ΟΠΕΚΕΠΕ: Πρόταση καταδίκης για ακόμη 13 πρόσωπα
- 07/07/2025, 20:17
- SHARE

Καταπέλτης ήταν η εισαγγελέας Χαρίκλεια Θάνου ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθήνας, κατά των κατηγορουμένων, στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ζητώντας την ενοχή τους, χωρίς ωστόσο να μείνει εκεί.
Συγκεκριμένα, η κ. Θάνου στράφηκε κατά του Οργανισμού, στοχοποιώντας τον, επειδή δεν έκανε επιτόπιους ελέγχους προς τους αιτούντες «νέους αγρότες», οι οποίοι τελικά -κατά την ίδια- παρανόμως λάμβαναν τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Όπως τόνισε, ο ΟΠΕΚΕΠΕ αρκέστηκε στις τυπικές προϋποθέσεις, δηλαδή στο περιεχόμενο των δηλώσεων των κατηγορουμένων, δίχως να ελέγχει αν οι συγκεκριμένες εκτάσεις πράγματι μισθώθηκαν ή αξιοποιήθηκαν αγροτικά.
«Αυτό οδήγησε στο φαινόμενο να μη γίνεται κανένας πραγματικός έλεγχος, παρά τις ενδείξεις παραποιήσεως και απάτης κι αυτός είναι ένας λόγος που ελέγχεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ από το γραφείο μας. (…) Όλα αυτά τα χρήματα τα στερήθηκε κάποιος που πραγματικά έχει γεωργική δραστηριότητα και παλεύει να προβεί στις καλλιέργειες του. Έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης από επιτήδειους. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έπρεπε ανεξαρτήτως εγκυκλίων να μεταβεί στο σημείο και να δει αν υπάρχει πραγματικά η δηλωθείσα δραστηριότητα. Εκεί θα έβλεπαν ότι υπήρχαν ζώα, ο βοσκότοπος ήταν παραγωγικός στην πραγματικότητα» ανέφερε η εισαγγελική λειτουργός.
Σημείωσε δε πως οι ευθύνες του ΟΠΕΚΕΠΕ θα ελεγχθούν περισσότερο σε άλλη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για κακουργηματική πλαστογραφία σε βάρος ιδιοκτήτριας ΚΥΔ στο Δομοκό, όπου φέρονται να υπογράφτηκαν μισθωτήρια και δηλώσεις.
Παράλληλα, η ευρωπαία εισαγγελέας ζήτησε να διαβιβαστούν στην εισαγγελία αντίγραφα της δικογραφίας για να ερευνηθούν ποινικές ευθύνες κι άλλων προσώπων, και συγκεκριμένα πέντε μαρτύρων για ψευδορκία, δύο προσώπων για ηθική αυτουργία σε αυτή και ενός προσώπου για ψευδή βεβαίωση.
Η κατηγορία
Στο εδώλιο του Μονομελούς Πρωτοδικείου κάθονται 13 κατηγορούμενοι κατά περίσταση για απάτη σε βάρος των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για πλαστογραφία και για ψευδή βεβαίωση σε βαθμό πλημμελήματος, ύστερα από ανώνυμη καταγγελία που πήρε το δρόμο της Δικαιοσύνης.
Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για πολίτες -12 συνολικά- οι οποίοι κατά την κατηγορία, αιτούνταν και έπλεναν επιχορηγήσεις -από 13.000 έως και 91.000 ευρώ- ως μισθωτές εκατοντάδων στρεμμάτων βοσκοτόπων στο Ιδιωτικό Δάσος Αγόριανης (Εκκάρας) και στη Μακρυρράχη, για τα οποία φέρονται να διέθεταν πλαστά μισθωτήρια που είχαν υποβληθεί στο ίδιο Κέντρο Υποδοχής Δηλώσεων.
Ο 13ος κατηγορούμενος είναι ο πρώην πρόεδρος του συνεταιρισμού Μακρυρράχης οποίος εκμίσθωσε εξ ονόματος του συνεταιρισμού στρέμματα σε δύο συγκατηγορουμένους του, ενώ κατά την κατηγορία οι εκτάσεις ανήκαν στο Δημόσιο. Να σημειωθεί πως απολογούμενος ο ίδιος ισχυρίστηκε πως από το 1935 εκδίδονται δικαστικές αποφάσεων με τις οποίες ο συνεταιρισμός έχει τη νομή βοσκής αυτών των εκτάσεων, ενώ υπάρχουν και άλλες μισθώσεις τις οποίες δεν έχει προσβάλει το δημόσιο.
Κατά τις απολογίες τους πάντως, όλοι οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως δεν υπήρχαν πλαστά μισθωτήρια, αφού όλα γίνονταν κατ’εντολή και με τη γνώση των εκμισθωτών και σύμφωνα με την εγκύκλιο που είχε ίσχυε μέχρι το 2021, σύμφωνα με την οποία μοναδικό κριτήριο πήραν τη διατήρηση των βοσκοτόπων σε καλή γεωργική κατάστασης, δηλαδή να μη ξεπερνάει το χορτάρι τα 70 εκατοστά. Μάλιστα, οι περισσότεροι εξ αυτών δήλωσαν στο δικαστήριο ότι πήγαιναν στα μισθωμένα βοσκοτόπια μια φορά στις 15 ημέρες, ωστόσο δεν χρειαζόταν να κάνουν καμία εργασία, αφού η βοσκή των αιγοπροβάτων της περιοχής δεν επέτρεπε στο χορτάρι να μεγαλώσει.
«Όταν ξέσπασε το θέμα, άκουγαν οι υπεύθυνοι βοσκοτόπια και νόμιζαν ότι είχαν ανοίξει το θησαυροφυλάκιο της Ισπανίας. Όλοι φοβήθηκαν. Βρισκόμαστε εδώ σήμερα, έχουμε υποστεί επαγγελματική και ηθική βλάβη επειδή υπάρχει μια ανυπόστατη καταγγελία που κακώς έχει φτάσει εδώ» υποστήριξε απολογούμενος ένας εκ των κατηγορουμένων.
Πηγή: News247