Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Motorola Mobility από τη Lenovo

Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Motorola Mobility από τη Lenovo

Το (πρώην) «καμάρι» της Google ανήκει πλέον και τυπικά στην κινεζική εταιρεία.

Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Motorola Mobility της Google, από τη Lenovo. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η εξαγορά του ονόματος της Motorola και του χαρτοφυλακίου αυτής που αποτελείται από καινοτόμα smartphones όπως τα Moto X, Moto G, Moto E και η σειρά DROIDTM, καθώς και το μελλοντικό χάρτη προϊόντων της Motorola, τοποθετεί τη Lenovo ως τον τρίτο μεγαλύτερο κατασκευαστή smartphones στον κόσμο.

Η Lenovo θα λειτουργεί τη Motorola ως μια πλήρως ελεγχόμενη θυγατρική εταιρεία. Τα κεντρικά της Motorola θα παραμείνουν στο Σικάγο.

«Σήμερα πετύχαμε ένα ιστορικό ορόσημο για τη Lenovo και τη Motorola – και μαζί είμαστε έτοιμοι να ανταγωνιστούμε, να αναπτυχθούμε και να “νικήσουμε” στην παγκόσμια αγορά των smartphones. Χτίζοντας ένα ισχυρό νούμερο τρία και έναν αξιόπιστο διεκδικητή των top 2 θέσεων στα smartphones, θα δώσουμε στην αγορά αυτό που χρειάζεται: επιλογή, ανταγωνισμό και μια νέα σπίθα καινοτομίας» δήλωσε ο Yang Yuanqing, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Lenovo.

Η Motorola βρίσκεται σε πολύ καλά χέρια με τη Lenovo, μια εταιρεία που τα δίνει όλα για την κατασκευή εξαιρετικών συσκευών», δήλωσε ο Larry Page, Διευθύνων Σύμβουλος της Google.

O εκτελεστικός αντιπρόεδρος και πρόεδρος της Lenovo Mobile Business Group, Liu Jun, είναι ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Motorola. Ο Rick Osterloh, βετεράνος της Motorola, θα παραμείνει πρόεδρος και COO της Motorola.

«H Motorola έχει ήδη χτίσει μία στέρεα δυναμική στην αγορά, και τα πρόσφατα αποτελέσματα της δείχνουν ότι οι καταναλωτές είναι ενθουσιασμένοι με τα εξαιρετικά προϊόντα της, τα οποία ξεχωρίζουν για το σχεδιασμό και την απλότητα τους», δήλωσε ο Liu Jun. «Με τις συμπληρωματικές δυνάμεις των δύο εταιρειών μας, προσδοκούμε να πουλήσουμε περισσότερες από 100 εκατομμύρια συσκευές αυτόν τον χρόνο -συμπεριλαμβανομένων των tablets και των smartphones- πολλαπλασιάζοντας της ηγετική θέση του ονόματος της Lenovo στην Κίνα, την από κοινού δυναμική μας στις αναδυόμενες αγορές, και την ισχυρή θέση της Motorola σε ώριμες αγορές όπως οι Η.Π.Α.».

Στόχος των ανθρώπων της Lenovo είναι να μετατρέψουν τη Motorola σε μια κερδοφόρα επιχείρηση σε τέσσερα με έξι τρίμηνα.

Η Google θα διατηρήσει τη κυριότητα της πλειοψηφίας των επενδύσεων σε πατέντες ευρεσιτεχνίας της Motorola Mobility, ενώ η Motorola θα λάβει άδεια για αυτές τις πατέντες και για άλλα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Η Motorola θα διατηρήσει πάνω από 2.000 διπλώματα ευρεσιτεχνίας και ένα μεγάλο αριθμό συμφωνιών αμοιβαίας άδειας ευρεσιτεχνίας, καθώς και το όνομα Motorola Mobility και το εμπορικό της σήμα.

Η συνολική τιμής της αγοράς ήταν περίπου 2.91 δισ. δολάρια (με την επιφύλαξη κάποιων προσαρμογών μετά την αγορά), συμπεριλαμβανομένων περίπου 660 εκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά και 519.107.215 νεοεκδιδόμενων κοινών μεριδίων σε μετοχές της Lenovo, με συνολική αξία 750 εκατομμυρίων δολαρίων Αμερικής, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 4,7% των μεριδίων της Lenovo που εκκρεμούν, οι οποίες μεταφέρθηκαν στην Google κατά την αγορά. Το υπόλοιπο των 1.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα καταβληθεί από τη Lenovo με τη μορφή ενός γραμματίου τριών ετών. Μια ξεχωριστή αποζημίωση σε μετρητά, η οποία ανέρχεται στα 228 εκατομμύρια δολάρια πληρώθηκε από τη Lenovo στην Google κατά κύριο λόγο για το κεφάλαιο και τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν από τη Motorola κατά τη διάρκεια της αγοράς.

Η συναλλαγή έχει ικανοποιήσει όλες τις κανονιστικές απαιτήσεις και τις συνήθεις προϋποθέσεις ολοκλήρωσης, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης από τις αρχές ανταγωνισμού στις Η.Π.Α., Κίνα, Ευρωπαϊκή Ένωση, Βραζιλία και Μεξικό, καθώς και από την Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες (CFIUS). Αυτή είναι η πέμπτη φόρα, από το 2005, που η Lenovo έχει λάβει έγκριση από την CFIUS ώστε να αποκτήσει μια επιχείρηση στις ΗΠΑ.