Ολοκληρώθηκε με συμφωνία η συνεδρίαση του Eurogroup: 540 δισ. ευρώ άμεσα διαθέσιμα

Ολοκληρώθηκε με συμφωνία η συνεδρίαση του Eurogroup: 540 δισ. ευρώ άμεσα διαθέσιμα
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σε συμφωνία κατέληξαν το βράδυ οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών για το πακέτο στήριξης - Μισό τρισεκατομμύριο ευρώ άμεσα διαθέσιμο για τα πληγέντα κράτη-μέλη. Στα σκαριά ταμείο ανάκαμψης, όχι σε ευρωομόλογο - Πέρασε η γραμμή της Ολλανδίας για τη στήριξη μέσω ESM για οικονομική βοήθεια με όρους - Βοήθεια με ελάχιστους όρους μόνο για υγειονομικά έξοδα που σχετίζονται με τον Covid19.

Σύμφωνα με το ανεπίσημο κείμενο οι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν σε μια συμβιβαστική λύση: Άμεση χρηματοδότηση 540 δισ. ευρώ στα κράτη μέλη – η οποία μαζί με τις παρεμβάσεις κρατών και ΕΚΤ θα φτάνει στα 3 τρισ. περίπου – και πρόσβαση στην πιστωτική γραμμή του ESM για όσο διαρκεί η κρίση του κορωνοϊού. Μετά, όπως αναφέρει το κείμενο, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να παραμείνουν αφοσιωμένες στην ενδυνάμωση των οικονομιών τους.

Πώς θα δίδεται η βοήθεια από τον ESM – Με ελάχιστους όρους η χρηματοδότηση μόνο για δαπάνες υγείας

Συμβιβασμός υπήρξε για το πακέτο των 540 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 240 δισ. ευρώ αφορούν δάνεια από τον ESM έως 2% του ΑΕΠ των κρατών μελών του, με μοναδική προϋπόθεση όπως τονίστηκε να κατευθυνθούν για δαπάνες που σχετίζονται με τον Covid19 και ειδικότερα να αφορούν σε θέματα υγείας, πρόληψης και περίθαλψης. Η συμφωνία προβλέπει ελάχιστους όρους για την πρόσβαση των χωρών στις πιστωτικές γραμμές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που θα εστιάζουν στη χρηματοδότηση υγειονομικών δαπανών που σχετίζονται με τον ιό.

Όπως διευκρίνισε πάντως ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ η βοήθεια από τον ESM για υγειονομικούς σκοπούς θα είναι άνευ όρων, αλλά η βοήθεια για την οικονομία θα είναι υπό όρους κάτι που βρίσκει «και λογικό και δίκαιο». Τα κεφάλαια αυτά θα είναι διαθέσιμα μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων, όπως διαβεβαίωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Τα υπόλοιπα δύο συνθετικά του πακέτου των 540 δισ. ευρώ αφορούν σε κεφάλαια 100 δισ. ευρώ μέσω του προγράμματος SURE που έχει ανακοινώσει η Κομισιόν για τη στήριξη της απασχόλησης και 200 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Επίσης, πέρασε τελικά της Γερμανίας (και Αυστρίας και Ολλανδίας) καθώς απορρίφθηκαν τα κορωνοομόλογα, που πρότειναν Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα και άλλες χώρες.

Η δημιουργία κάτι “νέου” και το όχι στα corona – bonds

Παράλληλα, συμφωνήθηκε να συζητηθεί η δημιουργία ενός ταμείου (fund) που θα τονώσει τις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν. Θα είναι προσωρινό, στοχευμένο στην παρούσα χρήση.  Σε ότι αφορά σε αυτό το ταμείο ανασυγκρότησης και το μέγεθός του, ο Μάριο Σεντένο δήλωσε ότι συμφωνήθηκε σήμερα τι πρέπει να γίνει βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα. Συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί κάτι «νέο». Σε ότι αφορά το μέγεθος και τον χρόνο θα χρειαστεί καθοδήγηση από τους ηγέτες της ΕΕ, κάτι που θα είναι κρίσιμο.

Κάποια κράτη μέλη ήθελαν κοινή έκδοση χρέους, άλλα εναλλακτικούς τρόπους, ήταν η δήλωση για το καυτό θέμα των ευρωομολόγων.

Η δήλωση του Σεντένο και τα μέτρα της συμφωνίας

Με χειροκροτήματα ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών του Eurogroup, έγραψε ο εκπρόσωπος του Μάριο Σεντένο στο Twitter.

«Εξαιρετική συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών ως απάντηση στον οικονομικό αντίκτυπο του κορωνοϊού: 500 δισ. ευρώ άμεσα διαθέσιμα» έγραψε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ.

«Σήμερα απαντήσαμε στο αίτημα των πολιτών μας για μια Ευρώπη που βοηθά. Το καταφέραμε μετά από 16 ώρες συζητήσεων, δήλωσε ο Μάριο Σεντένο.

Οι προτάσεις ήταν αδιανόητες πριν από μερικές εβδομάδες, υποστήριξε. Σήμερα είναι διαφορετικά, έχουμε μια τεράστια παρέμβαση περί το 3% του ΑΕΠ σε δημοσιονομικά μέτρα και ευελιξία, ενώ η ΕΚΤ συνεισφέρει 16% του ΑΕΠ. Αν συνδυάσουμε τα ποσά μιλούμε για τρισεκατομμύρια ευρώ, τόνισε.

Δεν είμαστε όλοι στο ίδιο επίπεδο, δήλωσε ο Μάριο Σεντένο, γι’ αυτό είναι σημαντική η αλληλεγγύη. Εστίασε σε τρία δίχτυα προστασίας: για εργαζόμενους, εταιρείες και χώρες.

Όπως εξήγησε το δίχτυ προστασίας των επιμέρους χωρών για τους εργαζόμενους αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα. Γι’ αυτό ενεργοποιείται το πρόγραμμα SURE της Κομισιόν που θα διοχετεύσει έως 100 δισ. ευρώ στις επιμέρους χώρες που έχουν ανάγκη.

Σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις υπήρξε από τα κράτη προσπάθεια στήριξης. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η ΕΤΕπ θα δημιουργήσει μια πανευρωπαϊκή ομπρέλα στήριξης κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων με δύναμη πυρός 200 δισ. ευρώ.

Τέλος για τις χώρες-μέλη συμφωνήθηκε να υπάρξει μια γραμμή στήριξης 2% του ΑΕΠ, συνολικά 240 δισ. ευρώ που θα είναι διαθέσιμα σε όλα τα μέλη του ESM. Όποια χώρα τα χρησιμοποιήσει θα υπόκειται στους συνήθεις κανόνες. Μόνη προϋπόθεση να στηριχθεί το σύστημα υγείας και δαπάνες που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.

Η συμφωνία δείχνει ότι έχουμε την πολιτική βούληση να κάνουμε τον ESM κατάλληλο για την σημερινή κρίση. Το σύστημα θα είναι ενεργό σε λίγες εβδομάδες, σημείωσε.

Όπως είπε ο Μάριο Σεντένο, όταν τελειώσει η υγειονομική κρίση θα πρέπει να δούμε την ανάκαμψη της οικονομίας.

Στα επόμενα βήματα ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός θα είναι κρίσιμος. Παράλληλα, συμφωνήθηκε να συζητηθεί η δημιουργία ενός ταμείο που θα τονώσει τις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν. Θα είναι προσωρινό, στοχευμένο στην παρούσα χρήση.

Κάποια κράτη μέλη ήθελαν κοινή έκδοση χρέους, άλλα εναλλακτικούς τρόπους, ήταν η δήλωση για το καυτό θέμα των ευρωομολόγων.

Για μια “καλή συμφωνία” στο Eurogroup κάνει λόγο η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνο

Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνο δήλωσε σήμερα το βράδυ πως επιτεύχθηκε μια «καλή συμφωνία» ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

«Καταλήξαμε σε μια καλή συμφωνία στο Eurogroup, ένα τριπλό δίχτυ ασφαλείας για εργαζόμενους, επιχειρήσεις και κράτη στην μάχη κατά του Covid-19», τόνισε με tweet της η Καλβίνο.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τους κοινούς οικονομικούς μηχανισμούς οικονομικής ανάκαμψης», πρόσθεσε.