Οπισθοχώρηση του Ισλαμικού Κράτους από την Κομπάνι λόγω βομβαρδισμών

Οπισθοχώρηση του Ισλαμικού Κράτους από την Κομπάνι λόγω βομβαρδισμών

Οι αεροπορικές επιδρομές κατάφεραν να αναχαιτίσουν μερικώς τους τζιχαντιστές, ωστόσο παραμένουν οι φόβοι για την κατάληψη της κουρδικής πόλης.

Οι αεροπορικές επιδρομές της «συμμαχίας» των ΗΠΑ φαίνεται πως αναγκάζουν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους να οπισθοχωρήσουν από ορισμένες συνοικίες της κουρδικής πόλης Κομπάνι στη Συρία.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, «οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους αναγκάσθηκαν να αποσυρθούν από ορισμένες ανατολικές συνοικίες του Αιν αλ-Αραμπ (Κομπάνι) και από τη νοτιο-δυτική περιφέρεια της πόλης». Οι δυνάμεις των τζιχαντιστών δεν είναι πλέον παρούσες στην δυτική πλευρά, αλλά κρατούν θέσεις στην ανατολική πλευρά της πόλης και στη νότια περιφέρειά της, διευκρίνισε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου.

Η οπισθοχώρηση έγινε αφού «οι θέσεις οπισθοφυλακής επλήγησαν κατά τις αεροπορικές επιδρομές, οι οποίες προκάλεσαν θύματα στις τάξεις τους και κατέστρεψαν τουλάχιστον τέσσερα από τα οχήματά τους».

Ο Μουστάφα Εμπντί, Κούρδος δημοσιογράφος και ακτιβιστής, έγραψε στο Facebook ότι «οι δρόμοι της συνοικίας Μάκταλα, στη νοτιο-ανατολική πλευρά του Κομπάνι είναι γεμάτες πτώματα μαχητών του Daesh» (αραβικό ακρωνύμιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος).

Σύμφωνα με τον ίδιο, εκατοντάδες άμαχοι παραμένουν στο Κομπάνι, όπου η ανθρωπιστική κατάσταση αρχίζει να γίνεται δυσχερής, «αφού οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από τρόφιμα και νερό». Είναι δύσκολο να γίνουν εκτιμήσεις για τον αριθμό των αμάχων που έχουν παραμείνει στο Κομπάνι, αφού διάφορες πηγές αναφέρουν ότι το σύνολο του πληθυσμού έχει διαφύγει, ενώ άλλες πηγές αναφέρουν ότι εξακολουθούν να παραμένουν κάτοικοι στην πόλη.

Εάν οι αεροπορικές επιδρομές βοήθησαν σε κάποιο βαθμό τους Κούρδους μαχητές να ανακαταλάβουν κάποιες από τις θέσεις των τζιχαντιστών στο Κομπάνι, δεν είναι ικανές να σώσουν την πόλη, προειδοποιούν οι αναλυτές, υπογραμμίζοντας ότι μία χερσαία στρατιωτική επιχείρηση, Αράβων ή Τούρκων στρατιωτών, αφού η Ουάσινγκτον έχει αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο, είναι αναγκαία για την ανατροπή της κατάστασης στο θέατρο των επιχειρήσεων.