Για πρώτη φορά στο ίδιο τραπέζι τα αντίπαλα συριακά στρατόπεδα

Για πρώτη φορά στο ίδιο τραπέζι τα αντίπαλα συριακά στρατόπεδα

Κεκλεισμένων των θυρών οι συνομιλίες μεταξύ του συριακού καθεστώτος και της αντιπολίτευσης.

Οι αντιπροσωπείες του καθεστώτος και της αντιπολίτευσης της Συρίας συναντήθηκαν σήμερα σε αίθουσα στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη για τις πρώτες απευθείας συνομιλίες τους με στόχο την επίλυση της συριακής κρίσης, παρουσία του διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Λαχντάρ Μπαρχίμι, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Μπραχίμι, οι δυο πλευρές συναντήθηκαν λίγο μετά τις 09:00 ώρα Γκρίνουιτς (11:00 ώρα Ελλάδας) για να ακούσουν την εισαγωγική ομιλία του Μπραχίμι.

Διαβάστε ακόμη: Ένταση και πολλά νεύρα στην πρώτη μέρα της «Γενεύης 2»

«Οι δυο συριακές αντιπροσωπείες συναντώνται τώρα με τον Μπραχίμι», δήλωσε η εκπρόσωπός του Κορίν Μομάλ Βανιάν. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών μακριά από κάμερες και δημοσιογράφους. Πηγή που βρισκόταν στην αίθουσα δήλωσε ότι η πρώτη αυτή συνάντηση ολοκληρώθηκε, όπως είχε προγραμματιστεί, ύστερα από 30 λεπτά.

Σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στις συνομιλίες, επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του συριακού καθεστώτος είναι ο Μπασάρ αλ-Τζααφάρι, πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ και όχι ο σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ Μουάλεμ.

Επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της αντιπολίτευσης είναι ο Χάντι αλ-Μπάχρα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλικό Πρακτορείο