Ομπάμα: Η Βρετανία θα συνεχίσει να αποτελεί βασικό μας συνεργάτη

Ομπάμα: Η Βρετανία θα συνεχίσει να αποτελεί βασικό μας συνεργάτη

Αποστολή στη Silicon Valley:  Τι δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα για το Brexit, ποιοι επιχειρηματίες έδωσαν το παρόν στο GES2016 και ποια η παρουσία της Ελλάδας.

Σε μια αίθουσα του Standford University, κατάμεστη από 700 επιχειρηματίες και 300 επενδυτές, ο Αμερικανός πρόεδρος επέλεξε να εκφωνήσει λόγο, κλείνοντας τις εργασίες του Global Enterpreneurship Summit 2016, το οποίο φιλοξενήθηκε στην καρδιά της Silicon Valley. Η διεξαγωγή του παγκόσμιου συνέδριου για την επιχειρηματικότητα επέστρεψε στον τόπο όπου γεννήθηκε η ιδέα, καθώς αποτελεί πρωτοβουλία του Μπάρακ Ομπάμα και η παρουσία του κρίθηκε επιβεβλημένη, αφού η θητεία του Αμερικανού Προέδρου λήγει σε λίγους μήνες.

Μιλώντας από το βήμα, ο Ομπάμα ξεκίνησε την ομιλία του σχολιάζοντας την απόφαση της Βρετανίας να αφήσει την Ευρώπη και τόνισε πως αυτή η εξέλιξη ήταν απόρροια της παγκοσμιοποίησης και των σημαντικών αλλαγών που επιφέρει. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μπορεί η Βρετανία να άφησε την Ευρώπη, αλλά η σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Βρετανίας θα παραμείνει ισχυρή. «Υπάρχει συμμαχία. Είναι από τους βασικούς συνεργάτες και θα συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε μαζί τους τις ίδιες βασικές αξίες. Ο κόσμος είναι υπερσυνδεδεμένος και αυτό σημαίνει ότι μπορεί μεν να έχει συρρικνωθεί και να μικραίνουν οι αποστάσεις, έχουν όμως αναδυθεί σημαντικές προκλήσεις, όπως αυτές που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε».

Με δεδομένο ότι η επιχειρηματικότητα, είναι η δύναμη που υποκινεί την ανάπτυξη, ο Αμερικανός Πρόεδρος ανέφερε πως μέσω προγραμμάτων τόνωσης της επιχειρηματικής δράσης και δικτύωσης, όπως είναι ο θεσμός του GES, οι γυναίκες αλλά και οι μειονότητες, έχουν πλέον την ευκαιρία να συνεισφέρουν και να αφήσουν έργο πίσω τους.

Περίπου 70.000 επενδυτές έχουν κινητοποιηθεί χάρη στα εν λόγω προγράμματα που διεξάγονται κάτω από την ομπρέλα του κράτους, με το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων να πραγματοποιείται σε Αφρική, Λατινική Αμερική, Μέση Ανατολή και Ασία. «Ο σκοπός είναι να δημιουργήσουμε κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό μας. Ο μισός πληθυσμός του πλανήτη είναι κάτω των 30 ετών και είναι αυτός που θα δημιουργήσει τις επιχειρήσεις του αύριο. Σαν κυβέρνηση έχουμε μάθει να ακούμε και να αλλάζουμε τα πράγματα. Απλοποιούμε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και χρησιμοποιούμε ως βασικό εργαλείο την τεχνολογία».

Αν η επιχειρηματικότητα τα καταφέρνει στην Αμερική αυτό οφείλεται, σύμφωνα με τον Μπάρακ Ομπάμα, στην καλή συνεργασία μεταξύ Ιδιωτικού Τομέα και κράτους, όπως επίσης και στην έντονη φιλανθρωπική δράσης από μέρους των πολιτών. Όραμά του είναι να υπάρχουν περισσότεροι πόροι διαθέσιμοι σε περισσότερα χέρια, κάτι που θα επιτευχθεί μόνο αν το κράτος λειτουργήσει ως συνεργάτης των επιχειρήσεων.

Σημειώνεται πως το πρόγραμμα θα συνεχίσει να στηρίζει την νεοφυή επιχειρηματικότητα και μετά τη λήξη της θητείας του Μπάρακ Ομπάμα, αφού όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, επόμενος σταθμός του GES θα είναι η Ινδία.