Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Σταϊκούρα- Ντάισελμπλουμ για την κούρσα διαδοχής στο ΔΝΤ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο των διαδικασιών επιλογής υποψηφίων για τη θέση του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη του πρέπει να καταλήξουν ομόφωνα σε έναν κοινό υποψήφιο.

Ολοκληρώθηκε, χωρίς να γίνουν δηλώσεις, η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τον Γερούν Ντάισεμπλουμ. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο των διαδικασιών επιλογής υποψηφίων για τη θέση του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη του πρέπει να καταλήξουν ομόφωνα σε έναν κοινό υποψήφιο.

Την τελευταία φορά που επισκέφθηκε ο Ολλανδός την Ελλάδα ήταν τον Οκτώβριο του 2018 με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του «Η κρίση του ευρώ. Η ιστορία εκ των έσω σε Ευρώπη, Ελλάδα και Κύπρο».

Πριν από δύο εβδομάδες, στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της Ομάδας των 7 (G7) στο Σαντιγί της Γαλλίας, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, ανέλαβε μια αποστολή. Επιφορτίστηκε από τους ευρωπαίους ομολόγους του να ηγηθεί των συζητήσεων προκειμένου να οριστεί έως τα τέλη Ιουλίου ο υποψήφιός τους, για τη διαδοχή της Λαγκάρντ στο τιμόνι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Οι Ευρωπαίοι,  δεν κατάφεραν να τηρήσουν το χρονοδιάγραμμα και «παρόλο που κάποιοι υποψήφιοι συγκεντρώνουν περισσότερη στήριξη από άλλους» όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών «σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει ακόμα συναίνεση σε ένα όνομα».

Τις τελευταίες ημέρες ο Λεμέρ πλήθυνε τις επαφές του με «όλους τους ευρωπαίους ομολόγους του», ιδιαίτερα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, προκειμένου να βρεθεί μια λύση. Χθες το απόγευμα διοργάνωσε τηλεδιάσκεψη μαζί τους για να τους ενημερώσει πώς διαμορφώνεται μέχρι στιγμής η κατάσταση αλλά και τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ Βορρά – Νότου με στόχο να καταλήξουν μέχρι σήμερα το μεσημέρι.

Οι βασικοί υποψήφιοι στην κούρσα διαδοχής της Λαγκάρντ είναι τέσσερις: η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνιο, ο Ολλανδός Γερούν Ντάισελμπλουμ ο διοικητής της Τράπεζας της Φινλανδίας Όλι Ρεν και η Βουλγάρα Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία είναι σήμερα το νούμερο δύο της Παγκόσμιας Τράπεζας.