Ομόλογα: Νέο ρεκόρ στις ευρωπαϊκές εκδόσεις – Δικαιολογείται η υπερβολική… ευφορία;

Ομόλογα: Νέο ρεκόρ στις ευρωπαϊκές εκδόσεις – Δικαιολογείται η υπερβολική… ευφορία;
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το προηγούμενο ρεκόρ σημειώθηκε στις 9 Ιουνίου 2020, όταν κυβερνήσεις και επιχειρήσεις ενίσχυσαν τους ισολογισμούς τους κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας.

Οι ευρωπαϊκές εκδόσεις χρέους ξεπέρασαν το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ μία εβδομάδα νωρίτερα. Το ορόσημο αυτό επιτεύχθηκε την Τετάρτη, με την έκδοση ομολόγων ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ισπανία, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Το προηγούμενο ρεκόρ σημειώθηκε στις 9 Ιουνίου 2020, όταν κυβερνήσεις και επιχειρήσεις ενίσχυσαν τους ισολογισμούς τους κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας.

Περίπου το ήμισυ του φετινού εκδοθέντος χρέους προέρχεται από υπερεθνικούς οργανισμούς και κυβερνήσεις, λόγω της υψηλής επενδυτικής ζήτησης. Παράλληλα, και αμερικανικές επιχειρήσεις εκμεταλλεύτηκαν το αυξανόμενο χάσμα στις αποδόσεις, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προετοιμάζεται για την πρώτη μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου, ενώ η Federal Reserve (Fed) αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά.

«Οι εκδότες έσπευσαν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση σε σχετικά στενά spreads», αναφέρει ο Μαρκ Λίγουελ της JPMorgan Chase & Co.

Επιχειρήσεις όπως η Merck & Co και η Coca-Cola συνέβαλαν στη μείωση των spreads στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2022. Οι αριθμοί ενισχύθηκαν από την επιστροφή της χρηματοδότησης για εξαγορές και συγχωνεύσεις, με συμφωνίες όπως αυτές της Swisscom και της Johnson & Johnson.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ενώ τα spreads παραμένουν σε στενά πλαίσια και η επενδυτική ζήτηση είναι τόσο υψηλή, οι δυναμικές της αγοράς είναι ιδιαίτερα ισχυρές, οδηγώντας σε αύξηση της προσφοράς», δήλωσε στο Bloomberg ο Φαμπιάνα Ντελ Κάντο της MUFG.

Δεκαεπτά εκδότες βγήκαν στην αγορά την Τετάρτη, συμπεριλαμβανομένων της αμερικανικής Medtronic, της ισπανικής BBVA και της γαλλικής LVMH. Μέχρι στιγμής, η αξία των συμφωνιών έχει φτάσει τα 1,013 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Οι συμφωνίες βρήκαν μεγάλη ζήτηση με τους επενδυτές να κατευθύνουν ρευστό σε funds σταθερού εισοδήματος. Αν και τα spreads παραμένουν σε στενά πλαίσια διακύμανσης, οι αποδόσεις είναι υψηλές σε σχέση με τις δύο προηγούμενες δεκαετίες.

Ωστόσο, ο Νίκολας Τριντάντε, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Axa Investment Managers, παραμένει επιφυλακτικός απέναντι σε αυτή την υπερβολική ευφορία, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, κάτι που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τη νομισματική πολιτική ανά πάσα στιγμή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: