Ομπάμα: Διακυβεύεται η παγκόσμια αξιοπιστία

Ομπάμα: Διακυβεύεται η παγκόσμια αξιοπιστία

Ο Αμερικανός πρόεδρος έστειλε εκ νέου μήνυμα στη διεθνή κοινότητα να μην παραμείνει «σιωπηλή» μπροστά στη «βαρβαρότητα της χημικής επίθεσης στη Συρία».

Η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει να παραμείνει «σιωπηλή» μπροστά στη «βαρβαρότητα της χημικής επίθεσης στη Συρία», επανέλαβε σήμερα ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, από τη Σουηδία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Ο αμερικανός πρόεδρος έθεσε θέμα αξιοπιστίας ως προς την εναρμόνιση της διεθνούς κοινότητας προς τους διεθνείς κανόνες που απαγορεύουν την χρήση χημικών όπλων. «Δεν κινδυνεύει η δική μου αξιοπιστία. Η αξιοπιστία της διεθνούς κοινότητας είναι αυτή η οποία κινδυνεύει, όπως και η αξιοπιστία των ΗΠΑ και του Κονγκρέσου», δήλωσε ο Ομπάμα, που τον Αύγουστο του 2012 είχε ορίσει τη χρήση χημικών όπλων ως «κόκκινη γραμμή» την οποία δεν θα έπρεπε να περάσει το συριακό καθεστώς.

Ο αμερικανός πρόεδρος, που δέχεται διεθνώς κριτική για την πρόθεσή του να επέμβει στρατιωτικά στη Συρία, φρόντισε να επαναλάβει πως η περίπτωση της Συρίας δεν είναι ίδια με το Ιράκ και επεσήμανε πως οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών διαθέτουν στοιχεία που δείχνουν πως η συριακή κυβέρνηση χρησιμοποίησε χημικά όπλα είναι ξεκάθαρα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως στόχος της αμερικανικής κυβέρνησης είναι η αποστολή ενός «πραγματικού, δυνατού μηνύματος στον Άσαντ» που θα μειώσει την ικανότητα του συριακού καθεστώτος να χρησιμοποιήσει ξανά χημικά όπλα.

«Ο πρωθυπουργός κι εγώ συμφωνήσαμε ότι για να αντιμετωπίσει μια τέτοια βαρβαρότητα η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλή. Αν δεν αντιδράσουμε σε αυτή την επίθεση θα αυξηθεί ο κίνδυνος να σημειωθούν και άλλες επιθέσεις, αλλά και ο κίνδυνος άλλες χώρες να χρησιμοποιήσουν αυτά τα όπλα», δήλωσε ο Ομπάμα στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον σουηδό πρωθυπουργό Φρέντρικ Ράινφελτ στη Στοκχόλμη.

Ο αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι πιστεύει πως το Κονγκρέσο θα εγκρίνει την πρότασή του για ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας, όμως υπογράμμισε ότι ως ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων διατηρεί το δικαίωμα να δράσει για να προστατεύσει το εθνικό συμφέρον της χώρας. Εξάλλου ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν ήταν υποχρεωμένος να υποβάλει σχετική πρόταση για να εγκριθεί από το Κογκρέσο, αλλά και ότι δεν το έπραξε ως μια συμβολική κίνηση.

Διαβάστε ακόμη: Ο πίθηκος παίζει ξανά με την χειροβομβίδα