Ολοκληρώθηκε η στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα – Επεισόδια στην Καλλιθέα

Ολοκληρώθηκε η στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα – Επεισόδια στην Καλλιθέα
Μηχανοκίνητα τμήματα του Στρατού συμμετέχουν στη στρατιωτική παρέλαση επί της Λεωφόρου Αμαλίας, στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο της Επανάστασης του 1821, Αθήνα, Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επεισόδια με μολότοφ και προσαγωγές μεταξύ χρυσαυγιτών και αστυνομικών δυνάμεων σημειώθηκαν στην Καλλιθέα.

Ολοκληρώθηκε η στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, με την οποία κορυφώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης μήνυμα υπεράσπισης της Ελευθερίας απέναντι στον λαϊκισμό, τον ρατσισμό και τον ναζισμό.

«Κάθε συνειδητοποιημένος Ευρωπαίος έχει χρέος να υπερασπίζεται την Ελευθερία, πρωτίστως απέναντι στα μορφώματα του λαϊκισμού και του ρατσισμού, που αγγίζουν τα όρια του ναζισμού, τα οποία επιβουλεύονται, ευθέως και απροκαλύπτως, αυτό τούτο το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα, άρα την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία και τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Εν όψει των κρίσιμων Ευρωεκλογών ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «Κάθε συνειδητός Ευρωπαίος και ιδίως εμείς, οι Έλληνες, στις εκλογές που έρχονται, πρέπει να τους δώσουμε το εξής μήνυμα: «Δεν θα περάσουν».

Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος έστειλε μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας για την υπεράσπιση των Συνόρων μας και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Πατρίδας μας, υπενθυμίζοντας ότι είναι και Σύνορα, Έδαφος και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην δήλωσή του, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «Κατά την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 διαμηνύουμε, προς κάθε κατεύθυνση, ότι εμείς, οι Έλληνες, έχοντας κατά νου τον στίχο του Ανδρέα Κάλβου «θέλει Αρετήν και Τόλμην η Ελευθερία», θα υπερασπιζόμαστε την Ελευθερία μας αποφασισμένοι, ανυποχώρητοι και υπό όρους αρραγούς ενότητας έναντι οιουδήποτε θα διανοείτο να την επιβουλευθεί».

Επισήμανε, επίσης, ότι «Το «Μολών Λαβέ» θα είναι η μόνη και κατηγορηματική απάντησή μας. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα υπερασπιζόμαστε, με αποκλειστικό γνώμονα την Ιστορία, το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, την Εθνική μας Κυριαρχία, το Έδαφος, τα Σύνορα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Πατρίδας μας, υπενθυμίζοντας προς καθέναν ότι είναι και Σύνορα, Έδαφος και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αναφερόμενος στην Εθνεγερσία του 1821, τόνισε ότι αποτελεί για εμάς, τους Έλληνες, απανταχού της Γης, αστείρευτη πηγή έμπνευσης Εθνικών Ιδεωδών και διαχρονικό δείκτη πορείας ως προς το Εθνικό μας Χρέος απέναντι στην Πατρίδα μας και στην Ιστορία μας και πρόσθεσε ότι «Οι Αγωνιστές του 1821 και η θυσία τους μας διδάσκουν, πριν απ’ όλα, ότι είμαστε Λαός και Έθνος της Ελευθερίας. Με την έννοια ότι για τους Έλληνες η Ελευθερία δεν είναι μόνον δικαίωμα αλλά αρχή και αξία κυριολεκτικώς υπαρξιακή, αφού μόνο ελεύθεροι μπορούμε να ζήσουμε, να υπερασπισθούμε την αξία μας και ν’ αναπτύξουμε την προσωπικότητά μας».

Προηγουμένως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, έγινε ανάκρουση εμβατηρίου και του Εθνικού Ύμνου, και στη συνέχεια επιθεώρησε το τιμητικό άγημα των τριών Όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων. Ακολούθως ο κ. Παυλόπουλος χαιρέτισε τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους της πολιτικής, θρησκευτικής, δικαστικής και στρατιωτικής ηγεσία της χώρας.

Νωρίτερα το πρωί τελέσθηκε πανηγυρική δοξολογία στον μητροπολιτικό ναό Αθηνών παρουσία της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.

Σε δήλωση του μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης για την 25η Μαρτίου, στην Αθήνα, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης υπογραμμίζει την εδραίωση της κοινωνικής δικαιοσύνης και ειρήνης στην Ε.Ε. και την Ελλάδα. Αφού χαρακτήρισε «εξαιρετική» την παρέλαση των Ενόπλων Δυνάμεων ο κ Βούτσης, συμπλήρωσε: «Τιμάμε όπως κάθε ημέρα τους διαχρονικούς αγώνες του λαού για ανεξαρτησία, ελευθερία και ειρήνη».

«Αυτοί οι αγώνες σήμερα συναντώνται με την ανάγκη ώστε σε όλη την Ευρώπη και στη χώρα μας, να γιγαντωθεί το κίνημα του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης για μια ειρήνη σε όλο τον κόσμο και βεβαίως για κοινωνική δικαιοσύνη στη χώρα μας», επεσήμανε ο πρόεδρος της Βουλής.

Επεισόδια στην Καλλιθέα με ρίψη μολότοφ και 12 συλλήψεις

Επεισόδια με μολότοφ και προσαγωγές, μεταξύ χρυσαυγιτών και αστυνομικών δυνάμεων, που επενέβησαν για να αποτρέψουν συμπλοκή με συγκεντρωθέντες από τον αριστερό χώρο, σημειώθηκαν στις 10.30 το πρωί στην Καλλιθέα. Όπως έγινε γνωστό απο την Αστυνομία, ομάδα περίπου 150 ατόμων απο το ΠΑΜΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες συλλογικότητες της Αριστεράς, είχαν συγκεντρωθεί στο πλαίσιο του εορτασμού της 25ης Μαρτίου, στην πλατεία Κύπρου, όπου βρίσκεται Μνημείο Ηρώων, για κατάθεση στεφάνων, ενώ μια ομάδα από 40-50 άτομα τα οποία, σύμφωνα με την Αστυνομία ανήκουν στην Χρυσή Αυγή πραγματοποιούσαν ταυτόχρονα συγκέντρωση, στην πλατεία των Τζιτζιφιών.

Οι Χρυσαυγίτες κάποια στιγμή ξεκίνησαν με απειλητικές διαθέσεις με κατεύθυνση την πλατεία Κύπρου, αλλά οι αστυνομικές δυνάμεις τους σταμάτησαν στην διασταύρωση Θησέως και Σκίπης, πριν έρθουν σε επαφή με τους άλλους συγκεντρωθέντες.

Τότε οι ακροδεξιοί επιτέθηκαν εναντίον των αστυνομικών με βόμβες μολότοφ, με αποτέλεσμα να προκληθεί συμπλοκή. Οι αστυνομικοί τους απώθησαν στα στενά και προχώρησαν σε προσαγωγές.

Για τα επεισόδια τελικά συνελήφθησαν δώδεκα ακροδεξιοί. Σύμφωνα με την αστυνομία και οι δώδεκα ανήκουν σε ακροδεξιές ομάδες αλλά ειδικά ο ένας, ηλικίας 24 ετών, είχε συλληφθεί και πριν από έξι μέρες στην Σαλαμίνα, από αστυνομικούς του Τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας Αττικής, για ρατσιστική επίθεση σε βάρος 30χρονου αλλοδαπού.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίζεται δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας για ρίψη μολότοφ, επιθέσεις κατά αστυνομικών δυνάμεων σωματικές βλάβες, διατάραξη κοινής ειρήνης και άλλα αδικήματα και αύριο θα παραπεμφθούν στο αυτόφωρο.

Προσαγωγή 45χρονου που επιχείρησε να πλησιάσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έξω από την Μητρόπολη

Ένας 45χρονος προσήχθη στις 10 το πρωί, έξω από την Μητρόπολη Αθηνών, όταν επιχείρησε να κινηθεί προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, την ώρα που επιθεωρούσε το στρατιωτικό άγημα, μετά την δοξολογία για την 25η Μαρτίου. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 45χρονος μόλις είδε τον κ. Παυλόπουλο προσπάθησε να περάσει πάνω από το διαχωριστικό σχοινί στον περίβολο της Μητρόπολης, αλλά οι αστυνομικοί αντέδρασαν άμεσα και τον ακινητοποίησαν.

Όπως διαπιστώθηκε στην Ασφάλεια όπου οδηγήθηκε, πρόκειται για χρήστη ναρκωτικών και εξετάζεται προκειμένου να διαπιστωθούν οι προθέσεις του.