Ολλανδοί συρρέουν στο Βέλγιο για να ξεφύγουν από το lockdown

Ολλανδοί συρρέουν στο Βέλγιο για να ξεφύγουν από το lockdown
Netherlands, Northern Holland, Amsterdam, Red Light district, Oudezijds Achterburgwal canal and Saint Nicholas (St Nicolaas kerk) (Photo by MATTES René / hemis.fr / Hemis via AFP) Photo: AFP

Ολλανδοί επισκέπτες συρρέουν αυτήν την εβδομάδα στο Βέλγιο για να αποφύγουν τους αυστηρούς υγειονομικούς περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στη χώρα τους, όπου καφέ, εστιατόρια και μη απαραίτητα καταστήματα έκλεισαν, την ώρα που παραμένουν ανοικτά στην άλλη πλευρά των συνόρων.

Στην Αμβέρσα, στο βορειοδυτικό Βέλγιο, έμποροι επιβεβαιώνουν ότι οι Ολλανδοί τουρίστες άρχισαν να καταφθάνουν μαζικά από τη 19η Δεκεμβρίου, μετά την έναρξη του “λοκντάουν” που αποφάσισε η ολλανδική κυβέρνηση, για να ανακόψει την αναζωπύρωση της πανδημίας covid-19 και τη διασπορά της παραλλαγής Όμικρον.

«Τις τελευταίες ημέρες, η πλειονότητα των πελατών μου ήταν Ολλανδοί. Αυτό είναι πολύ καλό για τις επιχειρήσεις μας! Υπάρχει πολύς κόσμος, έχουμε πελάτες», είπε με χαρά η Μαρί, μια πωλήτρια παγωτών.

«Ήρθα εδώ για να πάω στα μαγαζιά για ψώνια και να πιω καφέ», κάτι που είναι αδύνατο αυτή τη στιγμή να το κάνω στην Ολλανδία, δήλωσε χαμογελώντας η Έμα, μια Ολλανδή τουρίστρια. Στη χώρα της, όλα τα μη αναγκαία καταστήματα, εστιατόρια, μπαρ, κινηματογράφοι, μουσεία και θέατρα θα παραμείνουν κλειστά έως τις 14 Ιανουαρίου.

Αντιθέτως, τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν ανοικτά στο Βέλγιο, ενώ τα καφέ και εστιατόρια κλείνουν νωρίτερα, στις 23.00 τοπική ώρα.

«Θέλαμε απλά να ξεφύγουμε από το λοκντάουν. Τα πάντα είναι κλειστά στην Ολλανδία, δεν υπάρχει τίποτα να κάνουμε και επιπλέον είμαστε σε διακοπές… Θα λέγαμε ότι είναι πιο συμπαθητικά στο Βέλγιο», εξηγεί η Σαρλέιγ, μια 20χρονη γυναίκα.

Πολλοί Ολλανδοί επέλεξαν να ταξιδέψουν οδικώς ή με το τρένο στη Γερμανία, όπου εκεί επίσης οι περιορισμοί είναι λιγότερο αυστηροί και προς το βόρειο Βέλγιο, όπως μεταδίδουν βελγικά ΜΜΕ.

Η ολλανδική σιδηροδρομική εταιρεία NS ανακοίνωσε πως κινητοποίησε επιπλέον προσωπικό και προγραμμάτισε επιπλέον δρομολόγια για να ανταποκριθεί στη ζήτηση: «Τα τρένα είναι πάντα γεμάτα, μερικές φορές σε σημείο που πρέπει να αφήνουμε επιβάτες στην αποβάθρα», επισήμανε σε ένα δελτίο τύπου.

«Δεν συστήνουμε να μεταβείτε στο Βέλγιο με το τρένο τις επόμενες ημέρες, εκτός κι αν είναι απολύτως απαραίτητο. Λόγω της κίνησης, είναι αδύνατο να τηρηθεί μια επαρκής κοινωνική αποστασιοποίηση», προειδοποίησε η NS σε μήνυμά της στο Twitter.

«Μας λένε να μην έρθουμε παρά μόνο εάν είναι αναγκαίο. Και εμείς λέμε: ναι, είναι αναγκαίο για την ψυχική υγεία μας να έρθουμε εδώ!», απαντά ο Μπάστιαν, ένας τουρίστας που έφθασε σήμερα στην Αμβέρσα.

Όπως μεταδίδει το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga, περίπου 7.600 Ολλανδοί μετέβησαν με τρένο χθες στην Αμβέρσα, την ώρα που οι οδικοί άξονες είναι γεμάτοι, αναγκάζοντας τις αρχές να κινητοποιήσουν σήμερα την αστυνομία για να εγγυηθεί την ασφάλεια των επισκεπτών και να ρυθμίσει την κυκλοφορία.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ