Κλείνει σήμερα το βιβλίο προσφορών της ΔΕΗ – Ποια η εικόνα που διαμορφώνεται

Κλείνει σήμερα το βιβλίο προσφορών της ΔΕΗ – Ποια η εικόνα που διαμορφώνεται

Τελευταία ημέρα σήμερα 4 Νοεμβρίου για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, με το βιβλίο προσφορών να κλείνει στις 16.00.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αναμένονται ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις σε σχέση με την εικόνα η οποία διαμορφώθηκε τις πρώτες δύο ημέρες της δημόσιας προσφοράς, κατά τις οποίες συγκεντρώθηκε το ποσό ρεκόρ των 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, με τις προσφορές να υπερκαλύπτουν σχεδόν τρεις φορές τον ανώτατο στόχο της αύξησης, ύψους 1,35 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την ιδιωτικη τοποθέτηση βασικός επενδυτής είναι το CVC Capital που έχει συμφωνία να αποκτήσει το 10% των μετοχών της ΔΕΗ μετά την αύξηση με ένα ποσό έως 395 εκατ. ευρώ και με μια τιμή διάθεσης έως 9 ευρώ.

Συμμετοχή επίσης θα έχει η EBRD, τo fund Ηelicon (κατείχε το 5,01% πρό της αύξησης κεφαλαίου), η Fidelity, το Οakhill, η Schroders, το Apollo, το Bluecrest, τα Αμοιβαία της Pictet.

Η έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών θα γίνει στις 16 Νοεμβρίου, με τη διοίκηση της ΔΕΗ να αποκτά την αναγκαία ρευστότητα για τη χρηματοδότηση των επόμενων επενδυτικών κινήσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό στον τομέα της πράσινης ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ φτάνει τα 5 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία και τα 8,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2026, με στόχο τα 7,2GW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ (περιλαμβανομένων των Υδροηλεκτρικών Σταθμών) μέχρι το 2024 και τα 9,1GW μέχρι το 2026. 

Βάσει του σχεδιασμού η υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων στην πράσινη ενέργεια αναμένεται να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων EBITDA ύψους 1,7 δισ. ευρώ το 2026.