Όμικρον vs. Δέλτα: Διαφορές στους ρυθμούς μετάδοσης, τα δυνητικά συμπτώματα και τους χρόνους επώασης

Όμικρον vs. Δέλτα: Διαφορές στους ρυθμούς μετάδοσης, τα δυνητικά συμπτώματα και τους χρόνους επώασης
France, Cours-la-Ville, 2021-12-30. A negative self-test. Illustration of a COVID19 antigen self-test kit. In vitro diagnostic rapid test for the detection of SARS-CoV-2. Photograph by Adrien Fillon / Hans Lucas. France, Cours-la-Ville, 2021-12-30. Illustration d un kit d'auto-test antigenique COVID19. Un auto-test negatif. Test rapide de diagnostic in vitro pour la detection qualitative de l antigene du SARS-CoV-2. Photographie par Adrien Fillon / Hans Lucas. (Photo by Adrien Fillon / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP
Ενώ υπάρχουν ακόμη πολλοί άγνωστοι παράγοντες για την παραλλαγή Όμικρον, δείτε πώς οι ειδικοί λένε ότι διαφέρει από τις προηγούμενες παραλλαγές.

του Andrew Marquardt

Οι λοιμώξεις από το COVID-19 και τα ποσοστά νοσηλείας συνέχισαν να αυξάνονται κατά το νέο έτος χάρη στη μετάλλαξη Όμικρον, η οποία έχει πλέον αντικαταστήσει τη μετάλλαξη Δέλτα ως το κυρίαρχο στέλεχος στις ΗΠΑ.

Την Τετάρτη, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι η κορύφωση της Όμικρον είναι πιθανότατα ακόμη μπροστά μας, προειδοποιώντας ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι «δύσκολες».

Και ενώ υπάρχουν ακόμη πολλοί άγνωστοι παράγοντες για την παραλλαγή Όμικρον, δείτε πώς οι ειδικοί λένε ότι διαφέρει από τις προηγούμενες παραλλαγές:

Ποια είναι τα συμπτώματα της Όμικρον;

Οι ενδείξεις του COVID-19 έχουν τεκμηριωθεί καλά από την αρχή της πανδημίας. Ενώ οι άνθρωποι με COVID-19 έχουν αναφέρει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων – από ήπια έως σοβαρά – μερικά από τα πιο συνηθισμένα περιλαμβάνουν βήχα, ρινική καταρροή, πυρετό, πονοκέφαλο και κόπωση, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της κορύφωσης της Δέλτα τον Σεπτέμβριο, τα συμπτώματα αυτής της παραλλαγής φάνηκε να είναι παρόμοια με εκείνα του αρχικού στελέχους του κορονοϊού που έπληξε τις ΗΠΑ.

Από τότε που η Όμικρον άρχισε να σαρώνει τις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, έχουν κυκλοφορήσει μεταξύ των ασθενών και των εμπειρογνωμόνων στον τομέα της υγείας μεμονωμένες αναφορές ότι η παραλλαγή αυτή προκαλεί ορισμένα ξεχωριστά συμπτώματα.

Ο πυρετός και ο βήχας είναι λιγότερο διαδεδομένοι στα κρούσματα της Όμικρον σε σχέση με τα προηγούμενα στελέχη, σύμφωνα με στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο που διεξήχθησαν από τη Zoe, μια εταιρεία επιστημονικών ερευνών για την υγεία, και τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της Όμικρον περιλαμβάνουν ρινική καταρροή, φτέρνισμα, πονοκεφάλους και κόπωση.

Και πρόσφατα, ένας γιατρός σημείωσε ότι ανεπίσημα βλέπει ένα νέο σύμπτωμα μεταξύ ορισμένων ασθενών με Όμικρον: νυχτερινές εφιδρώσεις, δηλαδή επαναλαμβανόμενα επεισόδια ακραίας εφίδρωσης που μπορεί να ποτίσουν τα ρούχα και τα σεντόνια σας, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

Σε αντίθεση με τους ασθενείς με Δέλτα και άλλα προηγούμενα στελέχη COVID, οι ασθενείς με Όμικρον «έχουν λιγότερες πιθανότητες να χάσουν την αίσθηση της όσφρησης», δήλωσε στο Fortune ο Gregg Miller, γιατρός στα επείγοντα περιστατικά στο Edmonds της Ουάσινγκτον και επικεφαλής ιατρός της Vituity, μιας εταιρείας υγειονομικής περίθαλψης που ανήκει σε γιατρούς και ειδικεύεται στην καινοτομία της οξείας περίθαλψης.

Τα συμπτώματα της Όμικρον συνολικά τείνουν να είναι λιγότερο σοβαρά από εκείνα της Δέλτα και των προηγούμενων στελεχών, σύμφωνα με τις πρώτες έρευνες από τη Νότια Αφρική, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά η μετάλλαξη. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι «υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι λιγότερο πιθανό να εισβάλει στον πνευμονικό ιστό», γεγονός που «οδηγεί σε λιγότερη πνευμονία και λιγότερο σοβαρή νόσηση», σημείωσε ο Miller.

Αυτό ενισχύθηκε την Τετάρτη από τον Dr. Anthony Fauci, τον κορυφαίο εμπειρογνώμονα των ΗΠΑ σε θέματα μολυσματικών ασθενειών, επικαλούμενος πρόσφατες μελέτες για την επίδραση της Όμικρον σε ποντίκια και χάμστερ. «Αποδείχθηκε ότι ο ιός της Όμικρον πολλαπλασιάζεται πολύ καλά στους ανώτερους αεραγωγούς και τους βρόγχους, αλλά όχι τόσο καλά στους πνεύμονες», δήλωσε ο Fauci σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο.

Ωστόσο, η αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Janet Diaz, επικεφαλής της κλινικής διαχείρισης του οργανισμού, σημείωσε αυτή την εβδομάδα ότι αν και η παραλλαγή μπορεί να είναι λιγότερο σοβαρή, η Όμικρον δεν πρέπει να θεωρείται «ήπια».

Πότε θα νοσήσω αν κολλήσω;

Ενώ πολλά είναι ακόμη άγνωστα για την Όμικρον, οι ειδικοί αρχίζουν να κατανοούν περισσότερα για την παραλλαγή καθώς συνεχίζει να μολύνει περισσότερους ανθρώπους. Μία από τις βασικές παρατηρήσεις είναι ότι οι άνθρωποι που εκτίθενται στο στέλεχος φαίνεται να αρρωσταίνουν πιο γρήγορα.

Η περίοδος επώασης της Δέλτα ήταν περίπου τέσσερις ημέρες, ενώ η αρχική παραλλαγή είχε περίοδο επώασης περίπου πέντε ημέρες, στον γενικό πληθυσμό.

«Ενώ με τη Δέλτα οι ασθενείς ίσως να μην εμφάνιζαν συμπτώματα πριν από τέσσερις ή πέντε ημέρες μετά τη μόλυνση, με την Όμικρον οι ασθενείς μπορούν να εμφανίσουν συμπτώματα μέσα σε δύο έως τρεις ημέρες μετά τη μόλυνση», δήλωσε ο Miller.

Αρκετές μελέτες για την Όμικρον που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες εβδομάδες δείχνουν ότι η μετάλλαξη χρειάζεται περίπου τρεις ημέρες για να αναπτυχθούν συμπτώματα μετά την έκθεση.

Πόσο μεταδοτική είναι η Όμικρον;

Η Όμικρον έχει καταφέρει να σπάσει ρεκόρ ημερήσιων θετικών κρουσμάτων στις ΗΠΑ λόγω της υψηλής μεταδοτικότητάς της σε σύγκριση με προηγούμενα στελέχη, σύμφωνα με αναφορές του CDC.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η Όμικρον είναι πολύ καλύτερη στο να παρακάμπτει τα τρέχοντα εμβόλια σε σχέση με τη Δέλτα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, της Στατιστικής Υπηρεσίας της Δανίας και του Statens Serum Institut (SSI).

Σύμφωνα με τη μελέτη, η Όμικρον βρέθηκε να είναι 2,7 έως 3,7 φορές πιο μολυσματική από τη Δέλτα μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων.

Όμως, οι ειδικοί σε θέματα υγείας λένε ότι παρά το υψηλό ποσοστό μεταδοτικότητάς του σε σύγκριση με άλλα στελέχη, το στέλεχος της Όμικρον προκαλεί λιγότερα σοβαρά κρούσματα και νοσηλείες, ακόμη και αν ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι πλήττει έναν πληθυσμό που είναι καλύτερα προετοιμασμένος να καταπολεμήσει τα νέα στελέχη, καθώς μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο κατά του κορονοϊού.

«Εν μέρει ο λόγος για τον οποίο βλέπουμε αυτές τις μειώσεις στις νοσηλείες και τους θανάτους από την Όμικρον είναι ότι έχουμε ήδη καταφέρει να εμβολιάσουμε ή/και να ενισχύσουμε με επιπλέον εμβόλιο ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού», δήλωσε στο Fortune ο Dr. William Checkley, πνευμονολόγος και εντατικολόγος στο νοσοκομείο Johns Hopkins και αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο ομώνυμο Πανεπιστήμιο.

«Για ένα ανεμβολίαστο άτομο, η Όμικρον ενέχει κίνδυνο όπως ακριβώς η Δέλτα ή οι πρώιμες μεταλλάξεις πριν από τη Δέλτα».

Πηγή: fortune.com