Ομαλά εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία σε όλη τη χώρα – Στο 14,5% η συμμετοχή έως τις 11:30

Ομαλά εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία σε όλη τη χώρα – Στο 14,5% η συμμετοχή έως τις 11:30
Ψηφοδέλτια μέσα σε κάλπη κατά τη διάρκεια περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, σε εκλογικό τμήμα της Θεσσαλονίκης, Κυριακή 08 Οκτωβρίου 2023. Στις κάλπες προσέρχονται οι πολίτες προκειμένου να ψηφίσουν στις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές 2023, από 07.00 το πρωί έως και τις 19.00 το απόγευμα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι νέες αρχές θα εγκατασταθούν την 1η Ιανουαρίου 2024 και η θητεία τους, που θα είναι πενταετής, θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2028.  

Χωρίς σοβαρά προβλήματα διεξάγεται από τις 7 το πρωί της Κυριακής η διαδικασία για τον α’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών ανά την Ελλάδα, παρά την απουσία κάποιων μελών εφορευτικών επιτροπών από εκλογικά κέντρα.

Όπως δήλωσε λίγο μετά τις 7.30 το πρωί ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος, κάποια μικροπροβλήματα που παρουσιάστηκαν αντιμετωπίζονται αμέσως.

Με καθυστέρηση άνοιξαν οι κάλπες σε δύο εκλογικά τμήματα της Ναυπακτίας, στην Αιτωλοακαρνανία, καθώς, σύμφωνα με την αστυνομία, δεν προσήλθαν εγκαίρως οι δικαστικοί αντιπρόσωποι.

Επίσης, σύμφωνα με την αστυνομία, σε ένα ακόμη εκλογικό τμήμα της ίδιας περιοχής, αναμενόταν να προσέλθει ο δικαστικός αντιπρόσωπος. Ακόμη, πάλι σε εκλογικό τμήμα της Ναυπακτίας παρουσιάστηκε πρόβλημα με την σφραγίδα του εκλογικού τμήματος, το οποίο όμως λύθηκε άμεσα.

Στην Α’ και Β’ εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης αναφέρθηκαν μόνο περιπτώσεις μελών των εφορευτικών επιτροπών που δεν εμφανίστηκαν στα εκλογικά τμήματα. Συγκεκριμένα, σε ορισμένα τμήματα έγινε γνωστό ότι δεν προσήλθε ούτε ένα μέλος ενώ κάποιοι σημείωσαν ότι δεν τους επιδόθηκε η σχετική κλήση να προσέλθουν και κάποιοι ότι τα στοιχεία της κλήσης δεν αντιστοιχούσαν στα δικά τους στοιχεία. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι ενημέρωσαν τους εφόρους και η εκλογική διαδικασία ξεκίνησε με τα παρόντα μέλη εφορευτικών επιτροπών ή επιστρατεύθηκαν προσωρινές λύσεις από άλλα εκλογικά τμήματα.

Στο 14,5% η συμμετοχή έως τις 11:30

Στο 14,5% ήταν έως τις 11:30 π.μ. η συμμετοχή στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος.

Συγκεκριμένα, 1.047.027 πολίτες είχαν ψηφίσει έως την προαναφερθείσα ώρα.

Ο κ. Λιβάνιος έδωσε και λεπτομέρειες για τη συμμετοχή, αναφέροντας ότι στην Αττική ήταν στο 12%.

Στην Ανατολική Μακεδονία η συμμετοχή ήταν 16% στις 11:30, στην Κεντρική Μακεδονία 15%, στη Δυτική Μακεδονία 14%, στην Ήπειρο 17%, στη Θεσσαλία 17%, στα νησιά του Ιονίου 13%, στη Δυτική Ελλάδα 16% και στη Στερεά Ελλάδα 18%.

Κάνοντας και μια σύγκριση με τη συμμετοχή στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου, ο κ. Λιβάνιος ανέφερε ότι είναι περίπου στο ίδιο ποσοστό, σε σχέση με την ώρα.

Και στις πλημμυρόπληκτες περιοχές

Στη Μαγνησία που επλήγη από δύο απανωτά σφοδρά κύματα κακοκαιρίας, τον Daniel και τον Elias, υπήρξαν και σχολεία που υπέστησαν σημαντικές ζημιές αλλά που αποκαταστάθηκαν και την Κυριακή λειτουργούν ως εκλογικά τμήματα.

Ακόμη και στα δύο χωριά του Πηλίου, την Δράκεια και το Πουρί, όπου η οδική πρόσβαση είναι δύσκολη λόγω των καταστροφών κατάφεραν να φτάσουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι για την ομαλή διεξαγωγή της εκλογής αναμέτρησης.

Χαμογελαστός ο υποψήφιος με το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας για την Περιφέρεια Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, ψήφισε στον Βύρωνα υποσχόμενος πολλή δουλειά από την πρώτη μέρα που θα αναλάβει τα καθήκοντά του, όπως είπε.

«Το σημερινό αποτέλεσμα είναι σημαντικό και θα επηρεάσει τα επόμενα πέντε χρόνια», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε μετά την ψήφο του ο υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ για την Περιφέρεια Αττικής Γιώργος Ιωακειμίδης. «Την άλλη Κυριακή θα είμαστε πάλι εδώ, από όλες τις πλευρές φαίνεται ότι θα πάμε σε δεύτερη Κυριακή. Είμαστε εδώ για να αγωνιστούμε γι΄ αυτό, για την Αττική, για την Περιφέρεια, για τις πόλεις μας», δήλωσε.

Στη Νέα Σμύρνη ψήφισε ο υποστηριζόμενος για την Περιφέρεια Αττικής από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Γιάννης Σγουρός. «Οι πολίτες να στείλουν ισχυρό μήνυμα ότι δεν είναι δεδομένοι, να ψηφίσουν για τον τόπο τους και όχι για το κόμμα τους,», είπε, τονίζοντας ότι «η Αττική χρειάζεται καλύτερη τύχη».

Ούτε στο δικό του τμήμα είχε προσέλθει κάποιο μέλος της εφορευτικής επιτροπής, σύμφωνα με την ΕΡΤ, γι΄ αυτό και καθυστέρησε να ψηφίσει καθώς αρχικά δεν του επιδόθηκαν τα σωστά ψηφοδέλτια για τις περιφερειακές εκλογές.

Ο Κώστας Ζαχαριάδης, υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε στον Νέο Κόσμο σε ένα εκλογικό τμήμα από όπου… απουσίαζε ολόκληρη η εφορευτική επιτροπή. «Ψηφίστε για την Αθήνα που θέλετε, ραντεβού την επόμενη Κυριακή», είπε με νόημα αλλά χωρίς χαμόγελα ο κ. Ζαχαριάδης.

Ο υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων με τη στήριξη του ΚΚΕ, Νίκος Σοφιανός, έριξε τις ψήφους του στο 129ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών. «Να δημιουργήσουμε τη δυναμική για να αλλάξουν τα πράγματα στον δήμο», κάλεσε τους πολίτες της Αθήνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: