Ολονύχτιο θρίλερ για τους επιβαίνοντες του πλοίου «Ελ. Βενιζέλος»

Ολονύχτιο θρίλερ για τους επιβαίνοντες του πλοίου «Ελ. Βενιζέλος»
Πειροσβεστικά πλοιάρια επιχειρούν για την κατάσβεση της φωτιάς στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» Τετάρτη 29 Αυγούστου 2017. Στην Ακτή Ξαβερίου έχει καταπλεύσει το πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος, μετά τη φωτιά που εκδηλώθηκε τα μεσάνυχτα στο γκαράζ του, από αδιευκρίνιστη αιτία, ενώ βρισκόταν με 875 επιβάτες 8 ναυτικά μίλια ανοικτά της νησίδας του Αγ. Γεωργίου. Η αποβίβαση των επιβατών γίνεται ομαλά ενώ καπνός εξακολουθεί να βγαίνει από το γκαράζ του πλοίου ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/Βιβή Μ

Περιπέτεια εν πλω έζησαν οι 875 επιβάτες του Ελ. Βενιζέλος, με προορισμό τα Χανιά, μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο γκαράζ του.

Περιπέτεια εν πλω έζησαν τα μεσάνυχτα οι 875 επιβάτες του Ελευθέριος Βενιζέλος, που είχε αναχωρήσει με προορισμό τα Χανιά της Κρήτης, μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε –από αδιευκρίνιστη μέχρι τώρα αιτία– στο γκαράζ του, ενώ έπλεε 8 ναυτικά μίλια ανοιχτά της νησίδας του Αγ. Γεωργίου.

Η αποβίβαση των επιβατών ολοκληρώθηκε με ασφάλεια και πολλοί από τους επιβάτες με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας αναμένεται να καταλύσουν σε ξενοδοχεία, ενώ το δρομολόγιο του Ελευθέριος Βενιζέλος θα γίνει αργότερα σήμερα το πρωί από άλλο πλοίο που θα το αντικαταστήσει.

Δέκα οχήματα με 48 πυροσβέστες και δύο ομάδες της ΕΜΑΚ συμμετέχουν στην επιχείρηση πλήρους κατάσβεσης της φωτιάς στο πλοίο. Σύμφωνα με αξιωματικούς του λιμενικού σώματος, ο καπνός πλέον στο πλοίο είναι ελάχιστος και η επιχείρηση επικεντρώνεται στο να κριθεί εάν υπάρχει δυνατότητα να ανοίξει ο καταπέλτης των οχημάτων. Το πλοίο μεταφέρει 80 φορτηγά και 152 ΙΧ οχήματα.

Στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται στελέχη της πλοιοκτήτριας εταιρείας, τα οποία θα μεριμνήσουν για τα οχήματα των επιβατών. Όσα οχήματα έχουν υποστεί ζημιές αναμένεται να αποζημιωθούν από την ασφαλιστική εταιρεία του πλοίου. Το Ελευθέριος Βενιζέλος, με 140 μέλη πληρώματος, είχε αναχωρήσει από το λιμάνι του Πειραιά στις 22.00 με προορισμό τα Χανιά.

Ο πλοίαρχος του επιβατηγού και οχηματαγωγού ενημέρωσε αμέσως για το συμβάν τον θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας. Κατά τις πρώτες πληροφορίες, η πυρκαγιά πιθανόν ξεκίνησε από φορτηγό, πάντως τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο, αφού τέθηκαν σε λειτουργία τα αυτόματα συστήματα πυρόσβεσης.

Σήμανε συναγερμός στο Κέντρο Επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης, ενώ κοντά στο Ελευθέριος Βενιζέλος κατά τη διάρκεια του συμβάντος έσπευσαν εννέα πλωτά του λιμενικού σώματος, ρυμουλκά, ένα φορτηγό και τρία επιβατηγά πλοία.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία συνέδραμε επίσης, με δύο πυροσβεστικά πλοιάρια και μια ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ. Όλοι οι επιβάτες του πλοίου παρέμειναν με ασφάλεια σε δύο σταθμούς συγκέντρωσης, στο πρυμναίο τμήμα του σκάφους. Είχαν μάλιστα φορέσει και τα σωσίβια σε περίπτωση που κρινόταν αναγκαίο να επιβιβαστούν στις σωσίβιες λέμβους.

Το πλοίο επέστρεψε στον Πειραιά περί τις 04.00 και αφού έδεσε στο λιμάνι της κρουαζιέρας, στην ακτή Ξαβερίου, ξεκίνησε με τη χρήση κλίμακας της πυροσβεστικής υπηρεσίας η αποβίβαση των επιβατών.

Στελέχη της πυροσβεστικής υπηρεσίας θα ερευνήσουν εξονυχιστικά τους χώρους του γκαράζ, προκειμένου να δοθούν ξεκάθαρες οδηγίες για το αν θα πρέπει να ανοίξει ο καταπέλτης των οχημάτων.

Από την πρώτη στιγμή του συμβάντος, στο υπουργείο Ναυτιλίας ήταν ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός και το επιτελείο του αρχηγείου του λιμενικού σώματος.

Η Ανακοίνωση της ANEK LINES

Ανακοίνωση αναφορικά με τη φωτιά που ξέσπασε στο ferry boat της ΑΝΕΚ, εξέδωσε η εταιρεία, υπογραμμίζοντας ότι οι επιβάτες αποβιβάστηκαν με ασφάλεια και ότι η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο από το πλήρωμα.

«Στις 28/08 και ώρα 23:45 εκδηλώθηκε φωτιά στο γκαράζ νούμερο 3 με τα φορτηγά, στο πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος που εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς – Χανιά.

Οι μηχανισμοί πυρόσβεσης του πλοίου λειτούργησαν άμεσα και η φωτιά ετέθη υπό έλεγχο από το πλήρωμα. Το πλοίο επέστρεψε στον Πειραιά με ίδια μέσα» τονίζει σε σχετική ανακοίνωση η ANEK LINES και προσθέτει:

«Όλοι οι επιβάτες αποβιβάστηκαν ασφαλώς και η εταιρεία μεριμνά για την εξυπηρέτηση των άμεσων αναγκών τους και την συνέχεια του ταξιδιού τους».

Σε νεότερη ανακοίνωσή της, η εταιρεία ευχαρίστησε τους επιβάτες και τις αρχές για τις προσπάθειές τους.

Πιο αναλυτικά, η εταιρεία αναφέρει τα εξής: 

«Απευθύνουμε θερμά ευχαριστώ στο Λιμενικό Σώμα, την Πυροσβεστική, το Πολεμικό Ναυτικό, καθώς και στην ομάδα της ΕΜΑΚ, για την άμεση κινητοποίηση και συμβολή τους, δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό για την ασφαλή αποβίβαση των επιβατών στο λιμάνι του Πειραιά» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η εταιρεία εκφράζει,επίσης, τις ευχαριστίες της προς τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριο Σαντορινιό, ο οποίος με την παρουσία και την επίβλεψή του συνέβαλε στον αποτελεσματικό συντονισμό της επιχείρησης.

Η εταιρεία κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα πλοία και τα πληρώματα των Βlue Star 1, Knossos Palaceκαι Blue Horizon για τη στήριξη, την αλληλεγγύη και την ταχύτατη ανταπόκρισή τους, αλλά και για τα μικρότερα βοηθητικά πλοία που έσπευσαν να παραπλεύσουν με το Ελευθέριος Βενιζέλος. Η ΑΝΕΚ ευχαριστεί, τέλος, θερμά όλους τους επιβάτες για τη συνεργασία, την ψυχραιμία και την κατανόηση που έδειξαν, ακολουθώντας τις οδηγίες του πληρώματος.