Ώρα ημιτελικών στο Euro 2020 και αυτή είναι η πιο επιτυχημένη χώρα από τις τέσσερις

Ώρα ημιτελικών στο Euro 2020 και αυτή είναι η πιο επιτυχημένη χώρα από τις τέσσερις
epa09318824 Players of Spain react after winning the UEFA EURO 2020 quarter final match between Switzerland and Spain in St.Petersburg, Russia, 02 July 2021. EPA/Alexander Hassenstein / POOL (RESTRICTIONS: For editorial news reporting purposes only. Images must appear as still images and must not emulate match action video footage. Photographs published in online publications shall have an interval of at least 20 seconds between the posting.) Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ισπανία, Ιταλία, Δανία και Αγγλία συνθέτουν το… παζλ των ημιτελικών του EURO 2020, που αρχίζουν απόψε με το «ντέρμπι» του ευρωπαϊκού Νότου.

Στην ιστορία του EURO, η ισπανική ομάδα μπορεί να… καυχηθεί για την καλύτερη παρουσία στο τουρνουά μεταξύ των τεσσάρων «μονομάχων».

Από τις τέσσερις ομάδες που είναι ακόμα «ζωντανές», η Ισπανία έχει το προνόμιο να έχει κατακτήσει τρία ευρωπαϊκά κύπελλα, ενώ η Ιταλία και η Δανία πήραν μόνο ένα και η Αγγλία κανένα.

Η εθνική Ισπανίας είναι μαζί με τη Γερμανία οι ομάδες που έχουν κατακτήσει τα περισσότερα EURO. Οι Ισπανοί το 1964, το 2008 και το 2012, οι Γερμανοί, από την πλευρά τους, επικράτησαν το 1972, το 1980 και το 1996. Και μάλιστα εάν η Γερμανία εμφανίζεται πρώτη στην επίσημη σχετική κατάταξη, είναι επειδή έχει τρεις δεύτερες θέσεις, ενώ η Ισπανία μόνο μία.

Από την πλευρά της, η μόνη κατάκτηση της Ιταλίας χρονολογείται από το 1968 και της Δανία από το 1992. Οι «ατζούρι» έχουν δύο δεύτερες θέσεις, καμία οι Δανοί.

Όσο για την Αγγλία, δεν κατέκτησε ποτέ το τρόπαιο, ούτε έπαιξε ποτέ σε τελικό. Έφτασε στα ημιτελικά στις διοργανώσεις του 1968 και του 1996.

Μετά τη Γερμανία και την Ισπανία, με τους προαναφερθέντες τρεις τίτλους, ακολουθεί η Γαλλία (2), ενώ έχουν επίσης κατακτήσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μία φορά, εκτός από τη Δανία, την Ιταλία και την εθνική Ελλάδας το 2004, οι Σοβιετική Ένωση, Τσεχοσλοβακία, Πορτογαλία και Ολλανδία.