Ολυμπιακοί Αγώνες, Euro και μπύρα: «Θερμό» καλοκαίρι για τις πωλήσεις των εταιρειών

Ολυμπιακοί Αγώνες, Euro και μπύρα: «Θερμό» καλοκαίρι για τις πωλήσεις των εταιρειών
Photo: pixabay.com
Ώθηση από παράγοντες όπως ο αθλητισμός, ο βραδύτερος πληθωρισμός και οι καιρικές συνθήκες.

Οι παγκόσμιες ζυθοποιίες πρόκειται να πουλήσουν περισσότερη μπύρα φέτος, μετά από αρκετά τρίμηνα πτώσης, βοηθούμενες από παράγοντες όπως ο αθλητισμός, ο βραδύτερος πληθωρισμός και οι καιρικές συνθήκες.

Η Heineken, η νούμερο 2 ζυθοποιία στον κόσμο, ανακοίνωσε ήδη την πρώτη τριμηνιαία αύξηση του όγκου της εδώ και πάνω από ένα χρόνο κατά τους τρεις μήνες έως το τέλος Μαρτίου. Η ανταγωνίστρια Carlsberg ανέφερε επίσης υψηλότερους όγκους μετά από αρκετά τρίμηνα πτώσης.

Η βελγική Anheuser-Busch InBev, εν τω μεταξύ, ανακοίνωσε μικρότερη από την αναμενόμενη πτώση των όγκων την Τετάρτη. Οι πωλήσεις της έχουν πληγεί σκληρά από το μποϊκοτάζ του βασικού αμερικανικού εμπορικού σήματος Bud Light, αλλά ο αντίκτυπος αναμένεται τώρα να μειωθεί πάνω από ένα χρόνο μετά την έναρξή του.

«Τώρα που έχουμε περάσει την επέτειο της συμφοράς της Bud Light, αναμένουμε ότι ο οργανικός όγκος και η αύξηση των πωλήσεων θα βελτιωθούν», δήλωσε ο Τζέιμς Έντουαρντς Τζόουνς, αναλυτής της RBC Capital, για την AB InBev.

Οι αναλυτές αναμένουν κατά μέσο όρο ότι η ζυθοποιία θα δει αύξηση 1% στους όγκους στο σύνολο του έτους, σύμφωνα εκτιμήσεις που συγκέντρωσε η εταιρεία.

Εάν η AB InBev αναφέρει επιστροφή στην αύξηση του όγκου στο δεύτερο τρίμηνο, θα είναι η πρώτη της από το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Οι ζυθοποιοί θα ενισχυθούν επίσης από ένα αθλητικό καλοκαίρι, συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024 και του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου (Euro) 2024.

Μαζί με τις πιθανώς λιγότερες ακραίες καιρικές συνθήκες που έπληξαν τις πωλήσεις πέρυσι, τα γεγονότα αυτά θα στηρίξουν τους όγκους ακόμη και σε ώριμες περιοχές μπύρας όπως η Δυτική Ευρώπη, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Carlsberg, Τζέικομπ Άρουπ-Άντερσεν, στους δημοσιογράφους κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου της εταιρείας.

«Αναμένουμε θετική αύξηση του όγκου πωλήσεων στο μέλλον», συνέχισε, προσθέτοντας ότι η Carlsberg θα επωφεληθεί επίσης από την αύξηση των πωλήσεων στις αναπτυσσόμενες αγορές της Ασίας ειδικότερα.

Οι αυξήσεις στις τιμές

Η αύξηση των εσόδων των ζυθοποιών τα τελευταία χρόνια οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις αυξήσεις των τιμών. Ο όγκος μειώθηκε ή σημείωσε μόνο αργή αύξηση.

Οι εταιρείες αναγκάστηκαν να αυξήσουν γρήγορα τις τιμές για να καλύψουν το αυξανόμενο κόστος για τα πάντα, από το κριθάρι μέχρι το αλουμίνιο, πλήττοντας την ποσότητα της μπύρας που πωλούσαν.

Τώρα, αυτές οι αυξήσεις του κόστους πρόκειται να μειωθούν και οι αυξήσεις των τιμών αναμένεται να επιβραδυνθούν.

«Οι αυξήσεις των τιμών κυριάρχησαν ως πηγή ανάπτυξης τα τελευταία δύο χρόνια.Βρισκόμαστε τώρα σε μια κατάσταση όπου ελπίζουμε να δούμε τον όγκο να αναλαμβάνει ως μοχλός αύξησης των εσόδων», δήλωσε ο Μπερντ Μάισχ, διαχειριστής κεφαλαίων στην Tresides Asset Management, που επενδύει στην Carlsberg.

Ο Μάισχ και ο Σιφελέλε Μντούντου, επενδυτικός αναλυτής της AB InBev που επενδύει στην Matrix Fund managers, δήλωσαν ότι αυτές οι μεταβαλλόμενες τάσεις θα βοηθήσουν επίσης τα περιθώρια κέρδους.

Οι υψηλότεροι όγκοι βοηθούν τα περιθώρια κέρδους επειδή οι ζυθοποιίες αξιοποιούν καλύτερα τη δυναμικότητά τους, δήλωσε ο Μάισχ. Ακόμη και αν οι ζυθοποιίες πωλούν περισσότερες από τις χαμηλότερες τιμές των μπίρων τους, η μείωση του κόστους θα βοηθήσει στην επέκταση των περιθωρίων κέρδους, πρόσθεσε ο Μντούντου.

Συνολικά, οι εταιρείες των οποίων η ανάπτυξη βασίζεται στην τιμή τείνουν να αποτιμώνται λιγότερο υψηλά από τους επενδυτές, συνέχισε ο Μάισχ. «Εμείς, ως επενδυτές, είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε υψηλότερους πολλαπλασιαστές αν δούμε ότι οι όγκοι αυξάνονται».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com