 30%, δηλαδή κάτι λιγότερο από το 35% που κατέχει η εταιρεία στις επιβατικές μεταφορές στον άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης. Πάντως, μέσω συνεργασιών που θα προκύψουν σχεδιάζεται επέκταση της γραμμής προς Σκόπια, Βελιγράδι, Σόφια και Βιέννη.

Παράλληλα, όπως μας αποκαλύπτει ο κ. Ζηλιασκόπουλος, το 2014 θα τεθεί σε εφαρμογή η πρακτική του groupage (γκρουπαζ). Και τι σημαίνει αυτό; Επειδή δεν μπορούν όλες οι επιχειρήσεις να γεμίζουν από μόνες τους ολόκληρο βαγόνι, θα τους δίνεται η δυνατότητα να το κάνουν μαζί με άλλες εταιρείες και να μεταφέρουν από κοινού τα εμπορεύματά τους. Ήδη γίνονται δοκιμαστικοί έλεγχοι και για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιηθούν δύο αποθήκες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Την ίδια στιγμή, η διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ βρίσκεται σε συζητήσεις και με άλλες πολυεθνικές εταιρείες, ενώ εστιάζει στο άνοιγμα του δικτύου των υπηρεσιών της. Πέραν της P&G και της HP συνεργάζεται με μεγάλες ναυτιλιακές του εξωτερικού αλλά και με έναν μεγάλο αριθμό ελληνικών επιχειρήσεων.«Σε ότι αφορά την HP και την COSCO δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση από την πλευρά μας. Έπρεπε να διαμορφωθεί μια κατ’ αρχήν συμφωνία. Μιλάμε για εταιρείες που δουλεύουν με μακροχρόνιες συμβάσεις, πράγμα που σημαίνει ότι απαιτείται χρόνος για τις διαπραγματεύσεις, για τη διερεύνηση της αγοράς και για τη σύγκριση μιας νέας σύμβασης με την προηγούμενη». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αυτή τη στιγμή τίθεται θέμα αλλαγής της δομής του δικτύου των εφοδιαστικών αλυσίδων των μεγάλων πολυεθνικών και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ καλείται να αποτελέσει έναν σημαντικό συνδετικό κρίκο που θα φέρει πολλαπλά οφέλη στην ελληνική οικονομία.

Όσο για τη σιδηροδρομική σύνδεση με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αυτή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός της τρέχουσας χρονιάς.

Διαβάστε ακόμη: 

P&G: Αθήνα – Θεσσαλονίκη μέσω ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Στις ράγες η συμφωνία ΤΡΑΙΝΟΣΕ – Hewlett Packard

Ενδιαφέρον για το λιμάνι του Πειραιά από τους Ρωσικούς Σιδηρόδρομους