ΟΠΕΚ+: Ανεβάζει την παραγωγή πετρελαίου υπό τη σκιά της κρίσης στο Ιράν
- 01/03/2026, 14:33
- SHARE
- Ο ΟΠΕΚ+ κατέληξε σε επί της αρχής συμφωνία για αύξηση παραγωγής τον επόμενο μήνα.
- Η αύξηση ανέρχεται σε 206.000 βαρέλια ημερησίως, υψηλότερη από τις προηγούμενες μηνιαίες αυξήσεις.
- Πρωταγωνιστικός ρόλος για Σαουδική Αραβία και Ρωσία.
Τα βασικά μέλη του ΟΠΕΚ+, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, συμφώνησαν να αυξήσουν την παραγωγή κατά 206.000 βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Πρόκειται για επανεκκίνηση των αυξήσεων, μετά το «πάγωμα» που είχε εφαρμοστεί στο πρώτο τρίμηνο.
Η νέα αύξηση υπερβαίνει αισθητά τις μηνιαίες προσθήκες των 137.000 βαρελιών ημερησίως που είχαν εφαρμοστεί στο τέταρτο τρίμηνο, αντανακλώντας την αυξημένη ανησυχία για πιθανή εκτίναξη των τιμών.
Η απόφαση λαμβάνεται σε μια περίοδο έντονης αναταραχής στη Μέση Ανατολή, μετά τη δολοφονία του ανώτατου ηγέτη του Ιράν. Η διεύρυνση της σύγκρουσης απειλεί τόσο την περιφερειακή παραγωγή όσο και τη διέλευση δεξαμενόπλοιων από τα Στενά του Ορμούζ — έναν από τους σημαντικότερους ενεργειακούς διαύλους παγκοσμίως.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η κυκλοφορία πλοίων στην περιοχή έχει ήδη περιοριστεί στο ελάχιστο, αυξάνοντας τον κίνδυνο διακοπών στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η επίσημη αύξηση της παραγωγής ενδέχεται να μην αποτυπώνει πλήρως την πραγματική αντίδραση των κορυφαίων χωρών του ΟΠΕΚ+. Η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν ήδη αυξήσει τις εξαγωγές τους τον προηγούμενο μήνα.
Αντίστοιχη τακτική είχε ακολουθηθεί και κατά τη διάρκεια της αμερικανικής επίθεσης στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις τον περασμένο Ιούνιο, με στόχο τον περιορισμό της ανοδικής πίεσης στις τιμές.
Το κατά πόσο οι χώρες του ΟΠΕΚ+ θα μπορέσουν να διατηρήσουν αυξημένες ροές πετρελαίου εξαρτάται πλέον σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη της σύγκρουσης και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Ιράν, πετρέλαιο και Ορμούζ: Το ενεργειακό σοκ που φοβούνται οι αγορές μετά τον θάνατο Χαμενεΐ
- Δείτε το βίντεο από τον βομβαρδισμό στο παλάτι του Χαμενεΐ – Πώς «κλείδωσε» το πλήγμα
- Ιράν: Ποιος είναι ο Αλιρεζά Αράφι που μπαίνει στο Συμβούλιο Ηγεσίας
- Η «καρδιά» του ιρανικού καθεστώτος στο στόχαστρο: Οι κορυφαίοι αξιωματούχοι που σκοτώθηκαν