Ομιλία Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 5 Ιουλίου

Ομιλία Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 5 Ιουλίου
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της έκτακτης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, την Τρίτη 31 Μαΐου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τα επιτεύγματα της κυβέρνησης που οδηγούν σε έξοδο από την αυξημένη εποπτεία και το σχεδιασμό για το επόμενο διάστημα, σημείωσε ο Γ. Οικονόμου.

Την είδηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατόπιν προσκλήσεως της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, θα απευθύνει ομιλία στην ολομέλεια στο Στρασβούργο την Τρίτη 5 Ιουλίου, έκανε γνωστή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Όπως είπε, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τα επιτεύγματα της κυβέρνησης που οδηγούν σε έξοδο από την αυξημένη εποπτεία και το σχεδιασμό για το επόμενο διάστημα.

Για τις προκλήσεις τις Τουρκίας, είπε: «Εκπέμπουμε καθαρά και σαφή μηνύματα, η Ελλάδα δεν έχει πρόθεση να εμπλακεί ή να ενισχύσει την ένταση. Η θέση μας εδράζεται από το διεθνές δίκαιο, η χώρα είναι ανυποχώρητη σε ζητήματα κυριαρχίας και στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Έχουμε τη δύναμη και την αποτρεπτική δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση».

Σχετικά με τη στάση των συμμάχων, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση παρακολουθεί με ικανοποίηση την πλήρη κατανόηση των συμμάχων σε αυτά που συνιστούν το αυτονόητο. Οι ανιστόρητοι ισχυρισμοί και τα έωλα επιχειρήματα της Τουρκίας δεν μπορούν να σταθούν απέναντι στο διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες. Πάντα είμαστε ανοιχτοί στη διαδικασία του διαλόγου, έχουμε ξεκαθαρίσει τα ζητήματα που αφορούν αυτόν, πάντα εντός των διεθνών συνθηκών».

Ερωτηθείς για ισχυρισμούς περί push backs κατά προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο, ο κ. Οικονόμου απάντησε: «Η κυβέρνηση εφαρμόζει μια μεταναστευτική πολιτική που σέβεται απολύτως τους διεθνείς κανόνες, κάνουμε μια πολιτική ανάσχεσης στα σύνορά μας, τα φυλάμε σωστά. Η Ελλάδα διασώζει ανθρώπινες ζωές, συμπεριφέρεται με αξιοπρέπεια στους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα και εξετάζει οποιαδήποτε καταγγελία ή επισήμανση γίνεται. Από εκεί και πέρα, δεν θα επιτρέψουμε να γυρίσουμε στις συνθήκες χάους των προηγούμενων χρόνων».

Σχετικά με τις αγροτικές επιδοτήσεις του πρωθυπουργού, τόνισε ότι «έχουμε απαντήσει πλήρως και αναλυτικά για τον τρόπο καταβολής των αγροτικών επιδοτήσεων. Καταλαβαίνουμε όλοι τη σκοπιμότητα της συντήρησης αυτού του θέματος από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός δεν κάνει τίποτα περισσότερο απ’ όλους τους Έλληνες που υποβάλλουν δηλώσεις ΟΣΔΕ».

Για την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, ο κ. Οικονόμου ανέφερε πως «παρακολουθούμε την εξέλιξη της πανδημίας, έχουμε πει ότι δεν έχει φύγει, γι’ αυτό ειδικά οι πιο ευάλωτοι να παίρνουν τα μέτρα προστασίας. Δεν έχει τεθεί θέμα νέων μέτρων».

Σε ερώτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, σχολίασε: «Ό,τι είχαμε πει πριν από αυτήν, ισχύει και σήμερα. Είχαμε σοβαρές αντιρρήσεις και υποστηρίζαμε ότι η συνθήκη είναι επιζήμια για τα εθνικά μας συμφέροντα, όμως άπαξ και ψηφιστεί δημιουργεί τετελεσμένο που δεν μπορεί να ανατραπεί».