ΟΟΣΑ: Στο 2,4% η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2023, κάμψη για το 2024 – Οι «συστάσεις» προς την κυβέρνηση

ΟΟΣΑ: Στο 2,4% η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2023, κάμψη για το 2024 – Οι «συστάσεις» προς την κυβέρνηση
Μήνυμα για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στο δικαστικό σύστημα και προώθηση των ευέλικτων μορφών εργασίας.

Στις επιπτώσεις που έχει το υψηλό κόστος διαβίωσης στην Ελλάδα ως προς την ανάπτυξη της οικονομίας αναφέρεται -μεταξύ άλλων- ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην έκθεση Economic Outlook που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.

Ο ΟΟΣΑ σημειώνει πως το ελληνικό ΑΕΠ προβλέπεται να επιβραδυνθεί από 2,4% το 2023 σε 2,0% το 2024, πριν αυξηθεί σε 2,4% το 2025.

Μεταξύ των… συστάσεων του ΟΟΣΑ προς την κυβέρνηση βρίσκονται η ανάγκη για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στο δικαστικό σύστημα, η προώθηση των ευέλικτων μορφών εργασίας και η ασφάλιση των κτηρίων έναντι της κλιματικής αλλαγής.

Αναλυτικά, στην έκθεση του ο Οργανισμός αναφέρει πως η πραγματική κατανάλωση «έχει επιβραδυνθεί λόγω του υψηλού κόστους διαβίωσης και των ζημιών από τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα, αλλά θα ανακάμψει καθώς ο σταδιακά μειούμενος πληθωρισμός και η συνεχιζόμενη αύξηση της απασχόλησης αυξάνουν την αγοραστική ικανότητα των νοικοκυριών».

Ακόμα, ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι «οι βελτιωτικές κινήσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον, οι αυξανόμενες εκταμιεύσεις κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ενίσχυση των παγκόσμιων οικονομικών συνθηκών θα στηρίξουν τις επενδύσεις και τις εξαγωγές».

Για τον πληθωρισμό, σημειώνεται πως η «μείωση του συνολικού πληθωρισμού θα επιβραδυνθεί από τις μισθολογικές πιέσεις που προκύπτουν από την έλλειψη εργατικού δυναμικού».

Σχετικά με το δημόσιο χρέος της χώρας μας, ο ΟΟΣΑ υποστηρίζει πως «τα επιτεύγματα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη μείωση του χρέους έχουν αποτυπωθεί στο δημόσιο χρέος της Ελλάδας αξιολόγηση, η οποία επέστρεψε στην επενδυτική βαθμίδα τον Σεπτέμβριο του 2023».

Στέλνοντας μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, η έκθεση τονίζει πως με βάση τη «τη χαμηλή ακόμη παραγωγικότητα της εργασίας, οι περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για την άρση των εμποδίων στις επενδύσεις -ιδίως στο σύστημα δικαιοσύνης- και τη βελτίωση των δεξιοτήτων θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητες για την επίτευξη υψηλότερου βιοτικού επιπέδου και τη διασφάλιση μακροπρόθεσμης δημοσιονομικής βιωσιμότητας.

Η οικονομία της Ελλάδας παραμένει ισχυρή

Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,3% τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2023.

Η ιδιωτική κατανάλωση στηρίχθηκε από την επέκταση της απασχόλησης, η οποία βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδό της από το 2010, και από την επιβράδυνση του πληθωρισμού. Η ταχεία πτώση του ποσοστού ανεργίας συμβάλλει στην αύξηση των μισθών, ενώ οι οι δείκτες μισθολογικού κόστους αυξήθηκαν κατά 4,3% το έτος έως το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Ο γενικός πληθωρισμός μειώθηκε στο 3,8% για το 12μηνο έως τον Οκτώβριο του 2023, καθώς οι τιμές της ενέργειας υποχώρησαν. Οι πραγματικές επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 7,9% το έτος έως το δεύτερο τρίμηνο του 2023, παρά την αύξηση του κόστους δανεισμού. Οι επιχειρηματικές προσδοκίες παρέμειναν θετικές τον Οκτώβριο του 2023 και οι προσδοκίες συνέχισαν να υποδεικνύουν επέκταση της ζήτησης».

Αναφερόμενος στις μεγάλες πλημμύρες στη Θεσσαλία, ο ΟΟΣΑ αναφέρει πως «οι δασικές πυρκαγιές και οι πλημμύρες προκάλεσαν μεγάλες οικονομικές ζημιές στα μέσα του 2023, ιδίως στους τομείς της μεταποίησης και της γεωργίας».

Για το πρωτογενές πλεόνασμα και το χρέος

Σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα στη χώρα μας, η έκθεση αναφέρει πως η Ελλάδα «αναμένεται να επιτύχει αυξανόμενα πρωτογενή πλεονάσματα, από 1,1% το 2023 σε 2,1% το 2025.

.Αυτό θα συμβάλει στην ταχεία μείωση του ποσοστού χρέους προς το ΑΕΠ από 163% το 2023 σε 152% το 2025.

Με βάση αυτό, ο δημοσιονομικός προσανατολισμός αναμένεται να παραμείνει σε γενικές γραμμές ουδέτερος και να περιοριστεί συγκρατημένα κατά περίπου 0,2% του ΑΕΠ μεταξύ 2023 και 2025.

Για τη φορολογία και την κατάργηση των κρατικών επιδοτήσεων

Ακόμα, ο ΟΟΣΑ υποστηρίζει πως «η αύξηση των φορολογικών εσόδων και η σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων για τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, οι οποίες ανέρχονται σε1% του ΑΕΠ το 2023, δημιουργούν κάποιο δημοσιονομικό χώρο για νέες δημοσιονομικές παρεμβάσεις σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης.

Μέτρα ύψους 0,7% του ΑΕΠ το 2023 και 1,1% του ΑΕΠ το 2024 αυξάνουν τα εισοδήματα των
συνταξιούχων, των δημοσίων υπαλλήλων και των ομάδων χαμηλού εισοδήματος, αν και οι προηγούμενες συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις αναμένεται να περιορίσουν τις δημόσιες δαπάνες».

Μιλώντας για την αναμενόμενη αργή ανάκαμψη της ανάπτυξης στην Ελλάδα, η έκθεση σημειώνει πως «η μείωση της αγοραστικής δύναμης και οι ζημίες από δασικές πυρκαγιές και πλημμύρες προβλέπεται να επιβραδύνουν αρχικά την αύξηση της κατανάλωσης. Το αυξανόμενο κόστος δανεισμού θα επιβαρύνει προσωρινά τις επενδύσεις.

Τόσο η πραγματική αύξηση της κατανάλωσης και των επενδύσεων προβλέπεται να επιταχυνθούν καθώς ο πληθωρισμός θα μειωθεί περαιτέρω και καθώς το εξωτερικό περιβάλλον βελτιώνεται. Η συνεχιζόμενη αύξηση της απασχόλησης και των μισθών θα συμβάλει στην αποκατάσταση της αγοραστικής ικανότητας των νοικοκυριών δύναμη των νοικοκυριών.

Το βελτιωμένο επιχειρηματικό περιβάλλον και η συνεχιζόμενη στήριξη μέσω του προγράμματος ανάκαμψης και  ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0” αναμένεται να τονώσουν τις επενδύσεις».

Οι κίνδυνοι

Οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν πως «η μείωση του πληθωρισμού είναι πιθανό να επιβραδυνθεί καθώς οι αυξανόμενοι περιορισμοί της παραγωγικής ικανότητας συμβάλλουν στις μισθολογικές πιέσεις.

Ένας πιο επίμονος πληθωρισμός ή μια ανανεωμένη ενεργειακή και διαταραχές του εφοδιασμού, αποτελούν βασικούς κινδύνους και θα μειώσουν την αύξηση της κατανάλωσης και των επενδύσεων».

Ευέλικτες εργασιακές σχέσεις και οι ασφαλίσεις για την κλιματική αλλαγή

Στο τέλος της αναφοράς του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα, υπογραμμίζεται πως «παρά την ευπρόσδεκτη μείωση της επιβάρυνσης του δημόσιου χρέους, το επίπεδο του παραμένει υψηλό.

Μια επίτευξη του πρωτογενών πλεονασμάτων τουλάχιστον 1,5% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα και η στήριξη της ισχυρής ανάπτυξης είναι σημαντικά
για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα.

Οι προοπτικές ανάπτυξης θα βελτιώνονταν με την αύξηση της αποτελεσματικότητας του νομικού συστήματος, για παράδειγμα με την προώθηση εναλλακτικών μηχανισμών επίλυσης διαφορών.

Η αύξηση του αριθμού των γυναικών και νέους στην απασχόληση -για παράδειγμα με την ενθάρρυνση ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας- και
αυξάνοντας τα κίνητρα για την πρόσληψη εργαζομένων με περιορισμένη εμπειρία, παραμένουν σημαντικά για την ενίσχυση της περαιτέρω
βελτίωση της δυνητικής παραγωγής».

Σχετικά με τις ασφαλίσεις, ο Οργανισμός αναφέρει πως «η προώθηση ευρύτερης ασφάλισης περιουσίας για όλα τα κτήρια θα μπορούσε να περιορίσει την το μέγεθος των δημοσιονομικών ενδεχόμενων υποχρεώσεων που προκύπτουν από όλο και πιο σοβαρά ακραία καιρικά φαινόμενα και να συμβάλει στην επιτάχυνση της ανοικοδόμησης μετά από ζημίες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: