Ομπάμα: «Εκτός ελέγχου η Αφρική με την επιδημία του Έμπολα»

Η πρώτη κλινική δοκιμή εμβολίου κατά του ιού δεν έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής ανεπιθύμητες ενέργειες.

Η επιδημία του Έμπολα στη Δυτική Αφρική βγαίνει εκτός ελέγχου, προειδοποίησε απόψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, κατά την επίσκεψή του στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) στην Ατλάντα της Τζόρτζια.

Οι σκηνές που περιέγραψαν οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες υγείας οι οποίοι επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές στις χώρες της Δυτικής Αφρικής είναι «φρικιαστικές και αηδιαστικές», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Αυτή είναι η σκληρή αλήθεια. Στη Δυτική Αφρική ο Έμπολα σήμερα είναι επιδημία, κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ στο παρελθόν. Βγαίνει εκτός ελέγχου, επιδεινώνεται» τόνισε.

Η καταπολέμηση της επιδημίας θα είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο, όμως η ιατρική κοινότητα ξέρει πώς να το φέρει εις πέρας, πρόσθεσε. «Εάν κάνουμε τα σωστά βήματα μπορούμε να σώσουμε ζωές, όμως πρέπει να δράσουμε γρήγορα. Δεν επιτρέπεται να χρονοτριβούμε με αυτό το θέμα», υπογράμμισε ο Ομπάμα.

Ο πρόεδρος επαίνεσε το CDC λέγοντας ότι αυτή η ομοσπονδιακή υπηρεσία έχει αναλάβει το μεγαλύτερο διεθνές έργο στην ιστορία της.

Some of the ultrastructural morphology displayed by an Ebola virus virion is revealed in this undated handout colorized transmission electron micrograph

Η πρώτη κλινική δοκιμή του εμβολίου κατά του ιού Έμπολα που ξεκίνησε στις ΗΠΑ στις αρχές Σεπτεμβρίου σε εθελοντές δεν έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής ανεπιθύμητες ενέργειες, ανακοίνωσε σήμερα Αμερικανός αξιωματούχος της υγείας.

Κλινική Έμπολα

Το εμβόλιο που έχουν αναπτύξει τα βρετανικά εργαστήρια GlaxoSmithKline εδώ και χρόνια μαζί με τα Αμερικανικά Ινστιτούτα Υγείας (ΝΙΗ) και έχει δώσει πολύ καλά αποτελέσματα στους πιθήκους, αποτελεί αντικείμενο κλινικής μελέτης σε δείγμα δέκα εθελοντών από τις 2 Σεπτεμβρίου.

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμιά ένδειξη σοβαρής αντίδρασης», δήλωσε ο δρ Αντονι Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Νόσων ενώπιον της επιτροπής της Γερουσίας αρμόδιας για τα κονδύλια του προϋπολογισμού.

Σε δέκα ακόμη εθελοντές θα χορηγηθεί το εμβόλιο τις προσεχείς ημέρες, πρόσθεσε. Συνολικά 20 άνθρωποι, ηλικίας 20 έως 50 ετών, υγιείς, θα μετάσχουν στην κλινική δοκιμή στα NIH κοντά στην Ουάσινγκτον.

Τα πλήρη αποτελέσματα της δοκιμής αυτής αναμένεται να ανακοινωθούν στο τέλος της χρονιάς.

Παράλληλα ομάδα ερευνητών από την Οξφόρδη στη Βρετανία θα πραγματοποιήσει κλινική δοκιμή του ίδιου εμβολίου σε 60 υγιείς εθελοντές.
Συνεπώς οι ερευνητές θα είναι σε θέση να διαπιστώσουν αν το εμβόλιο, που δεν περιέχει παρά γενετικά υλικά του ιού Εμπολα,, μπορεί να προκαλέσει μια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος για την παραγωγή επαρκών αντισωμάτων επιτρέποντας την προστασία του οργανισμού από τον παθογόνο αυτό παράγοντα, του οποίου το ποσοστό θνησιμότητας ξεπερνά το 50%.

Αν μετά τις δοκιμές που είναι σε εξέλιξη και αυτές που θα ακολουθήσουν, «το εμβόλιο δείχνει ασφαλές, πιθανόν να είναι διαθέσιμο από το Νοέμβριο για πρωταρχική χρήση, από τους επαγγελματίες της υγείας», είχε ανακοινώσει πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στο τέλος συνόδου στη Γενεύη όπου συμμετείχαν 200 ειδικοί.

Από τις αρχές του 2014 η επιδημία έχει προκαλέσει τον θάνατο 2.461 ανθρώπων σε 4.985 κρούσματα κυρίως σε τρεις χώρες της δυτικής Αφρικής σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του ΠΟΥ.