Με ονομαστική ψηφοφορία η κύρωση της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ (LIVE)

Με ονομαστική ψηφοφορία η κύρωση της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ (LIVE)
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλάει από το βήμα στην ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του έτους 2019, Αθήνα, Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018. Η συζήτηση ολοκληρώνεται αργά το βράδυ με την υπερψήφιση η καταψήφιση του. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ολοκληρώθηκε με έντονους διαξιφισμούς η συζήτηση στην Ολομέλεια - Σε εξέλιξη η ψηφοφορία για την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Στην ολομέλεια της Βουλής εισάγεται προς συζήτηση το πρωτόκολλο ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Για την εφαρμογή του άρθρου 72 (παρ. 1, εδάφιο γ.) για τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας επί του σχεδίου νόμου για την «Κύρωση του Πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βόρειου Ατλαντικού (σ.σ.: ΝΑΤΟ) για την προσχώρηση της Βόρειας Μακεδονίας», ενημέρωσε τη Βουλή η αντιπρόεδρος Τασία Χριστοδουλοπούλου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη διάταξη, η ψήφιση του Πρωτοκόλλου θα γίνει με ονομαστική κλήση, με απόφαση του προέδρου της Βουλής, Ν.Βούτση. Αντίστοιχη διαδικασία ακολουθήθηκε και για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η ονομαστική ψηφοφορία αναμένεται να γίνει το απόγευμα, μετά τις 19:00.

Από έναν κατάλογο 14 συνολικά ομιλητών που θα εγγραφούν, θα πάρουν το λόγο πέντε από το ΣΥΡΙΖΑ, τρεις από τη ΝΔ και ένας βουλευτής από κάθε κόμμα, ενώ θα συμπεριληφθεί και ένας ομιλητής από τους ανεξάρτητους βουλευτές.

Η συζήτηση έχει προγραμματιστεί στη σκιά των εξελίξεων στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ η οποία σήμερα αριθμεί έξι βουλευτές και αν παραιτηθεί ή διαγραφεί ή ανεξαρτητοποιηθεί ένας από αυτούς, τότε μένει με πέντε βουλευτές, δηλαδή με τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό για Κοινοβουλευτική Ομάδα που προέρχεται από κόμμα εκλεγμένο στις εθνικές εκλογές. Πλην όμως στους πέντε βουλευτές των ΑΝΕΛ είναι και ο Αριστείδης Φωκάς, βουλευτής που έχει εκλεγεί με την Ένωση Κεντρώων, ανεξαρτητοποιήθηκε και στη συνέχεια προσχώρησε στους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Παρ’ όλα αυτά αρκετά στελέχη της πλειοψηφίας βλέπουν πως με τη σημερινή συνεδρίαση κλείνει ο κύκλος της συζήτησης για την αλλαγή του ονόματος των γειτόνων και πως ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει γρήγορα να γυρίσει σελίδα. Η «φυγή προς τα εμπρός», μέσω της οικονομίας, της μάχης για την καθημερινότητα και της προσέγγισης της μεσαίας τάξης, θεωρείται δεδομένη, ωστόσο πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει το κοινοβουλευτικό τοπίο.

Αξίζει να σημειωθεί πως την Πέμπτη με θετική εισήγηση, από την πλειοψηφία της διαρκούς κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, πήρε το δρόμο για την Ολομέλεια το σχέδιο νόμου «Κύρωση του Πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την Προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Η συνεδρίαση της Επιτροπής ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης και με βάση τη συζήτηση και τις τοποθετήσεις των μελών της επιτροπής, το σχέδιο νόμου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Τόσκας: Τα συμφέροντά μας επιβάλλουν η γειτονική χώρα να είναι κοντά μας, παρά κοντά σε άλλους

Οφείλουμε να κλείσουμε τις διαφορές μας στα Βαλκάνια και να ασχοληθούμε με την κύρια απειλή για την κυριαρχία μας που είναι από ανατολικά, αλλά και να ευχηθούμε να ευοδωθούν οι προσπάθειες του πρωθυπουργού να δημιουργήσει καλύτερο κλίμα και από ανατολικά, τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Τόσκας κατά την τοποθέτησή του στην συζήτηση στην Ολομέλεια για την «Κύρωση του Πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού (σ.σ. ΝΑΤΟ) για την προσχώρηση τη Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Όπως επισήμανε, οι μαξιμαλιστικές αντιλήψεις ότι τάχα μπορούμε να τα έχουμε όλα δικά μας είναι εκ του πονηρού και οι υποκριτικές φωνές της αντιπολίτευσης είναι επικίνδυνες, ενώ η πατριωτική αντίληψή μας επιβάλλει να είμαστε πραγματιστές, τα συμφέροντά μας επιβάλλουν η γειτονική χώρα να είναι κοντά μας, παρά κοντά σε άλλους, κι επιπλέον να είναι σταθερή.

Απέναντι στους προβληματισμούς που καταγράφηκαν στην Επιτροπή, ο κ. Τόσκας υπογράμμισε την ανάγκη να αναλογιστούμε τι θα γίνει αν ναυαγήσουν όλες οι Συμφωνίες κι έτσι βρεθεί η γειτονική χώρα χωρίς συλλογική ομπρέλα. Επικαλέστηκε αναφορές του καθηγητή Αλιβιζάτου και άλλων, σύμφωνα με τις οποίες η γειτονική χώρα το πιθανότερο θα εισαχθεί στους διεθνείς οργανισμούς με το προηγούμενο συνταγματικό της όνομα «δηλαδή σκέτο Μακεδονία», θα έχει φανεί -σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις- ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να ενσωματώσει μια μικρή χώρα σε μια ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων και αυτό θα επιβεβαιώσει τις κριτικές για μια αδύναμη Ευρώπη διευρύνοντας έτσι το χάσμα εντός του ΝΑΤΟ κι πιθανόν να ανοίξει έτσι ορέξεις σε τρίτους.

Επίσης, θα έχουμε μια χώρα στα βόρεια, πολύ πιθανό σύμμαχο της Τουρκίας -όπως έγινε μετά το 1992 και μετά την επιπόλαιη πολιτική που ακολουθήθηκε από τότε- θα έχουμε πιθανόν αποσταθεροποίηση στην περιοχή και ίσως μια χώρα χωρισμένη έτσι ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις μιας μεγάλης Αλβανίας και μιας μεγάλης Βουλγαρίας. Και θα έχουμε μια χώρα, επίσης στα βόρειά μας, που θα γήπεδο επίλυσης των διαφορών των μεγάλων δυνάμεων, πράγμα που προφανώς δεν μας συμφέρει γιατί δεν θέλουμε αυτή η χώρα να είναι έρμαιο διαφιλονικούμενων βλέψεων επεκτατικών εν πολλοίς στο πλαίσιο της διαιώνισης του βαλκανικού ζητήματος.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Τόσκας, μας συμφέρει ως χώρα η Βόρεια Μακεδονία να μην αποτελεί στόχο διαμελισμού επίδοξων δημαγωγών από οποιαδήποτε πλευρά, ούτε να είναι στόχος διαφόρων σφαιρών επιρροής στο όνομα φαντασμάτων και ιδεολογικών εφευρημάτων που τόσο ταλαιπώρησαν τα Βαλκάνια. Προσέθεσε επίσης ότι δεν μπορούμε να συμπλέουμε με κανέναν εθνικισμό, είτε αυτός είναι μεγαλορωσικός είτε έχει σχέση με μεγάλη Αλβανία και μεγάλη Βουλγαρία γιατί αυτό συνεπάγεται στην πραγματικότητα τεχνητή υποδαύλιση «ημέτερων» ανιστόρητων εθνικισμών.

«Ο ρεαλισμός και οι γεωπολιτικές συνθήκες επιβάλλουν να κλείσουμε μέτωπα, αυτοί που θέλουν μέτωπα ανοιχτά για να συσπειρώνουν ακροδεξιά στοιχεία και να φοβίζουν τον “εσωτερικό εχθρό” ας σκεφτούν τις πρακτικές που οδήγησαν στον ατυχή πόλεμο του 1897 κι εννοώ την “εθνική εταιρεία”, τους προπάτορες δηλαδή της ΧΑ που πάντοτε υπονόμευαν τη χώρα, είτε με σβάστικα είτε χωρίς. Κι επειδή -όπως είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ- κάποιοι ανιστόρητοι είπαν ότι επωφελείται η Τουρκία, κάλεσε να δούμε ποιοι επωφελήθηκαν από την δική μας αδράνεια τόσων ετών.

Ο κ. Τόσκας επισήμανε ακόμη ότι με την κύρωση υλοποιούνται τα βήματα και οι υποχρεώσεις της ελληνικής πλευράς σύμφωνα με τις προβλέψεις της ήδη εγκεκριμένης από την Βουλή, Συμφωνίας των Πρεσπών που υλοποιεί τα εθνικά μας συμφέροντα και σταθεροποιεί και αναβαθμίζει το ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Αν. Μεσογείου».

Ρωσία για ΠΓΔΜ: Μεγάλο το κόστος, άγνωστα τα οφέλη από την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Τα οφέλη για την πΓΔΜ από την ένταξή της στο ΝΑΤΟ είναι δύσκολο να καθοριστούν, αλλά τα κόστη αυτής θα είναι σημαντικά, υποστήριξε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

«Ποια είναι τα οφέλη από την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ; Δύσκολο να πει κανείς. Εντούτοις, θα χρειαστεί σίγουρα να πληρώσουν για αυτή την προστασία. Ξέρουμε το κόστος που ανακοίνωσε η Ουάσιγκτον. Θα πληρώσουν αυξάνοντας τις αμυντικές δαπάνες. Θα πληρώσουν για να λάβουν μέρος σε στρατιωτικά γυμνάσια κι επιχειρήσεις που απέχουν πολύ απ’ όσα χρειάζονται οι Μακεδόνες» τόνισε η Ζαχάροβα στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Δείτε ακόμη: Πέρασε κατά πλειοψηφία το σχέδιο νόμου για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ