Ομπάμα: «Ο πόλεμος των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν θα τελειώσει υπεύθυνα»

Ομπάμα: «Ο πόλεμος των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν θα τελειώσει υπεύθυνα»

Ο Αμερικανός πρόεδρος επισκέφτηκε αιφνιδίως την αεροπορική βάση Μπάγκραμ και συζήτησε για το σχέδιο εξόδου του αμερικανικού στρατού από τη χώρα.

Να συζητήσει τον στρατιωτικό ρόλο που θα διαδραματίσουν οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν για το υπόλοιπο της χρονιάς, καθώς εντείνονται οι προετοιμασίες για την αναχώρηση της πλειοψηφίας των Αμερικανών στρατιωτών από τη χώρα έπειτα από σχεδόν 13 χρόνια πολέμου, είχα σαν στόχο ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα που πραγματοποίησε μια επίσκεψη-έκπληξη στην αεροπορική βάση Μπάγκραμ, την κυριότερη αμερικανική βάση στο Αφγανιστάν περίπου 40 χιλιόμετρα βόρεια της Καμπούλ.

Μόλις έφτασε στη βάση του Μπάγκραμ ο Ομπάμα ενημερώθηκε για την κατάσταση στη χώρα από τον στρατηγό Τζόζεφ Ντάνφορντ, που είναι επικεφαλής των αμερικανικών και των νατοϊκών δυνάμεων στη χώρα, και από τον Τζέιμς Κάνιγχαμ, τον αμερικανό πρεσβευτή στο Αφγανιστάν.

«Είναι πιθανόν ότι θα ανακοινώσουμε κάποιες αποφάσεις σχετικά σύντομα», είπε ο Ομπάμα κατά την επίσκεψή του, η οποία πραγματοποιείται μία ημέρα πριν τον εορτασμό στις ΗΠΑ της Ημέρας Μνήμης που είναι αφιερωμένη στους βετεράνους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος απευθύνθηκε επίσης στα στρατεύματα και επισκέφθηκε τραυματισμένους στρατιώτες σε νοσοκομείο.

Η επίσκεψη αστραπή του Ομπάμα, η τέταρτη στο Αφγανιστάν, πραγματοποιείται την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος είναι αντιμέτωπος στις ΗΠΑ με επικρίσεις σχετικά με τη ιδιαίτερα παθητική εξωτερική του πολιτική όσον αφορά την αντιμετώπιση των κρίσεων στη Συρία και την Ουκρανία.

Αυτή τη φορά τον Ομπάμα συνόδευαν η σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Σούζαν Ράις και ο ειδικός σύμβουλος Τζον Πόντεστα, ένας γιος του οποίου υπηρετεί στο Αφγανιστάν. Εξάλλου μαζί με τους αμερικανούς αξιωματούχους ήταν και ο τραγουδιστής της κάντρι Μπραντ Πέισλι, ο οποίος ψυχαγώγησε τους στρατιώτες.

Ο Ομπάμα σημείωσε κατά την επίσκεψή του ότι ελπίζει πως η κυβέρνηση του Αφγανιστάν θα υπογράψει σύντομα τη διμερή συμφωνία για την ασφάλεια με τις ΗΠΑ, μετά την εκλογή του νέου προέδρου της χώρας τον Ιούνιο. Μόλις υπογραφεί η συμφωνία αυτή, οι ΗΠΑ θα μπορούν να σχεδιάσουν την παρουσία τους στο Αφγανιστάν μετά το 2014, όπως δεσμεύθηκε ο αμερικανός πρόεδρος.

Η συνεχιζόμενη παρουσία του αμερικανικού στρατού στη χώρα «θα διασφαλίσει ότι το Αφγανιστάν δεν θα χρησιμοποιηθεί ποτέ ξανά για να εξαπολυθεί μια επίθεση εναντίον της χώρας μας», υπογράμμισε ο αμερικανός πρόεδρος απευθυνόμενος στους στρατιώτες.

«Ο πόλεμος της Αμερικής στο Αφγανιστάν θα τελειώσει υπεύθυνα», πρόσθεσε ο ίδιος υπό τις επευφημίες των αμερικανών στρατιωτών.

Στο μεταξύ ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι αρνήθηκε να συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του στη βάση του Μπάγκραμ, παρά τη σχετική πρόσκληση που του είχε γίνει, όπως δήλωσε ένας αξιωματούχος των ΗΠΑ. Ο αξιωματούχος αυτός πρόσθεσε ότι η άρνηση του Καρζάι δεν εξέπληξε την αμερικανική πλευρά, καθώς δεν μπόρεσε να υπάρξει προετοιμασία για τη συνάντηση εξαιτίας της αιφνιδιαστικής φύσης της επίσκεψης του Ομπάμα.

«Δεν είχαμε προβλέψει μια διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο Καρζάι, ούτε καν μια επίσκεψη στο προεδρικό μέγαρο. Το ταξίδι αυτό ήταν αφιερωμένο στο να ευχαριστήσει ο Ομπάμα τα στρατεύματά μας», επεσήμανε ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Προτείναμε στον πρόεδρο Καρζάι να έρθει στο Μπάγκραμ, όμως δεν εκπλαγήκαμε που δεν μπόρεσε να γίνει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», είπε. Ο Ομπάμα «είναι πιθανό να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Καρζάι τις επόμενες ημέρες και ανυπομονεί να συνεργαστεί με τον νέο Αφγανό πρόεδρο», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Ρόιτερς-Γαλλ. πρακτ.-Γερμ. πρακτορείο

Διαβάστε ακόμη:

Επίσκεψη «έκπληξη» του Μπαράκ Ομπάμα στο Αφγανιστάν

Επιτυχής ο πρώτος κύκλος των εκλογών στο Αφγανιστάν