ΟΠΕΚ: Ιστορική συμφωνία για μείωση της παραγωγής μέχρι τον Απρίλιο του 2022

ΟΠΕΚ: Ιστορική συμφωνία για μείωση της παραγωγής μέχρι τον Απρίλιο του 2022
Photo: pixabay.com
Ο ΟΠΕΚ αποφάσισε να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα από την 1η Μαΐου.Οι ΗΠΑ καλωσόρισαν την απόφαση.

Ο ΟΠΕΚ και άλλες χώρες που εξάγουν πετρέλαιο συμφώνησαν στη μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου κατά 10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) τον Μάιο και τον Ιούνιο, ώστε να ενισχυθεί το επίπεδο των διεθνών τιμών, που έχει δεχθεί πλήγμα από την εξάπλωση της πανδημίας της COVID-19, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Οι περικοπές στην παραγωγή του πετρελαίου κατά την περίοδο από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο θα είναι στα 8 εκατομμύρια βαρέλια (bpd), ενώ αμέσως μετά η παραγωγή θα μειωθεί στα 6 εκατομμύρια βαρέλια (bpd) για την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι τον Απρίλιο του 2022.

Ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε ότι νέα τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουνίου, για την αξιολόγηση των συνθηκών που θα έχουν διαμορφωθεί στην αγορά πετρελαίου.

Η Ουάσιγκτον καλωσόρισε την επίτευξη κατ’ αρχήν συμφωνίας για τη σταδιακή μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου

Οι ΗΠΑ καλωσόρισαν τις αναφορές για την επίτευξη κατ’ αρχήν συμφωνίας μεταξύ του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του για τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου κατά 10 εκατομμύρια βαρέλια (bpd), σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.

«Οι δεσμεύσεις αυτές θα στείλουν ένα σημαντικό μήνυμα ότι όλες οι μεγάλες χώρες παραγωγής πετρελαίου θα αντιδράσουν συντονισμένα στις πραγματικότητες της αγοράς που προκλήθηκαν από την πανδημία του κορονοϊού», δήλωσε ο αξιωματούχος, ενώ πρόσθεσε ότι ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας Νταν Μπρουιλέτ θα εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ στη σημερινή διάσκεψη των υπουργών Ενέργειας της G20.

Στη διάσκεψη θα εξεταστούν μέτρα για την αποκατάσταση της σταθεροποίησης στην ενεργειακή αγορά.

Αναμένονται αποφάσεις και από τη Νορβηγία

Η Νορβηγία, ο μεγαλύτερος πετρελαιοπαραγωγός της δυτικής Ευρώπης, θα αποφασίσει σύντομα εάν θα μειώσει την παραγωγή της και κατά συνέπεια εάν θα συμβάλει στην παγκόσμια προσπάθεια να στηριχθούν οι τιμές πετρελαίου, δήλωσε σήμερα η υπουργός Ενέργειας της χώρας.

«Η συμφωνία ανάμεσα στις χώρες παραγωγούς της ομάδας ΟΠΕΚ+ είναι πολύ θετική» ανέφερε η υπουργός Πετρελαίου και Ενέργειας Τίνα Μπρου σε δήλωση που απέστειλε με email στο Reuters, προσθέτοντας ότι η Νορβηγία θα καταλήξει στα δικά της συμπεράσματα για πιθανές μειώσεις «στο άμεσο μέλλον».

Η παραγωγή αργού της Νορβηγίας διαμορφώθηκε στα 1,75 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Φεβρουάριο, αυξημένη κατά 26% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.