ΟΟΣΑ: Αντιμέτωπες με χρέος 17 τρισ. δολαρίων οι πλουσιότερες χώρες λόγω κορωνοϊού

pixabay.com

Με επιπλέον χρέος 13.000 δολαρίων μπορεί να επιβαρυνθούν όσοι διαμένουν στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, καθώς η μείωση των φορολογικών εσόδων λόγω της πανδημίας, αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ τα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις για τονώσουν τις οικονομίες τους.

Οι εύπορες χώρες αναμένεται επιβαρυνθούν με επιπλέον δημόσιο χρέος τουλάχιστον 17 τρισ. δολαρίων, καθώς προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, αφού η απότομη πτώση των φορολογικών εσόδων αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ τα μέτρα τόνωσης που εφαρμόζονται για να καταπολεμηθεί η πανδημία, όπως μεταδίδουν οι FT.

Στις πλούσιες χώρες του ΟΟΣΑ, οι μέσες κυβερνητικές χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις αναμένεται να αυξηθούν από το 109% του ΑΕΠ σε περισσότερο από 137% φέτος.

Ένα επιπλέον χρέος μιας τέτοιας κλίμακας θα αναλογούσε κατ’ ελάχιστον σε 13.000 δολάρια ανά άτομο που μένουν στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ. Τα επίπεδα χρέους θα μπορούσαν να αυξηθούν ακόμα περισσότερο αν η οικονομική ανάκαμψη της πανδημίας είναι βραδύτερη από αυτήν που ελπίζουν οι οικονομολόγοι.

Ο ΟΟΣΑ ανέφερε πως το δημόσιο χρέος στα κράτη μέλη του αυξήθηκε κατά 28 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ στην χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009 και ανήλθε συνολικά σε 17 τρις. δολάρια. «Για το 2020, η οικονομική επίπτωση της πανδημίας Covid-19 αναμένεται να είναι χειρότερη από την μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση», ανέφερε.

Αν και πολλές κυβερνήσεις εφαρμόζουν επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα φέτος, που κυμαίνονται από το 1% του ΑΕΠ στη Γαλλία και στην Ισπανία μέχρι το 6% στις ΗΠΑ, πιθανότατα τα μέτρα αυτά θα υποσκελιστούν από την άνοδο του δημόσιου χρέους διότι τα φορολογικά έσοδα τείνουν να μειώνονται ακόμα ταχύτερα από την οικονομική δραστηριότητα σε περιόδους βαθιάς ύφεσης, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού προειδοποίησε πως τα αυξανόμενα επίπεδα χρέους θα είναι πρόβλημα στο μέλλον, ωστόσο υπογράμμισε πως οι χώρες δεν πρέπει να ανησυχούν για τη δημοσιονομική τους θέση τώρα, που βρισκόμαστε εν μέσω της κρίσης.