Όλο και πιο κοντά έρχεται η πιθανότητα ενός «σκληρού» Brexit: Προειδοποιήσεις αδιεξόδου από ΕΕ και Βρετανία

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δύσκολη βλέπουν τη γεφύρωση των διαφορών στις διαπραγματεύσεις για το Brexit η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Μπόρις Τζόνσον, μετά και τη νέα τηλεφωνική συνομιλία τους.

Δύσκολη βλέπουν τη γεφύρωση των διαφορών στις διαπραγματεύσεις για το Brexit η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Μπόρις Τζόνσον.

Αγκάθι η αλιεία

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε, αργά το βράδυ χθες Πέμπτη, με τον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον πως επιτεύχθηκε «σημαντική πρόοδος» στις εμπορικές συνομιλίες των δύο πλευρών, αλλά η γεφύρωση των «μεγάλων διαφορών» αναφορικά με την αλιεία εξακολουθεί να είναι δύσκολη.

«Χαιρετίζουμε τη σημαντική πρόοδο σε πολλά ζητήματα. Ωστόσο, πρέπει να γεφυρωθούν μεγάλες διαφορές, ιδίως στον τομέα της αλιείας. Η γεφύρωσή τους θα είναι πολύ δύσκολη», ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν σε ανάρτησή της στο Twitter, προσθέτοντας ότι οι εμπορικές συνομιλίες θα συνεχιστούν σήμερα Παρασκευή.

«Σοβαρή κατάσταση»

Η Ντάουνινγκ Στριτ προειδοποίησε χθες βράδυ ότι οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες βρίσκονται σε «σοβαρή κατάσταση» και ότι δεν πρόκειται να επιτευχθεί συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτός και αν αλλάξει ουσιωδώς τη στάση της.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σημείωσε ότι «ο χρόνος λιγοστεύει» και ότι τώρα φαίνεται πολύ πιθανόν να μην επιτευχθεί συμφωνία για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών, αν η ΕΕ δεν αλλάξει ουσιαστικά τις θέσεις της.

«Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι απομένει λίγος χρόνος. Είπε ότι, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χωρίσουν φιλικά και ότι οι εμπορικές συναλλαγές του ΗΒ με την ΕΕ θα ακολουθούν όρους παρόμοιους με εκείνους που ισχύουν για την Αυστραλία», προστίθεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Τζόνσον.