Ολυμπιακή Ζυθοποιία: «Κοιτάζει» μακριά στη βιώσιμη ανάπτυξη με το «μηδέν» σε πρώτο πλάνο

Ολυμπιακή Ζυθοποιία: «Κοιτάζει» μακριά στη βιώσιμη ανάπτυξη με το «μηδέν» σε πρώτο πλάνο
Η εταιρεία με την ESG στρατηγική της επιδεικνύει αξιοθαύμαστα αποτελέσματα.

«Ζυθοποιούμε για ένα καλύτερο σήμερα και αύριο!». Εισερχόμενος κανείς στο website της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας του ομίλου Carlsberg, βλέπει το παραπάνω μότο να δεσπόζει και η αλήθεια είναι, ότι η εταιρεία το υποστηρίζει έμπρακτα. Μέσα από τη διαχρονική της πορεία με δράσεις, πολιτικές και στόχους, που έχει ήδη επιτύχει ή θέτει προς επίτευξη, η Ολυμπιακή Ζυθοποιία έχει καταστεί συνώνυμο σταθερής ανάπτυξης, παραμένοντας συνεχώς άρρηκτα συνδεδεμένη με την κοινωνία.

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και πλήρως εναρμονισμένη με τις επιταγές της εποχής, η Ολυμπιακή Ζυθοποιία, εστιάζει στην περαιτέρω εξέλιξη του πλάνου βιώσιμης ανάπτυξής της.

«Μαζί προς το ΜΗΔΕΝ κι ακόμη πιο μακριά»

Η ESG στρατηγική της έχει ένα ιδιαιτέρως ευρύ φάσμα και οι στόχοι έχουν ως μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα το 2030 και ως μακροπρόθεσμο το 2040. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ολυμπιακή Ζυθοποιία έχει σχεδιάσει και προχωρήσει στην υλοποίηση σειράς δράσεων, που -όπως αποδεικνύεται από τον ESG απολογισμό της- έχουν απτά αποτελέσματα. Αυτές αφορούν γενικότερα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέσω της μείωσης του ενεργειακού της αποτυπώματος σε όλο το φάσμα λειτουργίας της, στην προώθηση της υπεύθυνης κατανάλωσης, και στην εδραίωση μίας κουλτούρας ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα, βραχίονα των παραπάνω αποτελεί το Πρόγραμμα «Μαζί προς το ΜΗΔΕΝ κι ακόμη πιο μακριά», με 6 βασικούς πυλώνες:

Με το ΜΗΔΕΝΙΚΟ αποτύπωμα άνθρακα, η εταιρεία επενδύει στον συνεχή εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού της, πετυχαίνοντας μείωση 10% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά την τριετία 2019-2022, ενώ κατά το ίδιο διάστημα πέτυχε μείωση 10% στην κατανάλωση θερμικής ενέργειας και 9% στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στις μονάδες παραγωγής της.

Το ΜΗΔΕΝΙΚΟ αποτύπωμα πρώτων υλών, αφορά στην υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών καλλιέργειας και επεξεργασίας πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή και διάθεση των προϊόντων της.

Επίσης, το ΜΗΔΕΝΙΚΟ αποτύπωμα συσκευασιών, που σχετίζεται τόσο με τη βιωσιμότητα των προϊόντων σε ό,τι αφορά στις πρώτες ύλες, όσο και με τις συσκευασίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται για τα προϊόντα.

Από εκεί και πέρα, η εταιρεία βελτιστοποιεί τις διαδικασίες που ακολουθούνται σε κάθε στάδιο της παραγωγής, επαναξιοποιώντας και ανακυκλώνοντας το νερό που χρησιμοποιείται, στο πλαίσιο της ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ σπατάλης νερού. Έτσι, έχει πετύχει τη μείωση 13% της κατανάλωσης νερού κατά την παραγωγική διαδικασία και στα δύο εργοστάσιά της, κατά την τελευταία τριετία.

Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει και στη ΜΗΔΕΝΙΚΗ ανεύθυνη κατανάλωση, μέσω της οποίας η εταιρεία προωθεί την υπεύθυνη κατανάλωση με δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, προώθησης προϊόντων με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ/χωρίς αλκοόλ στην αγορά, στοχευμένων συνεργασιών για την προώθηση της υπεύθυνης κατανάλωσης, αλλά και φέροντας το μήνυμα της υπεύθυνης κατανάλωσης στο 100% των συσκευασιών των αλκοολούχων προϊόντων της.

Ο έκτος πυλώνας έχει να κάνει με την ασφάλεια των ανθρώπων της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας και πρόκειται για τα ΜΗΔΕΝΙΚΑ ατυχήματα στην εργασία. Συγκεκριμένα, η εταιρεία εφαρμόζει ένα ολιστικό πρόγραμμα ασφάλειας και προστασίας σε όλες τις εγκαταστάσεις της. Όπως καταδεικνύεται από τα νούμερα, αποδίδει, ενώ στόχος της είναι η σταδιακή μείωση του ποσοστού των ατυχημάτων σε ετήσια βάση, με μακροπρόθεσμο στόχο τον μηδενικό αριθμό ατυχημάτων έως το 2030.

Κάτι παραπάνω από εταιρική κοινωνική ευθύνη 

Εξίσου μεγάλη βαρύτητα με την προστασία του περιβάλλοντος, δίνεται και σε δράσεις, που έχουν ως στόχο το κοινό καλό, όχι μόνο τόσο στις τοπικές κοινωνίες όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία, όσο και ευρύτερα στο κοινωνικό σύνολο. Συγκεκριμένα, η Ολυμπιακή Ζυθοποιία ολοκλήρωσε πέρυσι την ανάπλαση και παράδοση του τρίτου πάρκου στην «καρδιά» της Αθήνας. Πρόκειται για το πάρκο «Σοφία Βέμπο» στους Αμπελόκηπους, ενώ παράλληλα, υλοποιεί πληθώρα πρωτοβουλιών στήριξης φορέων και οργανισμών πανελλαδικά για την προστασία ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Ταυτόχρονα, η προώθηση της Διαφορετικότητας, Ισότητας και Συμπερίληψης βρίσκεται στον πυρήνα της στρατηγικής της εταιρείας, επιδεικνύοντας αξιοθαύμαστα αποτελέσματα τόσο στους τομείς ίσης εκπροσώπησης και αντιμετώπισης στην εργασία, όσο και ως προς το φύλο και την ενεργή στήριξη ομάδων ατόμων με αναπηρία. Αξίζει να αναφερθεί, ότι κατά το 2022 οι προσλήψεις γυναικών ανήλθαν στο 37% του συνόλου των εργαζομένων, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 24%, ενώ οι διευθυντικές θέσεις γυναικών αυξήθηκαν κατά 5% την ίδια περίοδο. Η γυναικεία εκπροσώπηση στην Ομάδα Διοίκησης της εταιρείας, μάλιστα, αντιστοιχεί σε ποσοστό που ξεπερνά το 50%. Παράλληλα, σημαντικές είναι οι δράσεις της εταιρείας στη στήριξη ομάδων ατόμων με αναπηρία, όπως χαρακτηριστικά είναι η συνεργασία με τη ΜΚΟ «ΛΑΡΑ», την 1η Σχολή σκύλων οδηγών που ιδρύθηκε στη χώρα για τυφλούς συμπολίτες μας. Ως εκ τούτου, το πλαίσιο DE&I, συνιστά στρατηγικό πυλώνα για την εταιρεία, με συγκεκριμένες δράσεις και κυρίως μετρήσιμους στόχους, πίσω από το ηχηρό μήνυμα “#NoLabel. Καμία «ετικέτα» δεν μπορεί να μας προσδιορίσει και να μας αποκλείσει!”.

Καθημερινά λοιπόν, για την Ολυμπιακή Ζυθοποιία στόχο αποτελεί η διατήρηση ενός ισότιμου, ποικιλόμορφου και συμπεριληπτικού περιβάλλοντος εργασίας, όπου όλοι οι άνθρωποί της αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του και όλοι μαζί «ζυθοποιούν για ένα καλύτερο σήμερα και αύριο!»