Όλο και πιο ασφυκτική η κατάσταση στην Ειδομένη

Όλο και πιο ασφυκτική η κατάσταση στην Ειδομένη
ΕΙΔΟΜΕΝΗ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Περίπου 10.000 άνθρωποι έχουν συρρεύσει στην περιοχή.

Ασφυκτική, κάθε μέρα και περισσότερο, γίνεται η κατάσταση στον καταυλισμό στην Ειδομένη, όπου, σύμφωνα με υπολογισμούς, έχουν συρρεύσει περίπου 10.000 άνθρωποι.

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι η ροή στην ΠΓΔΜ γίνεται με το «σταγονόμετρο», εξακολουθούν να θέλουν να βρίσκονται δίπλα στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ, χωρίς να τους πτοεί το γεγονός ότι μπορεί να χρειαστεί να παραμείνουν εκεί επί πολλές μέρες.

Είναι ενδεικτικό, ότι από τα μεσάνυχτα μέχρι το μεσημέρι, οι αρχές της γειτονικής χώρας, επέτρεψαν την είσοδο μόλις σε περίπου 250 πρόσφυγες και αφού προηγήθηκε εξονυχιστικός έλεγχος των χαρτιών τους. Μάλιστα, έχει ανακύψει πρόβλημα με δεκάδες υπηρεσιακά σημειώματα όπου η ημερομηνία γέννησης των κατόχων τους, δεν είναι η ορθή. Προκειμένου να αντιμετωπισθεί το γεγονός αυτό, διορθώνεται η ημερομηνία από αστυνομικούς που βρίσκονται στον καταυλισμό, με την αρωγή και της Ύπατης Αρμοστείας.

Πάντως, η υπερσυγκέντρωση προσφύγων στην περιοχή έχει επιφέρει πολλαπλά προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και εθελοντές. Το βασικότερο είναι η έλλειψη φαγητού, αφού τα οικονομικά αποθέματα των προσφύγων τελειώνουν και πολλές φορές, ενήλικες και παιδιά, αναγκάζονται να ικανοποιούν την πείνα τους με ένα σάντουιτς για ολόκληρη την μέρα που τούς παρέχεται από ΜΚΟ, αφού προηγουμένως περιμένουν επί τρεις και πλέον ώρες, σε τεράστιες ουρές.

Αντιμέτωποι μ’ αυτή την κατάσταση, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, δαπανούν καθημερινά 50.000 ευρώ, για γεύματα «που είναι κυρίως ξηρά τροφή», σύμφωνα με την Βίκυ Μαρκολέφα από τους ΓΧΣ, “νερό και στέγαση”. Εθελοντές και άλλες ΜΚΟ προσπαθούν να συνεισφέρουν, αλλά ο συνεχώς διογκούμενος πληθυσμός και οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες, δημιουργούν όλο και μεγαλύτερες ελλείψεις.

Προβλήματα έχουν προκύψει και με τις συνθήκες υγιεινής, αφού οι τουαλέτες δεν επαρκούν για τις χιλιάδες των προσφύγων που βρίσκονται στον καταυλισμό αλλά και περιμετρικά, με σκηνές, στα χωράφια ενώ, με τις βροχές, ολόκληρη η περιοχή μετατρέπεται σε βούρκο. Παιδιά μεταφέρονται συχνά, με υψηλό πυρετό, στα ιατρεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, ενήλικες αντιμετωπίζουν πολλαπλά προβλήματα από την πολυήμερη αναμονή αλλά η ελπίδα για ένα μέλλον στη δική τους “γη της επαγγελίας” παραμένει άσβεστη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ