Olympia Group: Εξαγορές στο φόντο του deal (450 εκατ. ευρώ) με Iliad 

Olympia Group: Εξαγορές στο φόντο του deal (450 εκατ. ευρώ) με Iliad 
Σε στρατηγικούς τομείς: τηλεπικοινωνίες, e-commerce και αποθήκευση ενέργειας θα επανεπενδυθεί η ρευστότητα - Νοέμβριο οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Εξαγορές και νέο κύκλο επενδύσεων σε στρατηγικούς τομείς ενδιαφέροντος, όπως οι τηλεπικοινωνίες, το ηλεκτρονικό εμπόριο και η αποθήκευση ενέργειας, προοιωνίζεται για τον όμιλο Οlympia, συμφερόντων του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού, η ρευστότητα που δημιουργεί το deal στην Πολωνία, για τη μεταβίβαση της  Play στην Iliad.

O όμιλος Olympia αποδέχθηκε την προσφορά του Γάλλου μεγιστάνα Xavier Niel, που ελέγχει την Iliad, για μεταβίβαση του μεριδίου του στην πολωνική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας που δημιούργησε πριν από 13 χρόνια. Η προσφορά έγινε στα 39 ζλότι ανά μετοχή, τιμή κατά 39% υψηλότερη, σε σχέση με το τελευταίο κλείσιμο της μετοχής, την Παρασκευή 18.9.2020. Η αξία του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της PLAY (100%), σε αυτή την τιμή της προσφοράς, ανέρχεται στα 2,23 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για τίμημα – μαμούθ, το οποίο αποτελεί δέλεαρ για τους δύο βασικούς μετόχους, που κατέχουν το 40% του μετοχικού της κεφαλαίου της Play, ήτοι τις Tellerton Investments και Kenbourne Invest II, που ελέγχονται αντίστοιχα από τον Πάνο Γερμανό και τον Ισλανδό Thor Bjorgolfsson, που έχει τον όμιλο Novator Partners. Διεθνείς αναλυτές συνδέουν την αποχώρηση των δύο επιχειρηματιών με το μεγάλο κόστος που συνεπάγεται για τη βιομηχανία η αναβάθμιση των δικτύων και η μετάβαση σε δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G).

Ο ελληνικός όμιλος ελέγχει σήμερα το 20,1% της πολωνικής εταιρείας. Η μεταβίβαση αυτού του ποσοστού θα φέρει αξία περί τα 440 – 450 εκατ. ευρώ στον όμιλο Olympia που σχεδιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, να επανεπενδύσει αυτά τα κεφάλαια σε υπάρχουσες δραστηριότητές στρατηγικής σημασίας και ειδικότερα στο ηλεκτρονικό εμπόριο, τις τηλεπικοινωνίες και τον τομέα αποθήκευσης ενέργειας, όπου αναπτύσσεται με τα σήματα Public – Media Markt και Sunlight. Τόσο το εταιρικό σχήμα Public – Media Markt, που βρίσκεται σε μεταβατική φάση επανατοποθέτησης στην αγορά ηλεκτρικών – ηλεκτρονικών ειδών, με διευρυμένο χαρτοφυλάκιο σε είδη ψυχαγωγίας και παιχνίδια, σε Ελλάδα και Κύπρο, όσο και η Sunlight, που επεκτείνεται σε αυτή τη φάση στις ΗΠΑ, με μονάδα συναρμολόγησης μπαταριών, αναμένεται να επωφεληθούν.

Ο όμιλος φέρεται να σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις του, εξαγορών συμπεριλαμβανομένων σε στρατηγικούς τομείς. Ωστόσο πριν αποκαλυφθούν τα κυοφορούμενα σχέδια, το deal θα πρέπει να πάρει το πράσινο φως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή – τότε αναμένονται και οι αναλυτικές επίσημες ανακοινώσεις από την ελληνική πλευρά. Κατά τις εκτιμήσεις η Επιτροπή θα αποφανθεί περί τα μέσα με τέλη Νοεμβρίου.

Το deal

Εντωμεταξύ, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συμφωνία για την πολωνική Play συζητείται έντονα στην τοπική και στη διεθνή αγορά, με το νέο να φέρνει σε πρώτη φάση ψυχρολουσία στους επενδυτές της Iliad, με έδρα το Παρίσι. Η εταιρεία, επιδίδεται σε μεγάλες επενδύσεις τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ιταλία αυτό το διάστημα κι ετοιμάζεται να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αποκτήσει την Play προκειμένου να εξασφαλίσει ηγετική θέση στην πολωνική αγορά. Εξάλλου, η Play διαθέτει δίκτυο άνω των 780 σημείων πώλησης, μερίδιο 29% της αγοράς και πελατεία 15 εκατ. συνδρομητών. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στη συγκεκριμένη αγορά από τον όμιλο του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού ήδη από το 2007 κι έχει εδραιώσει τη θέση της χάρης στην επιθετική εμπορική πολιτική της ενώ από το 2017 είναι εισηγμένη και στο τοπικό χρηματιστήριο της Βαρσοβίας.

Τα παραπάνω καθιστούν την τιμή της προσφοράς δίκαιη, όπως σημειώνουν εμπειρογνώμονες εξηγώντας ότι η αιφνιδιαστική προσφορά μαμούθ του Γάλλου μεγιστάνα Xavier Niel, θα δώσει ώθηση στην Iliad στην κατάταξη, όπου κατά τα φαινόμενα, εάν ευοδωθεί το deal, θα γίνει ο έκτος μεγαλύτερος πάροχος κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη. Υπενθυμίζεται ότι η Iliad έχει ήδη αποκτήσει μειοψηφικό ποσοστό στην ιρλανδική Eir και έχει εγκαινιάσει δραστηριότητα στην Ιταλία από την άνοιξη του 2018. Εξάλλου, ο λόγος που η συμφωνία περνά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι ότι ο αγοραστής δεν είναι τοπικός, αλλά μπαίνει στην Πολωνία μέσω αυτής της εξαγοράς έχοντας παρουσία επίσης σε Κύπρο, Ελβετία, Λιχτενστάιν και Ιρλανδία με άλλα brands.

Διαβάστε ακόμη: Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Τον Οκτώβριο η απόφαση για την εξαγορά της Play από την Iliad