Το όνειρο της κατάκτησης του διαστήματος παραμένει ζωντανό για τη Virgin Galactic

Το όνειρο της κατάκτησης του διαστήματος παραμένει ζωντανό για τη Virgin Galactic

Παρά το δυστύχημα του SpaceShip Two η εταιρεία του Ρίτσαρντ Μπράνσον συνεχίζει την προσπάθεια κατασκευής του πρώτου επιβατικού διαστημόπλοιου στην ιστορία.

Η προσπάθεια του Ρίτσαρντ Μπράνσον να στείλει τουρίστες στο διάστημα έλαβε τραγική τροπή την προηγούμενη εβδομάδα, όταν το SpaceShip Two διαλύθηκε στον αέρα σε μια δοκιμαστική πτήση. Ο κυβερνήτης Πίτερ Σίμπολντ τραυματίστηκε σοβαρά, ενώ ο συγκυβερνήτης Μάικλ Τάινερ Άλσμπουρι σκοτώθηκε.

Κι ενώ η Virgin Galactic και η Scaled Components -θυγατρική της Northrop Grumman που κατασκευάζει το σκάφος- στοχάζονται πάνω στα γεγονότα, παράλληλα προχωρούν μπροστά.

Η Virgin Galactic εστιάζει την προσοχή της σε ένα δεύτερο μοντέλο του SpaceShip Two που μπορεί εν δυνάμει να γίνει το πρώτο επιβατικό διαστημόπλοιο στην ιστορία. Αυτό θα μεταφέρει τους επιβάτες στο διάστημα, όπου για μια περίοδο έξι λεπτών οι επιβάτες θα έχουν τη δυνατότητα να λύσουν τη ζώνη ασφαλείας και να κινηθούν σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας. Στη συνέχεια, το διαστημόπλοιο θα επιστρέφει στη γη.

Εδώ και δυόμισι χρόνια, το δεύτερο μοντέλο του SpaceShip Two βρίσκεται υπό κατασκευή, ενώ δομικά είναι κατά 90% ολοκληρωμένο.

«Θα πάρουμε όσο χρόνο χρειαζόμαστε, για να βεβαιωθούμε ότι κατασκευάσαμε το σκάφος προσεκτικά και με ασφάλεια», δήλωσε ο CEO της Virgin Galactic Τζορτζ Γουάιτσαϊντς στο CNN Money. Και πρόσθεσε ότι η εταιρεία έχει εμπιστοσύνη στην τεχνολογία της.

«Πετάμε καθημερινά με αεροσκάφη που είχαν ατυχήματα» ,είπε ο Γουάιτσαϊντς. «Και το κάνουμε επειδή ξέρουμε ότι έχουν γίνει διορθώσεις – ότι αυτά τα αεροσκάφη βελτιώθηκαν με το πέρασμα του χρόνου. Το ίδιο θα γίνει κι εδώ».

Ενώ οι ομοσπονδιακοί ερευνητές προσπαθούν να βρουν τις αιτίες που οδήγησαν στην καταστροφή, η εταιρεία λέει ότι έχει εξασφαλίσει το «πράσινο φως» για να συνεχίσει τις εργασίες στο δεύτερο μοντέλο. «Μπορεί να είναι έτοιμο για δοκιμές σε έξι μήνες».

Οι αρχές έχουν εστιάσει τις έρευνές τους για τα αίτια του δυστυχήματος σε ένα σύστημα επιβράδυνσης του αεροπλάνου, το οποίο φαίνεται ότι τέθηκε σε λειτουργία πρόωρα.

«Είναι σαφές ότι το νούμερο ένα καθήκον μας τώρα είναι να καταλάβουμε τι συνέβη και να βεβαιωθούμε ότι δεν θα ξανασυμβεί», τονίζει ο Γουάιτσαϊντς.

Μετά το δυστύχημα, η Virgin Galactic εμφανίζεται να έχει επίγνωση των ρίσκων που αντιμετωπίζουν οι πιλότοι δοκιμών.

«Υπάρχει ένας λόγος γιατί οι πιλότοι δοκιμών θεωρούνται απ’ τους πιο θαρραλέους και σκληρούς ανθρώπους στον κόσμο. Είναι επειδή βάζουν τον εαυτό τους αυτοβούλως σε κίνδυνο ώστε να κάνουν τις πτήσεις των υπολοίπων ανθρώπων ασφαλέστερες», καταλήγει ο Γουάιτσαϊντς.