Ομάδα κρούσης από Ρώσους χάκερ πλήττει ουκρανικά sites και κλέβει δεδομένα 

Ομάδα κρούσης από Ρώσους χάκερ πλήττει ουκρανικά sites και κλέβει δεδομένα 
Ρώσοι χάκερ έφτιαξαν μια «ομάδα κρούσης» για να πλήξουν ουκρανικές ιστοσελίδες και να κλέψουν δεδομένα

Το απόγευμα της Τετάρτης, πολλοί ουκρανικοί τραπεζικοί και κυβερνητικοί ιστότοποι τέθηκαν μυστηριωδώς εκτός λειτουργίας. Αν και πολλοί κατηγόρησαν για την επίθεση στον κυβερνοχώρο τον στρατό του Πούτιν, στην πραγματικότητα ήταν μια ομάδα πολιτών που ανέλαβαν να μεγεθύνουν το χάος στην Ουκρανία.

Ένας από αυτούς τους άνδρες μοιράστηκε την ιστορία του με το BBC και αποκάλυψε ότι είχε μια πρωινή δουλειά που εργαζόταν για μια ρωσική εταιρεία κυβερνοασφάλειας. 

Αφού παρακολούθησε την εισβολή να εξελίσσεται, αποφάσισε να συγκεντρώσει μια ομάδα έξι χάκερ. Οι τακτικές τους περιλαμβάνουν το να κατεβάζουν ουκρανικές κυβερνητικές ιστοσελίδες, να στέλνουν μηνύματα με απειλές για βόμβες, και να υποδύονται  Ουκρανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους με τη δημιουργία πλαστών λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η ομάδα δημοσιεύει κλεμμένες πληροφορίες για να προκαλεί αναστάτωση και λέει ότι έχει τη δύναμη να εξαπολύει επιθέσεις ransomware στην κοινότητα.

Το ιστορικό των πρόσφατων κυβερνοεπιθέσεων στην Ουκρανία είναι πολύ πλούσιο:

  • Το 2015 και το 2016, το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας δέχθηκε επιθέσεις και υπάρχουν υποψίες ότι παραμένει ευάλωτο.
  • Το 2017, το NotPeya, ένα κακόβουλο λογισμικό, κυκλοφόρησε στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας και έσβησε δεδομένα από τους υπολογιστές ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων, τραπεζών, εταιρειών ενέργειας και ενός αεροδρομίου.
  • Το 2020, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν αξιωματικούς των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών επειδή φέρονται να εμπλέκονται στην ανάπτυξη του NotPeya και στην παραβίαση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας.
  • Φέτος, περίπου 70 κυβερνητικοί ιστότοποι δέχθηκαν επίθεση στα μέσα Ιανουαρίου και εμφάνισαν το μήνυμα «προετοιμαστείτε για το χειρότερο».
  • Στα μέσα Φεβρουαρίου, παραβιάστηκαν επίσης οι ιστότοποι δύο τραπεζών και του ουκρανικού στρατού, ενώ η Διεύθυνση Πληροφοριών της Ρωσίας ήταν ο κύριος ύποπτος.
  • Την Τετάρτη, μια άλλη επίθεση είχε ως στόχο ουκρανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και υπουργεία της κυβέρνησης. Σε ορισμένους ιστότοπους ανακαλύφθηκαν wiper με δυνατότητα διαγραφής όλων των δεδομένων.
  • Σήμερα, εκδόθηκε προειδοποίηση από τη δύναμη κυβερνοάμυνας της Ουκρανίας, προειδοποιώντας τους πολίτες να είναι προσεκτικοί με το κακόβουλο λογισμικό.

Πάντως, η Ουκρανία αντιδρά. Το πρωί της Πέμπτης, μέσω ενός υπόγειου δικτύου χάκερ, η κυβέρνηση της Ουκρανίας απηύθυνε έκκληση σε εθελοντές να βοηθήσουν στην προστασία των κυβερνοϋποδομών από τα ρωσικά στρατεύματα, σύμφωνα με το Reuters.

Το μήνυμα έγραφε: «Ουκρανική κυβερνοκοινότητα! Ήρθε η ώρα να συμμετάσχετε στην κυβερνοάμυνα της χώρας μας». Οι αιτήσεις για τις θέσεις των εθελοντών μπορούν να σταλούν μέσω του Google Docs, όπου οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να αναφέρουν τις ειδικότητές τους και τις συστάσεις τους.