ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποινές φυλάκισης σε 13 άτομα για παράνομες επιχορηγήσεις στη Φθιώτιδα
- 21/07/2025, 16:56
- SHARE

«Τίτλοι τέλους» στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ Φθιώτιδας και των ευρωπαϊκών επιχορηγήσεων που δόθηκαν μέσω αυτού σε πολίτες το διάστημα 2019- 2020, μπήκαν με το Ι’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών να καταδικάζει 13 κατηγορούμενους για πλημμεληματική απάτη.
Το δικαστήριο έκρινε ένοχους και τους 13 κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων είναι αιτούντες πολίτες και ο πρώην πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Μακρυρράχης, επιβάλλοντας ποινές φυλάκισης από έξι έως 40 μήνες. Παράλληλα, χορήγησε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου σε τέσσερις καταδικασθέντες ενώ επέκρινε πως η έφεση θα πρέπει να έχει αναστέλλουσα δύναμη για όλους τους καταδικασθέντες.
Παράλληλα, το δικαστήριο διέταξε να διαβιβαστούν αντίγραφα της δικογραφίας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών αλλά και στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες κατηγορούμενων και μαρτύρων για αδικήματα όπως της ψευδούς κατάθεσης, της ηθικής αυτουργία στην προηγούμενη πράξη και της ψευδούς βεβαίωσης.
Κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, η εισαγγελέας είχε ζητήσει την καταδίκη όλων των κατηγορουμένων υποστηρίζοντας πως οι συγκεκριμένες εκτάσεις ουδέποτε μισθώθηκαν, ουδέποτε αξιοποιήθηκαν αγροτικά από τους κατηγορούμενους. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στις ευθύνες του ΟΠΕΚΕΠΕ λέγοντας ότι δεν άσκησε ουσιαστικό έλεγχο μένοντας μόνο στο περιεχόμενο των δηλώσεων των κατηγορουμένων.
Υπενθυμίζεται ότι η δικογραφία σχηματίστηκε μετά από ανώνυμη καταγγελία, σύμφωνα με την οποία ομάδα φερόμενων ως «αγροτών» είχαν υποβάλει στο ίδιο Κέντρο Υποδοχής Δηλώσεων πλαστά μισθωτήρια, παρουσιάζοντας ως δικά τους χιλιάδες στρέμματα εξ αδιαιρέτου συνιδιόκτητων εκτάσεων. Οι εκτάσεις αυτές βρίσκονται στο Ιδιωτικό Δάσος Αγόριανης (Εκκάρας) και στη Μακρυρράχη, και δηλώνονταν στις αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης ως βοσκότοποι.
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος 13 κατηγορουμένων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν – κατά περίπτωση – τα αδικήματα της απάτης εις βάρος του Δημοσίου με σκοπό τη λήψη επιχορηγήσεων, της ψευδούς βεβαίωσης, καθώς και της πλαστογραφίας.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, 12 από τους εμπλεκόμενους φέρονται να έχουν αποκομίσει συνολικά παράνομα οφέλη άνω των 440.000 ευρώ, με τις επιδοτήσεις που λάμβανε ο καθένας να κυμαίνονται μεταξύ 13.000 έως και 91.000 ευρώ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Ξεκινά έρευνα για παράνομες επιδοτήσεις σε Ρόδο, Κάλυμνο και Νάξο
- Βορίδης για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Δεν υπάρχει συνομιλία μου, δεν έχω διαπράξει έγκλημα» (vid)
Πηγή: News247