Ομαδική εργασία χωρίς άγχος; Γίνεται!

Ομαδική εργασία χωρίς άγχος; Γίνεται!

Πέντε τρόποι που θα σας βοηθήσουν να οργανώσετε καλύτερα την ομάδα σας , χωρίς άγχος!

Η ομαδική δουλειά είναι συχνά αρκετά δύσκολη. Οι περισσότεροι μπορούμε να αποδώσουμε πολύ καλά όταν εργαζόμαστε μόνοι μας, αφού ξέρουμε τις ικανότητες μας και μπορούμε να ρυθμίζουμε το χρόνο μας. Από την άλλη, μια ομαδική δουλειά έχει συνήθως καλύτερα αποτελέσματα, μιας και όταν δουλεύουν περισσότερα άτομα μαζί προκύπτουν ενδιαφέρουσες προτάσεις και ιδέες.

Πως γίνεται, όμως, να δουλέψει μια ομάδα χωρίς πίεση και χωρίς άγχος; Ο «αρχηγός» κάθε ομάδας καλείται να οργανώσεις μια ομάδα με διαφορετικούς ανθρώπους. Συχνά αυτή η διαδικασία είναι αρκετά αγχωτική.

Όχι πια.

Δείτε πως μπορείτε να δουλέψετε με πολλά άτομα μειώνοντας το άγχος.

1. Προτεραιότητες
Αυτή είναι η μαγική λέξη. Βάλτε ένα πρόγραμμα και δώστε προτεραιότητα στα πράγματα που επείγουν, αντιστοιχώντας τις υποχρεώσεις με το καταλληλότερο άτομο . Deadlines και εργασίες που απαιτούν «καθαρό» μυαλό μπαίνουν πρώτα στη λίστα σας, ώστε να σας μένει χρόνος για να οργανώσετε τις λιγότερο σημαντικές υποχρεώσεις. Πολλοί άνθρωποι λειτουργούν καλύτερα όταν ακολουθούν ένα πρόγραμμα και δεν χρειάζεται να αγχωθούν. Δοκιμάστε το!

2. Αξιολόγηση ικανοτήτων
Εάν έχετε να κάνετε κάποια ομαδική δουλειά και πρέπει να κατανέμετε τις αρμοδιότητες, αξιολογείστε πρώτα τις δυνατότητες του καθενός. Δίνοντας στον καθένα να κάνει πράγματα στα οποία είναι καλός θα έχει ως αποτέλεσμα καλύτερο αποτέλεσμα αλλά και εσείς δε θα χρειαστεί να αγχωθείτε επειδή τα άτομα που επιλέξατε δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες.

3. Διαθεσιμότητα
Αφού έχετε αποφασίσει ποια πράγματα πρέπει να γίνουν πρώτα και ξέρετε ποιος θα τα εκτελέσει βάσει προτεραιοτήτων πρέπει να δείτε τη διαθεσιμότητα των μελών της ομάδας σας. Μην μετακινείτε άτομα από το ένα πρότζεκτ στο άλλο, απλά επειδή είναι ικανοί να σας βοηθήσουν. Θυμηθείτε πως για να τους έχετε αναθέσει κάτι άλλο, έγινε επειδή ξέρατε πως θα το κάνουν καλά. Αλλάζοντας τους θέση το μόνο που θα πετύχετε είναι να χάσουν όλη τους την ενέργεια. Βρείτε άλλα άτομα που θα είναι εξίσου καλά στο ίδιο πόστο. Αν δείτε πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, σκεφτείτε να συζητήσετε με τον συνεργάτη που θέλετε για να δείτε πως θα αντιδρούσε σε μια ενδεχόμενη αλλαγή πόστου.

4. Ανάπτυξη
Στη συνέχεια , θα πρέπει να σκεφτείτε ποια είναι η δυνατότητα ανάπτυξης του ατόμου μέσα από το έργο και τι μπορεί να αποκομίσει. Θα πρέπει να δίνετε διαρκώς νέες αρμοδιότητες στους συναδέλφους σας ώστε να μη μένουν προσκολλημένοι στα ίδια καθήκοντα διαρκώς. Με αυτό τον τρόπο θα μαθαίνουν νέα πράγματα και θα είναι διαρκώς σε εγρήγορση!

5. Ενδιαφέρον
Όπως τονίσαμε και προηγουμένως το να διατηρείτε μια ομάδα σε εγρήγορση είναι σημαντικό για να υπάρχει αποτελεσματικότητα. Δώστε την ομάδα σας να κάνουν πράγματα που τους ενδιαφέρουν. Το πάθος στην εργασία λειτουργεί σαν «μαγικό φίλτρο» δίνοντας τους επιπλέον όρεξη και αφοσίωση ώστε να ολοκληρώσουν τη δουλειά τους. Από την άλλη εσείς, δε θα χρειαστεί να αγχωθείτε, αφού θα είστε σίγουροι πως η ομάδα σας δουλεύει με αμείωτο ενδιαφέρον!