ΟΠΑΠ: Στηρίζει έμπρακτα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

ΟΠΑΠ: Στηρίζει έμπρακτα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Κάνε αίτηση τώρα για το πρόγραμμα «Επιχειρηματική Ανάπτυξη».

Ένα νέο πρόγραμμα που φιλοδοξεί να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έρχεται από τον ΟΠΑΠ. Αποστολή του προγράμματος «Επιχειρηματική Ανάπτυξη», το οποίο σχεδιάστηκε στο πλαίσιο της Εταιρικής Υπευθυνότητας του Οργανισμού, είναι η επιλογή και η ολοκληρωμένη υποστήριξη αναπτυσσόμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε η ανάπτυξή τους να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Με δεδομένο ότι το 99.9% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας ανήκουν στην κατηγορία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, απασχολώντας το 85.6% των εργαζομένων και συμβάλλοντας στη δημιουργία του 71.9% της εγχώριας προστιθέμενης αξίας, το πρόγραμμα «Επιχειρηματική Ανάπτυξη», εκτιμάται ότι θα δώσει «ανάσα» στην επιχειρηματική αγορά και κατ’ επέκταση στην ελληνική οικονομία, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται αντιμέτωπη με την έλλειψη ρευστότητας και την υψηλή φορολογία .

Η σημασία του προγράμματος υπογραμμίζεται και από το γεγονός ότι υλοποιείται σε συνεργασία με το ελληνικό σκέλος του διεθνούς μη-κερδοσκοπικού οργανισμού Endeavor, που στηρίζει τις πιο υποσχόμενες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο και τις βοηθά, σε συνεργασία με ένα ασυναγώνιστο δίκτυο κορυφαίων επαγγελματιών, να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους.

Όσες επιχειρήσεις αποφασίσουν να συμμετάσχουν, θα έχουν μια σειρά από οφέλη, αλλά για να επιλεγούν απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ιδέα τους να χαρακτηρίζεται από καινοτομία, να ακολουθούν εξωστρεφή πολιτική και φυσικά ο επιχειρηματίας να διακρίνεται για το όραμα, την ενέργεια, το πάθος, την εμπειρία και την επιμονή για την ανάπτυξη μιας επιτυχημένης επιχείρησης.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε κλάδους στους οποίους η Ελλάδα έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, όπως ο τουρισμός, η αγροτική παραγωγή, η βιομηχανία, τροφίμων και ποτών αλλά και σε κλάδους με προοπτική ανάπτυξης, όπως οι νέες τεχνολογίες.

Επιπρόσθετα, οι επιχειρήσεις – για να κριθεί έγκυρη η συμμετοχή τους – θα πρέπει να έχουν οικονομική δραστηριότητα, η οποία μεταφράζεται σε ετήσιο κύκλο εργασιών μεταξύ €100.000 και €50 εκατομμυρίων και μέχρι 250 εργαζόμενους.

Σε περίπτωση που επιλέγουν, μέσω του προγράμματος «Επιχειρηματική Ανάπτυξη», θα αποκτήσουν πρόσβαση σε δεδομένα και πληροφορίες καθώς και σε ένα σημαντικό επιχειρηματικό δίκτυο από το οποίο θα πάρουν πολύτιμα εφόδια αναφορικά με το πώς θα εδραιώσουν την παρουσία τους στις διεθνείς αγορές, πώς θα αποκτήσουν πρόσβαση σε επενδύσεις και δανεισμό, ενώ θα τους παρασχεθεί στρατηγική καθοδήγηση σε θέματα οικονομικής διαχείρισης, διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, branding και επικοινωνίας.

Τα 4 στάδια που ακολουθούνται για την τελική επιλογή

1. Υποβολή αίτησης
Όλες οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά αίτηση συμμετοχής που θα αναρτηθεί στο somethingbetter.gr.Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα διαρκέσει από την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου [ώρα έναρξης- 9:00 το πρωί], έως την Παρασκευή 04Νοεμβρίου [ώρα λήξης- 12:00 το βράδυ].

2. Αρχική αξιολόγηση
Εξουσιοδοτημένη ομάδα της Endeavor Greece, αποτελούμενη από αξιόπιστα στελέχη με μακρά εμπειρία στην διαδικασία αξιολόγησης εταιρειών θα αξιολογήσει το σύνολο των υποψηφιοτήτων, σε μια σειρά ποσοτικών κριτηρίων επιλογής που θα συμπεριλαμβάνονται στην αίτηση συμμετοχής.

3. Συνέντευξη
Οι επιχειρήσεις που θα πληρούν τα ποσοτικά κριτήρια, θα συμμετάσχουν στην φάση της συνέντευξης, κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει αξιολόγηση ποιοτικών κριτηρίων επιλογής. Πιο συγκεκριμένα, ειδική επιτροπή, που θα αποτελείται από υψηλόβαθμα στελέχη της Endeavor Greece, κορυφαίους επιχειρηματίες από διάφορους κλάδους της ελληνικής αγοράς και εκπροσώπους του ΟΠΑΠ, θα αξιολογήσει τις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες σε θέματα όπως:

• επιχειρηματική στρατηγική

• καινοτομία

• δυνατότητα μελλοντικής ανάπτυξης σύμφωνα με το μέγεθος της αγοράς στην οποία δραστηριοποιείται

• επιχειρηματικό μοντέλο

• ποιοτικά χαρακτηριστικά των επιχειρηματιών.

4. Τελική επιλογή
Με την ολοκλήρωση των συνεντεύξεων και τη σύνθεση τόσο του αποτελέσματος της ποσοτικής όσο και της ποιοτικής αξιολόγησης, θα διαμορφωθεί η λίστα των επικρατέστερων επιχειρήσεων. H Επιτροπή του προγράμματος θα μελετήσει τις επικρατέστερες συμμετοχές καθώς και τα αποτελέσματα τους στα ποσοτικά και ποιοτικά πεδία ώστε να καταλήξει στην τελική επιλογή όσων επιχειρήσεων θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Με την ολοκλήρωση της φάσης τελικής επιλογής και διασφαλίζοντας πλήρως τη διαφάνεια της διαδικασίας, όλες οι εταιρείες που θα περάσουν από το στάδιο της συνέντευξης, θα λάβουν ενημέρωση για τα αποτελέσματα τους καθώς και χρήσιμες συμβουλές για την περαιτέρω εξέλιξη τους.

Σημειώνεται πως για την υποβολή αιτήσεων οι ενδιαφερόμενοι μπαίνουν απλά στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.somethingbetter.gr και δηλώνουν συμμετοχή για την επιχείρησή τους. Καταληκτική ημερομηνία η Παρασκευή 04 Νοεμβρίου 2016 [ώρα λήξης- 12:00 το βράδυ].

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ