Όμιλος ΟΤΕ: Κατέγραψε ένα από τα πιο δυνατά τρίμηνα των τελευταίων ετών

Όμιλος ΟΤΕ: Κατέγραψε ένα από τα πιο δυνατά τρίμηνα των τελευταίων ετών

Αυξημένα κατά 2,7% τα έσοδα του Ομίλου ΟΤΕ το γ΄τρίμηνο του 2016.

Στα 997,9 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα έσοδα του Ομίλου ΟΤΕ το τρίτο τρίμηνο του 2016, αυξημένα κατά 2,7% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, κυρίως χάρη στην σημαντική αύξηση στα έσοδα της σταθερής Ελλάδας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οικονομικών αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου, «η επίδοση αυτή αποτελεί την καλύτερη της δεκαετίας για τον Όμιλο».

Η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA ανήλθε σε 357,0 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 2,0%, με το περιθώριο να διαμορφώνεται σε 35,8%. Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου σε προσαρμοσμένη βάση, εξαιρουμένων των εφάπαξ χρεώσεων, αυξήθηκαν κατά 11,2% σε Euro74,6 εκατ. το τρίμηνο.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα, οι επενδύσεις, το διάστημα αυτό, αυξήθηκαν κατά 29,7% και ανήλθαν σε 183,7 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές του Ομίλου για το εννεάμηνο του 2016 ανήλθαν σε 175,3 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 30,5% από το εννεάμηνο του 2015, «κυρίως λόγω της αύξησης των επενδύσεων». Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου στις 30 Σεπτεμβρίου 2016 διαμορφώθηκε σε 0,8 δισ. Ευρώ μειωμένος κατά 27,2% σε σχέση με πέρσι.

Στην Ελλάδα, στη σταθερή τηλεφωνία, οι πελάτες ευρυζωνικών υπηρεσιών λιανικής αυξήθηκαν κατά 30.000, φθάνοντας συνολικά τους 1.605.000. Οι πελάτες VDSL αυξήθηκαν κατά 14.000 στο τρίμηνο. Στο τέλος του τριμήνου, το 12,5% της συνδρομητικής βάσης ευρυζωνικών υπηρεσιών λιανικής, είχαν επιλέξει υπηρεσίες VDSL. Τα έσοδα της σταθερής αυξήθηκαν κατά 5,4%, παρουσιάζοντας θετικό πρόσημο για όγδοο συνεχόμενο τρίμηνο σε ετήσια βάση. Tο προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA αυξήθηκε σε 43,0%.

Οι υπηρεσίες τηλεόρασης παρουσίασαν ισχυρή ανάπτυξη για ένα ακόμα τρίμηνο καταγράφοντας αύξηση 16% σε ετήσια βάση, με τους συνδρομητές ΟΤΕ ΤV στις 30 Σεπτεμβρίου 2016 να είναι 478.000.

Σε ότι αφορά την κινητή τηλεφωνία, η συνδρομητική βάση αυξήθηκε κατά 3,2% σε σχέση με πέρσι, φτάνοντας τους 7,7 εκατ. πελάτες. Όπως αναφέρει ο Ομιλος σε ανακοίνωση του η επέκταση του 4G και 4G+ δικτύων συνεχίστηκε με την πληθυσμιακή κάλυψη να ανέρχεται σε 90% και 72% αντίστοιχα ενώ η κίνηση δεδομένων στο δίκτυο κινητής αυξήθηκε κατά 81% σε σχέση με το γ τρίμηνο του 2015, καθώς περίπου το 56% της πελατειακής βάσης είναι χρήστες smartphones.

Σε ότι αφορά την πορεία του Ομίλου εκτός Ελλάδος, τα έσοδα σταθερής τηλεφωνίας στη Ρουμανία ήταν υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι, «κυρίως λόγω της επιτυχημένης διάθεσης συνδυαστικών πακέτων Σταθερής-Κινητής και των υψηλότερων εσόδων χονδρικής». Στην κινητή, η πελατειακή βάση μειώθηκε κατά 3,4% σε ετήσια βάση, και διαμορφώθηκε σε 5,5 εκατ. Η Telekom Albania κατάφερε να διατηρήσει τη θέση της στην ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά τηλεπικοινωνιών της Αλβανίας, με την πελατειακή της βάση να διαμορφώνεται σε 1,9 εκατ. στο τέλος του γ’ τριμήνου.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Mιχάλης Τσαμάζ, δήλωσε πως πρόκειται «για ένα από τα πιο δυνατά μας τρίμηνα των τελευταίων ετών». Και προσέθεσε « Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη ήταν η επίδοσή μας στη σταθερή Ελλάδας, όπου η ανάπτυξη στις υπηρεσίες λιανικής συνεχίζεται δυναμικά, κυρίως χάρη στην τηλεόραση και τις ευρυζωνικές υπηρεσίες. Στην κινητή Ελλάδας, τα έσοδα αυξήθηκαν ελαφρώς, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι, λόγω ευνοϊκής βάσης σύγκρισης, αλλά και λόγω των αυξημένων εσόδων από τον τουρισμό τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα εξαιρετικά αποτελέσματα στη σταθερή Ελλάδας είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της κερδοφορίας EBITDA Ομίλου». Τέλος ο κ. Τσαμάζ σημείωσε πως «οι ισχυρές μας επιδόσεις σε ένα δύσκολο περιβάλλον είναι αποτέλεσμα των σημαντικών επενδύσεων που υλοποιούμε. Είμαστε οι μεγαλύτεροι επενδυτές σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιούμαστε. Προαπαιτούμενο για να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση παρέχοντας υπηρεσίες που καλύπτουν τις ανάγκες των οικιακών και εταιρικών πελατών μας είναι να συνεχίσουμε τις επενδύσεις μας στο μέλλον σε τεχνολογία, υποδομές και περιεχόμενο».