Η «Όπρα» της Αφρικής

Η «Όπρα» της Αφρικής

Η επιχειρηματίας-τηλεπερσόνα Μο Αμπουντού αλλάζει το τοπίο της «Μαύρης Ηπείρου».

Είναι 49 ετών, μητέρα δύο παιδιών. Έχει πλούσιο βιογραφικό: ήταν επί μία δεκαετία επικεφαλής του τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού στον πετρελαϊκό «γίγαντα» ExxonMobil, είναι ιδρύτρια μίας συμβουλευτικής εταιρίας, ενός εκπαιδευτικού κέντρου διευθυντικών στελεχών και της ΜΚΟ «Inspire Africa Foundation», που ως αντικείμενο έχει τη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών που θα μετασχηματίσουν την αφρικανική κοινωνία. Όμως, αυτό που χαρακτηρίζει πια την Μοσουνμολά Αμπουντού είναι ο νέος τίτλος της: «η Όπρα της Αφρικής»!

Εδώ και 8 χρόνια, το τηλεοπτικό talk-show της, «Στιγμές με τη Μο», όχι απλά «σπάσει ταμεία», αλλά για τα δεδομένα της αφρικανικής ηπείρου γράφει ιστορία. Δεν είναι μόνον οι υψηλοί προσκεκλημένοι που έχουν καθίσει στον καναπέ της εκπομπής της: από τη Χίλαρι Κλίντον μέχρι την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Είναι κυρίως το περιεχόμενο και το μήνυμα που κομίζει για μία Αφρική έξω από τα δυτικά στερεότυπα, μια ήπειρο που προσπαθεί να γυρίσει «σελίδα» στα «κεφάλαια» των εμφυλίων, των δικτατοριών, των λιμών και των ανθρωπιστικών καταστροφών, μια περιοχή που πια μετασχηματίζεται σε μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες σε ολόκληρο τον πλανήτη.

1/3

Με την ίδια λογική, η Μο -που γεννήθηκε μεν στο Λονδίνο, αλλά από τότε που ορφάνεψε από πατέρα, στην ηλικία των 7 ετών, μεγάλωσε και ζει στη Νιγηρία- έφτιαξε προ εννέα μηνών στην πατρογονική της γη και το Ebony Life TV: το πρώτο αφρικανικό ψυχαγωγικό δίκτυο, με θεματολογία αποκλειστικά γύρω από τα βιώματα και την κουλτούρα της μαύρης φυλής.

Για να φτάσει μέχρι εδώ, πάντως, χρειάστηκε πολύς κόπος. Όταν ξεκίνησε, δεν είχε την παραμικρή τηλεοπτική ή δημοσιογραφική εμπειρία, ενώ βγήκε μπροστά της πολλές κλειστές πόρτες. Μία από αυτές, εξιστορεί στο CNN, ήταν και της Αφροαμερικανίδας «γκουρού των ΜΜΕ», Όπρα Γουίνφρεϊ.

«Στην αρχή έκανα τα πάντα για να επικοινωνήσω μαζί της», λέει. «Όμως, όταν από ένα σημεία και μετά δεν λάβαμε κάποια απάντηση, κατάλαβα ότι η Όπρα δεν θα μας βοηθούσε στο να στήσουμε αυτό το αφρικανικό talk show. Τότε λοιπόν βγήκα μπροστά και είπα: ας κάνουμε μόνοι μας το καλύτερο δυνατό».

«Παρακολούθησα σεμινάρια για την τηλεπαρουσίαση, επέστεψα στη Νιγηρία και τους είπα: “είμαι εδώ και θέλω να αρχίσει το δικό μας talk show!” Φυσικά, υπήρξαν πολλά εμπόδια στον δρόμο. Πολλοί που μου είπαν ότι δεν θα τα καταφέρω. Αλλά το πιο βασικό τελικά είναι να έχεις πίστη στον εαυτό σου και στις δυνατότητές σου».

Μαζί με αυτά τα δύο, βέβαια, η Μο πιστεύει ακράδαντα και στις δυνατότητες της αφρικανικής ηπείρου. Εξ’ ου και τις προβάλλει διαρκώς μέσα από τις εκπομπές της, όπου -εκτός από τους διάσημους προσκεκλημένους της- δίνει συνέχεια βήμα στα καινούργια πρόσωπα της ευρύτερης περιοχής: επιστήμονες, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς.

Αυτή ακριβώς, λέει, είναι εν κατακλείδι και η τηλεοπτική της αποστολή: «να πω την ιστορία της νέας Αφρικής». Όσο για την Όπρα; Εύχεται λέει κάποια ημέρα να τη συναντήσει. Και δηλώνει σίγουρη ότι τότε θα έχουν να πουν πολλά.

Διαβάστε ακόμη:

Από φτωχό κορίτσι στη κορυφή του κόσμου

Ένας εκατομμυριούχος… σκουπιδιάρης!