Στους οκτώ ο αριθμός των νεκρών του Norman Atlantic – Φόβοι για περισσότερα θύματα

Στους οκτώ ο αριθμός των νεκρών του Norman Atlantic – Φόβοι για περισσότερα θύματα

Πάνω από 30 ώρες διήρκησε η δραματική επιχείρηση διάσωσης του φλεγόμενου πλοίου - Μεταξύ 427 και 432 ο αριθμός των επιβατών που έχουν περισυλλεγεί.

Υπό λιγότερο αντίξοες καιρικές συνθήκες – χωρίς βροχή και πολλά μποφόρ – αλλά με χαμηλές θερμοκρασίες, ολοκληρώθηκε η δραματική επιχείρηση διάσωσης των πάνω από 400 επιβατών του πλοίου “Norman Atlantic”, στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά στις 4 τα ξημερώματα της Κυριακής, υπό αδιευκρίνιστη αιτία, στη θαλάσσια περιοχή 32 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά των Οθωνών, κοντά στην Κέρκυρα.

Συνολικά 432 επιβαίνοντες έχουν περισυλλεγεί μέχρι στιγμής από το πλοίο Norman Atlantic, σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έως τώρα έχουν διασωθεί 432 άτομα, από τους 478 επιβάτες και πλήρωμα, χωρίς να αποσαφηνίζεται η αιτία της διαφοράς.

Εν τω μεταξύ η ιταλική ακροφυλακή με ανακοίνωση της επιβεβαιώνει ότι μεγαλώνει ο κατάλογος των νεκρών από την ναυτική τραγωδία στο Norman Atlantic, ενώ κάνει λόγο για μικρότερο αριθμό διασωθέντων.

Ο υπουργός Μεταφορών της Ιταλίας Μαουρίτσιο Λούπι ανακοίνωσε απόψε ότι οι νεκροί από τη ναυτική τραγωδία του πλοίου Norman Atlantic ανέρχονται σε 8 και ότι 427 άνθρωποι διασώθηκαν. Ο Λούπι είπε ότι 427 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και τα 56 μέλη του πληρώματος, μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στην ξηρά ή σε άλλα πλοία. Στον κατάλογο των επιβαινόντων περιλαμβάνονταν 478 ονόματα, εκ των οποίων οι 422 επιβάτες, όμως ο υπουργός σημείωσε ότι ο αριθμοί αυτοί θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη.

Σε κάθε περίπτωση «είναι πολύ πρόωρο» να μιλάμε για αγνοούμενους, επέμεινε ο υπουργός. Εξήγησε μάλιστα ότι ορισμένοι από τους διασωθέντες δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των επιβαινόντων. «Δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των επιβατών», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Από την πλευρά της, η Ιταλίδα υπουργός Άμυνας Ρομπέρτα Πινότι είπε ότι η έρευνα για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων συνεχίζεται αν και η επιχείρηση για την εκκένωση του πλοίου έχει ολοκληρωθεί.

Την ολοκλήρωση της περισυλλογής των επιβαινόντων από το πλοίο Norman Atlantic, στο οποίο είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, Νίκος Λαγκαδιανός. Πρόσθεσε, ότι το αρμόδιο κέντρο της Ρώμης rcc που έχει την ευθύνη της επιχείρησης ανέφερε, ότι διεσώθηκαν συνολικά 432 άτομα επιβάτες και πλήρωμα.

Ο κ. Λαγκαδιανός τόνισε, ότι οι έρευνες στο εσωτερικό του πλοίου συνεχίζονται από ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη της Ιταλικής ακτοφυλακής, ενώ τα Κέντρα Έρευνας και Διάσωσης των δύο Ακτοφυλακών βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία για τη διασταύρωση της λίστας των επιβατών του πλοίου, όπως αυτή έχει δοθεί από την πλοιοκτήτρια εταιρεία, με τη λίστα των διασωθέντων, όπως αυτή έχει δοθεί από το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης της Ρώμης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν αγνοούμενοι.

Στην Ηγουμενίτσα το πλοίο με τους Έλληνες διασωθέντες
Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας έδεσε πριν από λίγα λεπτά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Cruise Europa, το οποίο συμμετείχε στην επιχείρηση διάσωσης και μεταφέρει 69 διασωθέντες επιβάτες του Norman Atlantic. Στην Ηγουμενίτσα θα κατέβουν οι 46, ενώ οι υπόλοιποι έχουν προορισμό την Πάτρα. Πρόκειται για 35 Έλληνες, 4 Γάλλους και 7 Τούρκους.

Επίσης, στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας θα αποβιβαστούν και επιβάτες του επιβατηγού οχηματαγωγού, το οποίο αμέσως μετά θα αποπλεύσει για την Πάτρα.

Οι διασωθέντες θα μεταφερθούν σε ειδικό χώρο του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, όπου θα εξεταστούν από επιτροπή υγειονομικού, ενώ αν κριθεί αναγκαίο να μεταφερθεί κάποιος σε νοσοκομείο, σε ετοιμότητα βρίσκονται ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.  Παράλληλα, βελτιώνεται η υγεία των τριών διασωθέντων που μεταφέρθηκαν το πρωί με αναπνευστικά προβλήματα στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας, όπου θα παραμείνουν μέχρι αύριο για προληπτικούς λόγους.

Το χρονικό της υπόθεσης λεπτό προς λεπτό

Στους οκτώ ανέρχεται ο τραγικός απολογισμός των νεκρών
Τρεις ακόμη νεκροί εντοπίστηκαν στο κουφάρι του πλοίου σήμερα από τα σωστικά συνεργεία, ανεβάζοντας τον αριθμό των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα στους επτά. Τα στοιχεία των θυμάτων παραμένουν άγνωστα για την ώρα.

Την Κυριακή, λίγη ώρα μετά την εκδήλωση της φωτιάς, διαπιστώθηκε ο θάνατος ενός 67χρονου Έλληνα, Γιώργος Δούλης, ο οποίος στην προσπάθειά του να κατέβει από το πλοίο, τραυματίστηκε σοβαρά στη γλίστρα διάσωσης επιβατών. Στην ίδια γλίστρα βρίσκονταν και η γυναίκα του, Θεοδώρα, η οποία διεσώθη και μεταφέρθηκε με σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής στο Μπρίντιζι της Ιταλίας.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των διασωθέντων
Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες των διασωθέντων από το πλοίο «Norman Atlantic», που έφτασαν στις 10 το πρωί στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, με το ελικόπτερο Σικόρσκι του Πολεμικού Ναυτικού. Εμφανώς εξαντλημένοι, περιγράφουν τις ώρες αγωνίας που έζησαν, τη μάχη με τα κύματα και τις φλόγες για να κρατηθούν στην ζωή.

Με τα μάτια κατακόκκινα και συγκινημένος, ένας πολιτικός μηχανικός από τον Βόλο, θυμάται τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε στο φλεγόμενο πλοίο. Όπως λέει, η αγωνία του ήταν για τη ζωή των δύο ανήλικων παιδιών του: «Να μην τύχει σε κανέναν άνθρωπο. Κατά τις 5 το ξημέρωμα, το καράβι είχε τυλιχτεί στις φλόγες. Άρχισαν να γίνονται ανατινάξεις, έλιωναν λαμαρίνες. Έβγαινε από μέσα φωτιά. Ψάχναμε να βρούμε μέρος χωρίς φωτιά. Μέσα στη θύελλα, πανικός… Έβγαλαν πρώτα τα παιδιά, μετά τις μητέρες. Χαίρομαι που σώθηκε η οικογένεια μου. Το αυτοκίνητο καταστράφηκε- πηγαίναμε διακοπές. Όλα τα παιδάκια ήταν συνεργάσιμα, συμπεριφέρθηκαν σαν μεγάλοι. Δεν γνωρίζαμε εάν θα αντέξει το σκάφος. Ήταν συνεχόμενη αγωνία. Ελευθερώθηκα όταν σώθηκαν τα παιδιά μου, 9 και 14 ετών- είναι καλά. Τους έσωσε ιταλικό ελικόπτερο. Θα τους συναντήσω στην Πάτρα.

Ήταν ο χειρότερος καιρός που μπορούσες να φανταστείς. Έλιωναν τα πάντα. Όλη την νύχτα τα ελικόπτερα επιχειρούσαν. Ένας Ιταλός διασώστης κόντεψε να πέσει τρεις φορές στη θάλασσα. Να ευχαριστήσω τον Άλεξ. Εκείνος έβγαλε την οικογένεια μου από το πλοίο. Ανακουφιστήκαμε όταν είδαμε ελληνικό ελικόπτερο. Είμαστε από τους τελευταίους. Μας έσωσε το ελληνικό ελικόπτερο. Ήταν οι καλύτεροι, γιατί δεν έστειλαν περισσότερους; Προσέγγιζαν τέλεια, έβγαζαν περισσότερους. Όταν βλέπεις ανθρώπους από την πατρίδα σου συγκινείσαι».

Ένας οδηγός νταλίκας, ο κ. Ανδρέας, εμφανώς σοκαρισμένος υποστηρίζει ότι διασώστες στο πλοίο «ήταν το ελληνικό πλήρωμα, ο καπετάν Παύλος και οι οδηγοί». Όπως περιγράφει, βοήθησαν τα παιδιά τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους. Χρειάστηκε, όπως λέει, οι ίδιοι οι οδηγοί «να δεθούν με σχοινιά για να σώσουν μια γυναίκα και ένα παιδί που εγκλωβίστηκαν στην φυσούνα». Την ώρα που ξέσπασε η φωτιά κοιμόταν. «Ήταν κλειδωμένες πολλές πόρτες. Υπήρχε ένα πυρωμένο σίδερο. Οι σόλες μας έλιωσαν. Σπάσαμε τη γέφυρα να μην σκάσουμε από την κάπνα. Λιποθύμησαν άνθρωποι από υποθερμία», αναφέρει ο κ. Ανδρέας.

Ένας άλλος οδηγός, ο κ. Χατζηπετρής, εξέφρασε την αγωνία του για κάποιους συναδέλφους του που είχαν κοιμηθεί μέσα στα φορτηγά τους, γιατί από τη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά μέχρι τη διάσωσή του δεν τους είδε.

O Βρετανός Νικ Τσάνινγκ-Ουίλιαμς, ένας από τους επιβάτες του πλοίου Norman Atlantic, το οποίο έπιασε φωτιά ανοικτά των ακτών της Αλβανίας χθες Κυριακή, περιέγραψε τις τρομακτικές στιγμές που βίωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News σήμερα.

«Υπήρξαν στιγμές όπου ένιωσα τον απόλυτο τρόμο. Όταν οι φλόγες έγλειφαν περιμετρικά το πλοίο και δεν υπήρχε καμία ένδειξη πως ερχόταν βοήθεια (…) νιώσαμε αδύναμοι» αφηγήθηκε συγκλονισμένος ο Τσάνινγκ-Ουίλιαμς.

Ο Βρετανός, που διδάσκει ιππασία στην Αθήνα, βρισκόταν στο πλοίο μαζί με την Ελληνίδα αρραβωνιαστικιά του, Ρεγγίνα, που απομακρύνθηκε από το πλοίο πριν από εκείνον και την οποία συνάντησε ξανά σε ένα νοσοκομείο στην Ιταλία. «Επρόκειτο για μια πολύ συγκινητική επανένωση καθώς είχαμε χωριστεί ο ένας από τον άλλο για αρκετές ώρες» επισήμανε ο Τσάνινγκ-Ουίλιαμς που τόνισε επίσης ότι είχε σχεδόν χάσει την ελπίδα ότι θα ξέφευγε από το φλεγόμενο πλοίο τη Δευτέρα.

«Δε μπορούσα να πιστέψω ότι ήταν εκείνος καθώς το πρόσωπό του ήταν καλυμμένο από κάπνα, είχε μαυρίσει. Μου έστειλε επίσης μία φωτογραφία όταν έκανε ένα ντους και τότε μπόρεσα να δω ότι ήταν εκείνος!» εξήγησε με ανακούφιση η μητέρα του, Ντότι Τσάνινγκ-Ουίλιαμς, στο ραδιοφωνικό σταθμό BBC 2. «Πρόκειται για την πιο αστεία εικόνα (που έχω ποτέ δει), μόλις το αρχικό σοκ πέρασε».

«Ήταν εξαιτίας των λαδιών που είχαν διαρρεύσει παρά του καπνού» εξήγησε ο Βρετανός διασωθείς στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ενώ περιέγραφε πώς βοήθησε τα μέλη του πληρώματος στις πολυάριθμες απόπειρές τους να δέσουν το πλοίο στα ρυμουλκά. Οι ιταλικές αρχές κινητοποίησαν 4 ρυμουλκά πλοία με στόχο να οδηγήσουν το Norman Atlantic στο λιμάνι του Μπρίντιζι όμως τελικά αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν αυτήν την προσπάθεια εξαιτίας των δυσκολιών που αντιμετώπισαν.

Έρευνα για ποινικές ευθύνες στην πυρκαγιά του πλοίου
Η εισαγγελία του Μπάρι ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη έρευνας για ποινικές ευθύνες έπειτα από την πυρκαγιά στο οχηματαγωγό Norman Atlantic.

Ο εισαγγελέας Τζουζέπε Βόλπε ανακοίνωσε την έναρξη της έρευνας μετά τη μετάβασή του στο λιμεναρχείο του Μπάρι, όπου έφθασαν οι πρώτοι 49 διασωθέντες του πλοίου. Η έρευνα έχει ως στόχο την εξακρίβωση των αιτίων της πυρκαγιάς που εκδήλωθηκε χθες το πρωί στο γκαράζ του πλοίου, που μετέφερε μεταξύ άλλων οχημάτων και πολλά φορτηγά με φορτίο λαδιού.

Το πλοίο είχε περάσει πρόσφατα από επιθεώρηση και ο Ιταλός πλοιοκτήτης Κάρλο Βισεντίνι δήλωσε στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa ότι είναι βέβαιος για το αξιόπλοο και την ασφάλεια του πλοίου. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια αυτής της επιθεώρησης εντοπίσθηκε πρόβλημα σε μία από τις πόρτες πυρασφάλειας του γκαράζ, αλλά αυτό το πρόβλημα είχε διευθετηθεί διευκρίνισε ο Ιταλός πλοιοκτήτης, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στο μεταξύ, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, με σημερινή ανακοίνωσή της, σχολιάζοντας το τραγικό περιστατικό με τη φωτιά στο πλοίο «Norman Atlantic», ανέφερε ότι με πλήθος σχετικών εγγράφων προς το υπουργείο και με αφορμή τις μειωμένες ειδικές οργανικές συνθέσεις των Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων, που εκτελούν τα δρομολόγια Ελλάδας – Ιταλίας, είχε επισημάνει ότι η αντίστοιχη αύξηση των ωραρίων απασχόλησης των ναυτεργατών, προκειμένου να καλύψουν κατά το δυνατόν τις ελλείψεις στελέχωσης, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην ελαχιστοποίηση των επιπέδων ασφάλειας των πλοίων στην εκτέλεση των δρομολογίων, αλλά και των επιβατών και του πληρώματος.

Ανακοίνωση από την ΑΝΕΚ
Διευκρινίσεις σχετικά με το επιβατικό – οχηματαγωγό πλοίο Norman Atlantic έδωσε σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Κρήτης (ΑΝΕΚ).

Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι «η ΑΝΕΚ έχει ναυλώσει από την ιταλική εταιρεία VISEMAR di Navigazione S.R.l. το ιταλικής πλοιοκτησίας και σημαίας επιβατικό – οχηματαγωγό πλοίο NORMAN ATLANTIC, το οποίο εκτελούσε την δρομολογιακή γραμμή Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Ανκόνα και στο οποίο σημειώθηκε πυρκαγιά τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης-12-2014. Στο ως άνω πλοίο είχαν διενεργηθεί όλες οι απαιτούμενες κατά νόμο επιθεωρήσεις και είχε εφοδιασθεί με όλα τα πιστοποιητικά ασφαλείας σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες ασφαλείας προκειμένου να αποπλεύσει από τον λιμένα Πατρών».

Παράλληλα, διευκρινίζεται από την ΑΝΕΚ ότι «δεδομένου ότι το πλοίο δεν αποτελεί περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας και ότι η εταιρεία στο πλαίσιο της ως άνω ναύλωσης έχει προβεί σε πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, εκτιμάται ότι δεν θα επέλθει σημαντική επίπτωση στα οικονομικά της αποτελέσματα».

Σημειώνεται ότι, η εταιρεία ΑΝΕΚ θα επανέλθει με κάθε νεότερη πληροφορία, καθότι βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση εκκένωσης του πλοίου.

Τηλεφωνικές γραμμές για την ενημέρωση των συγγενών των επιβατών: 210-4191714 και 210-4191316.

Πηγή: News247.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ