Όλο το παρασκήνιο της διαγραφής του Παναγιώτη Κουρουμπλή από τον ΣΥΡΙΖΑ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με την αναφορά «δολοφονήσατε ανθρώπους» ο Παναγιώτης Κουρουμπλής – απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ, με αφορμή την έκθεση των καθηγητών Τσιόδρα και Λύτρα – προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στη Βουλή. Η οργή του Αλέξη Τσίπρα δεν άργησε να έρθει, με αποτέλεσμα να τον διαγράψει από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ τέθηκε, με απόφαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ο βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Σχετική επιστολή του κ. Τσίπρα προς τον πρόεδρο της Βουλής ανέγνωσε νωρίς χθες το βράδυ, στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού 2022, ο αντιπρόεδρος του σώματος Οδ. Κωνσταντινόπουλος.

Με την αναφορά «δολοφονήσατε ανθρώπους» ο Παναγιώτης Κουρουμπλής – απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ, με αφορμή την έκθεση των καθηγητών Τσιόδρα και Λύτρα – προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στη Βουλή. Η οργή του Αλέξη Τσίπρα δεν άργησε να έρθει, με αποτέλεσμα να τον διαγράψει από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε πως είπε αυτό που έλεγε η συνείδησή του, ότι «οι πολιτικές που ασκούνται είναι δολοφονικές» και πως δεν χαρακτήρισε κανέναν δολοφόνο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απέστειλε επιστολή για τη διαγραφή Κουρουμπλή στον πρόεδρο της Βουλής. «Με την παρούσα επιστολή σας γνωστοποιώ ότι ο βουλευτής κ. Κουρουμπλής Παναγιώτης τίθεται εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» ανέφερε ο κ. Τσίπρας στην επιστολή του προς τον κ. Τασούλα.

Είχε προηγηθεί επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με την γραμματέα της Κ.Ο. του κόμματος, Όλγα Γεροβασίλη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ της ζήτησε να ανασκευάσει ο κ. Κουρουμπλής, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρούσε στη διαγραφή του.

«Είπα αυτό που έλεγε η συνείδησή μου. Δεν χαρακτήρισα κανέναν δολοφόνο. Η βουλή δεν είναι ποινικό δικαστήριο, είναι πολιτικό όργανο. Και οι πολιτικές που ασκεί η κυβέρνηση  στον χώρο της υγείας αποδεικνύονται δολοφονικές για χιλιάδες ανθρώπους.  Είπα ότι οι πολιτικές που ασκούνται είναι δολοφονικές» σημείωσε ο Π. Κουρουμπλής, μιλώντας στο enikos.gr.

«Όταν πεθαίνουν χιλιάδες άνθρωποι μέσα σε έναν χρόνο, υπάρχουν πολιτικές ευθύνες» δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής, τονίζοντας ότι υπάρχουν φάρμακα, όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα, που δεν χρησιμοποιούνται εγκαίρως.

Νωρίτερα στη Βουλή, ο Παναγιώτης Κουρουμπλήςαπευθυνόμενος στην κυβέρνηση με αφορμή την μελέτη Τσιόδρα -Λύτρα, είπε ότι «ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί. Έχετε θράσος, δολοφονήσατε ανθρώπους», προκαλώντας τις έντονες  αντιδράσεις βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι του ζητούσαν να ανακαλέσει, ωστόσο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν το έπραξε.

Στη συνέχεια, ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος στην ομιλία του έκανε λόγο για αθλιότητες και  λαϊκισμούς του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Αίσθηση προκάλεσε και η παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη ο οποίος έκανε λόγο για άστοχες δηλώσεις, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει τυμβωρυχία όπως έκανε η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ  ζήτησε από τον Π. Κουρουπλή να ανακαλέσει και να διαγραφούν από τα πρακτικά οι αναφορές του.

Η Νάντια Γιαννακοπούλου από το ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι «καταδικάζουμε τέτοιου είδους ακρότητες».

Η Αλέκα Παπαρήγα, σχολιάζοντας τις αναφορές Κουρουμπλή είπε οτι το ΚΚΕ ακόμη και όταν οργίζεται δεν έχει την ανάγκη να χρησιμοποιεί βρισιές προσβολές και χαρακτηρισμούς.

Παρενέβη ο πρόεδρος της Βουλής κ. Τασούλας, ο οποίος απηύθυνε μομφή στον Π. Κουρουμπλή για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά, τονίζοντας ότι οι αναφορές περί δολοφόνων είναι ό,τι αποκρουστικότερο και χυδαιότερο έχει λεχθεί στη βουλή.