OpenAI: Σε διαπραγματεύσεις για την πώληση μετοχών με αποτίμηση-μαμούθ 86 δισ. δολαρίων

OpenAI: Σε διαπραγματεύσεις για την πώληση μετοχών με αποτίμηση-μαμούθ 86 δισ. δολαρίων
WASHINGTON DC, UNITED STATES - MAY 16: Open AI’s CEO Sam Altman testifies at an oversight hearing by the Senate Judiciary’s Subcommittee on Privacy, Technology, and the Law to examine A.I., focusing on rules for artificial intelligence in Washington, DC on May 16th, 2023. Nathan Posner / Anadolu Agency (Photo by Nathan Posner / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Η αλήθεια είναι πως οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη έχουν ανοίξει την όρεξη των επενδυτών

Σε συνομιλίες με επενδυτές για την πώληση μετοχών αξίας 86 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ποσό περίπου τριπλάσιο από ό,τι άξιζε πριν από έξι μήνες, βρίσκεται η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης OpenAI, όπως μεταδίδουν οι Financial Times.

Και η αλήθεια είναι πως οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη έχουν ανοίξει την όρεξη των επενδυτών – ειδικά για μία από τις κορυφαίες εταιρείες του κλάδου. 

Σε κάθε περίπτωση, μια επένδυση στο επίπεδο όπου στοχεύει η OpenAI θα την καταστήσει μία από τις πιο πολύτιμες μη εισηγμένες εταιρείες στον κόσμο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αξία της τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, όταν συγκέντρωσε χρήματα από επενδυτές, όπως η Microsoft και η Thrive Capital, ήταν 29 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής του OpenAI, Sam Altman, δεν επωφελείται άμεσα από τυχόν άλματα στην αποτίμηση. Ο Altman είπε ότι δεν κατέχει άμεσο ποσοστό στην OpenAI παρά μόνον μια «άυλη» θέση μέσω του start-up accelerator Y Combinator. Έχει δε υποστηρίξει ότι είναι αρκετά πλούσιος, έχοντας επενδύσει σε μερικές από τις πιο επιτυχημένες νεοφυείς επιχειρήσεις της Silicon Valley, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας πληρωμών Stripe. 

Η OpenAI, το οποίο κυκλοφόρησε το ChatGPT στα τέλη του περασμένου έτους, ήταν σε συζητήσεις με επενδυτές σχετικά με μια προσφορά που θα επέτρεπε σε υπαλλήλους της να πουλήσουν τις μετοχές τους. Μετοχές εργαζομένων αξίας έως και ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων είναι προς διάθεση.

Πάντως, δεν είναι σαφές ακόμη εάν η πώληση μετοχών θα είναι ανοιχτή σε νέους επενδυτές καθώς και σε υπάρχοντες, μεταξύ των οποίων είναι εξέχοντα κεφάλαια όπως τα Sequoia Capital, Andreessen Horowitz και Khosla Ventures. Η Thrive, με επικεφαλής τον Τζόσουα Κούσνερ, συμμετέχει επίσης. 

Εκτός από την OpenAI, εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένων των Anthropic, Cohere και Inflection, έχουν σημειώσει απότομες αυξήσεις σε ό,τι αφορά τις αποτιμήσεις τους, καθώς τα chatbots άρχισαν να χρησιμοποιούνται ευρέως από το κοινό τον περασμένο χρόνο. 

Μετά την κυκλοφορία του τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, το ChatGPT εκτιμάται ότι προσέλκυσε 100 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες μέσα σε δύο μήνες, καθιστώντας το την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εφαρμογή που κυκλοφόρησε ποτέ. Έκτοτε, το OpenAI κυκλοφόρησε μια έκδοση εφαρμογής για κινητά και πρόσθεσε χαρακτηριστικά, όπως δημιουργία και ανάλυση εικόνων στο ChatGPT. 

Η εκπαίδευση chatbots όπως το ChatGPT απαιτεί τεράστια ποσά υπολογιστικής ισχύος και κεφαλαίου. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις στην πρώτη γραμμή της τεχνολογίας πρέπει να συγκεντρώσουν τεράστια ποσά, να συνάψουν συνεργασίες με εταιρείες τεχνολογίας που μπορούν να παρέχουν υποδομή και υπολογιστική ισχύ ή και τα δύο.

Παρά τις απαιτήσεις για νέα κεφάλαια, το OpenAI δεν επιδίωκε να συγκεντρώσει χρήματα από κρατικά επενδυτικά κεφάλαια της Μέσης Ανατολής, τα οποία είναι όλο και πιο ενεργοί επενδυτές στη Silicon Valley, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν τα σχέδια της εταιρείας. Το OpenAI φέρεται να έχει ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε ετήσια έσοδα και έχει αναπτύξει δυνατότητες αναγνώρισης βίντεο και ομιλίας. 

Τυχόν αποτίμηση 86 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα συνεπαγόταν ποσό πολλαπλάσιο των εσόδων που συνήθως ξεπερνούν το πεδίο εφαρμογής των κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου. Ωστόσο, ο «εκπληκτικός» ρυθμός τεχνολογικής προόδου και αύξησης των εσόδων της OpenAI θα μπορούσε γρήγορα να αλλάξει αυτούς τους υπολογισμούς, σύμφωνα με τον Vinod Khosla, του οποίου το fund ήταν πρώτος υποστηρικτής της εταιρείας το 2018. 

Πηγή: Financial Times