Ολλανδική τράπεζα κάνει «μαύρες» προβλέψεις: «Εκρηξη ύφεσης και αδύναμη ανάκαμψη για την Ελλάδα»

Ολλανδική τράπεζα κάνει «μαύρες» προβλέψεις: «Εκρηξη ύφεσης και αδύναμη ανάκαμψη για την Ελλάδα»

Ιδιαίτερα απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις της ABN Amro για την ελληνική οικονομία, καθώς όχι μόνο προβλέπει βαριά ύφεση για τη φετινή χρονιά, αλλά εκτιμά παράλληλα, ότι δεν θα καλύψει ούτε το μισό από το χαμένο έδαφος το 2021.

Η ολλανδική τράπεζα προβλέπει ότι φέτος το ΑΕΠ της Ελλάδας θα συρρικνωθεί σε ποσοστό 9% (πρόβλεψη ανάλογη με αυτές του ΔΝΤ και της Κομισιόν) με μόνη χώρα που θα είναι σε χειρότερη θέση απ’ όσες παρακολουθεί να είναι η Ιταλία.

Την επόμενη χρονιά όμως η ανάκαμψη δεν θα καλύψει ούτε κατά το ήμισυ τις απώλειες καθώς το ΑΕΠ θα ανακάμψει μόλις κατά 3,9%.

Η αδύναμη ανάκαμψη είναι προφανώς και ο λόγος που η ABN Amro εκτιμά ότι η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται την επόμενη χρονιά. Συγκεκριμένα περιμένει ότι θα διαμορφωθεί στο 19,2% φέτος και στο 21% το 2021.

Κατά τον οίκο το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα φτάσει φέτος το 6,4% του ΑΕΠ, ενώ και την επόμενη χρονιά η Ελλάδα θα είναι στο «κόκκινο» με έλλειμμα 4,4%.

Όπως είναι φυσικό το χρέος θα εκτοξευτεί. Φέτος υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στο 193% του ΑΕΠ και θα συνεχίσει με μια μικρή άνοδο, στο 194% και το 2021.