Όλο το παρασκήνιο: Πώς φτάσαμε στο προληπτικό Μνημόνιο

Όλο το παρασκήνιο: Πώς φτάσαμε στο προληπτικό Μνημόνιο
AppleMark


Το γερμανικό non paper, η συνάντηση στην Ουάσιγκτον χωρίς τη συμμετοχή του Τσακαλώτου και το ΔΝΤ.

Το παρασκήνιο που οδήγησε στη λύση για τα προληπτικά μέτρα ύψους 3,5 δις. ευρώ, ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των θεσμών για τα δημοσιονομικά, αποκαλύπτει η «Καθημερινή της Κυριακής».

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η καθοριστική συνάντηση έγινε υπό άκρα μυστικότητα το απόγευμα της Παρασκευής 15 Απριλίου. Σε αυτή συμμετέχουν όλοι οι μεγάλοι παίχτες που σχετίζονται με το ελληνικό ζήτημα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή στη συνάντηση εκείνη συμμετείχαν από την πλευρά του ΔΝΤ η Κριστίν Λαγκάρντ μαζί με τον Πολ Τόμσεν, από την ΕΚΤ ο Μάριο Ντράγκι με τον Μπιενουά Κερέ, από την Κομισιόν ο Πιερ Μοσκοβισί με τον Μ. Μπούτι, από το Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ με τον Τόμας Βίζερ και οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, της Ισπανίας, Λούις Ντε Γκίντος, και της Ιταλίας, Πιερ Παντοάν. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, παρότι η Ελλάδα ήταν το κύριο θέμα συζήτησης δεν είχε κληθεί να συμμετάσχει.

Η γερμανική πλευρά, λίγα 24ωρα πριν τη συνάντηση είχε στείλει στους συμμετέχοντες ένα non paper στο οποίο εξηγούσε τον τρόπο με το οποίο θα λυνόταν το αδιέξοδο ως προς τις διαφορετικές προβλέψεις των θεσμών για τα δημοσιονομικά μέτρα. «Στο γερμανικό non paper αναφέρεται η λύση για ”έκτακτα μέτρα” που θα πρέπει να πάρει η ελληνική πλευρά αν δεν πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους. Η αναφορά σε νομοθέτηση των μέτρων υπάρχει από τότε. Συγχρόνως γινόταν αναφορά στο ότι, εφόσον οι Έλληνες θεωρούν ότι οι προβλέψεις τους είναι σωστές, τότε δεν θα έχουν πρόβλημα με αυτά τα μέτρα, καθώς δεν θα χρειαστεί και να τα πάρουν, αλλά είναι μία προληπτική δικλείδα.».

«Όσον αφορά το χρέος, το γερμανικό έγγραφο ανέφερε ότι είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν μόνο για τη διάρκεια του προγράμματος του ΔΝΤ (3-8 χρόνια) και όχι για αργότερα», προσθέτει στο ρεπορτάζ της η Καθημερινή.