«Ώρα μηδέν» για τη Μέση Ανατολή με το Ιράν να κάνει λόγο για «αναπόφευκτη εξάπλωση του πολέμου»

«Ώρα μηδέν» για τη Μέση Ανατολή με το Ιράν να κάνει λόγο για «αναπόφευκτη εξάπλωση του πολέμου»
epaselect epa10919505 Rockets are launched from the coast of the Gaza Strip towards Israel by militants of the Ezz Al-Din Al Qassam militia, the military wing of the Hamas movement, Gaza City, 14 October 2023. The Israeli Defense Force (IDF) on 13 October called for the evacuation of all civilians of northern Gaza ahead of an expected ground invasion. More than 1,300 Israelis have been killed and over 3,200 others injured, according to the IDF, after the Islamist movement Hamas launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October. More than 2,000 Palestinians have been killed and over 8,700 others injured in Gaza since Israel launched retaliatory air strikes, the Palestinian health ministry said. EPA/MOHAMMED SABER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πυκνώνουν τα «σύννεφα» ενός γενικευμένου πολέμου.

Το Ιράν προειδοποίησε χθες Δευτέρα ότι είναι πιθανή «προληπτική ενέργεια» εναντίον του Ισραήλ «τις προσεχείς ώρες», τη στιγμή που ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις προετοιμασίες για να εξαπολύσει ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Τεχεράνη έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα πως χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας θα πυροδοτούσε ανταπόδοση σε άλλα μέτωπα, εγείροντας ανησυχίες για περιφερειακή ανάφλεξη.

Υπάρχει «πιθανότητα προληπτικής ενέργειας του άξονα της αντίστασης» που αναμένεται να εκτυλιχτεί «τις προσεχείς ώρες», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, ο Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν, στην κρατική τηλεόραση. Αναφερόταν στη συνάντηση που είχε με τον ηγέτη του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου, τον Χασάν Νασράλα, το Σάββατο.

Χθες Δευτέρα, ο κ. Αμιραμπντολαχιάν διεμήνυσε πως ο «άξονας της αντίστασης» –ο ανεπίσημος όρος παραπέμπει σε κράτη και οργανώσεις που διάκεινται εχθρικά έναντι του Ισραήλ και της Δύσης– δεν θα επιτρέψει στο εβραϊκό κράτος «να κάνει αυτό που θέλει στη Γάζα».

Επίσης χθες, ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί προειδοποίησε πως ο χρόνος είναι μετρημένος για να επιτευχθεί πολιτική λύση και προειδοποίησε εναντίον της εξάπλωσης του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς και σε άλλα μέτωπα.

Οι συγκρούσεις έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες ημέρες στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου ανάμεσα στην Χεζμπολάχ και στον ισραηλινό στρατό. Ο απολογισμός των θυμάτων στη λιβανέζικη πλευρά ανέρχεται σε δέκα νεκρούς, ανάμεσα στους οποίους ήταν μαχητές, όμως επίσης εικονολήπτης του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς και δυο άμαχοι. Στην ισραηλινή πλευρά, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον δυο άνθρωποι.

Το Ισραήλ κήρυξε τον πόλεμο στη Χαμάς, παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, αφού ο στρατιωτικός του βραχίονας προχώρησε την 7η Οκτωβρίου σε αιφνιδιαστική άνευ προηγουμένου επίθεση στο ισραηλινό έδαφος. Πάνω από 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην ισραηλινή επικράτεια έκτοτε, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους αριθμούς που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις ισραηλινές αρχές, που εκτίμησαν χθες το πρωί ότι οι όμηροι στα χέρια της Χαμάς είναι 199.

Το Ισραήλ ανταπέδωσε με ασταμάτητο σφυροκόπημα της Λωρίδας της Γάζας, κυρίως από αέρος, με τον απολογισμό των θυμάτων να έχει φθάσει πλέον τους 2.750 νεκρούς, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, ενώ προετοιμάζεται χερσαία εισβολή στον θύλακα.

Η ηγεσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας επιδοκίμασε την επίθεση της Χαμάς, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι δεν είχε καμιά εμπλοκή σε αυτήν.

Η Χαμάς δηλώνει ότι «δεν φοβάται» τη χερσαία επίθεση του Ισραήλ

Η Χαμάς διαβεβαίωσε χθες Δευτέρα πως «δεν φοβάται» τη χερσαία επίθεση του Ισραήλ, το οποίο έχει συγκεντρώσει στρατεύματα κατά μήκος της Λωρίδας της Γάζας, του παραθαλάσσιου θύλακα υπό τον έλεγχο του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, το οποίο η ισραηλινή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία εννοεί να εξαλείψει εντελώς.

«Η απειλή (των δυνάμεων) της κατοχής (σ.σ. του Ισραήλ) ότι θα εξαπολύσει χερσαία επίθεση εναντίον του λαού μας δεν μας φοβίζει κι είμαστε έτοιμοι», ανέφερε ο εκπρόσωπος του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, ο Αμπού Ουμπέιντα, σε ηχογραφημένο μήνυμά του.

Ο Ντανιέλ Χαγκαρί, εκπρόσωπος του Τσαχάλ, του ισραηλινού στρατού, τόνισε πως «οι προσπάθειες όσον αφορά τους ομήρους είναι εθνική προτεραιότητα», καθώς οι οικογένειές τους δεν έχουν κανένα νέο.

Ο Αμπού Ουμπέιντα από την πλευρά του ανέφερε χθες πως ο αριθμός των ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας είναι «200 ως 250», διευκρινίζοντας πως οι 200 βρίσκονται στα χέρια των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, και οι υπόλοιποι στα χέρια άλλων «παρατάξεων της αντίστασης».

«Θα απελευθερώσουμε τους ξένους κρατούμενους εάν το επιτρέπουν οι συνθήκες», πρόσθεσε, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Επανέλαβε εξάλλου πως 22 όμηροι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας τις δέκα ημέρες του πολέμου.

ΗΠΑ και Ισραήλ καταρτίζουν σχέδιο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ θα συνεργαστούν για την κατάρτιση σχεδίου προκειμένου να επιτραπεί διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

«Κατόπιν αιτήματός μας, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ (…) θα καταρτίσουν σχέδιο που θα επιτρέψει η ανθρωπιστική βοήθεια δωρητριών χωρών και πολυμερών οργανισμών να φθάσει στους άμαχους της (Λωρίδας της) Γάζας», δήλωσε ο κ. Μπλίνκεν έπειτα από μαραθώνιες -σχεδόν εννιάωρες- συνομιλίες με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, την πέμπτη ημέρα ασταμάτητων διπλωματικών επαφών στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον κ. Μπλίνκεν είπε πως η αμερικανική και η ισραηλινή κυβέρνηση μοιράζονται την ανησυχία πως η Χαμάς θα προχωρήσει στην κατάσχεση ή την καταστροφή της βοήθειας που θα μπει στον θύλακα ή θα εμποδίσει τη διανομή της σε αυτούς που τη χρειάζονται.

«Αν η Χαμάς εμποδίσει με οποιονδήποτε τρόπο την ανθρωπιστική βοήθεια να φθάσει σε αμάχους, συμπεριλαμβανομένης της κατάσχεσής της, θα είμαστε οι πρώτοι που θα το καταδικάσουμε» και «θα εργαστούμε για να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο να επαναληφθεί» κάτι τέτοιο, είπε ο κ. Μπλίνκεν.

Η Ουάσιγκτον έχει αναπτύξει αεροπλανοφόρο με τη δύναμη κρούσης του στην ανατολική Μεσόγειο και στέλνει ακόμα ένα. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε πως η ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων σκοπός είναι να έχει αποτρεπτικό ρόλο, όχι να αποτελέσει πρόκληση.

Σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ακόμη ένα αμερικανικό πλοίο, το USS Bataan, κατευθύνεται προς το Ισραήλ μεταφέροντας μονάδα των πεζοναυτών και συνολικά 2.000 μέλη του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού. Δεν του ανατέθηκε συγκεκριμένη αποστολή, αλλά μπορεί να διαδραματίσει ρόλο αν αποφασιστεί εκκένωση. Εξάλλου, οι ΗΠΑ έθεσαν σε επιφυλακή άλλους περίπου 2.000 στρατιωτικούς, ώστε να είναι έτοιμοι να αναπτυχθούν μέσα σε 24 ώρες -αντί για 96, ως είθισται- στην περιοχή σε περίπτωση ανάγκης.

Η ΕΕ ξεκινά επιχείρηση αερογέφυρας

Η ΕΕ ξεκινά επιχείρηση αερογέφυρας για παροχή ευρωπαϊκής βοήθειας, η οποία αποτελείται από πολλές πτήσεις προς την Αίγυπτο για να μεταφερθούν προμήθειες σε ανθρωπιστικές οργανώσεις στο έδαφος της Γάζας.

Οι δύο πρώτες πτήσεις θα πραγματοποιηθούν αυτή την εβδομάδα, μεταφέροντας ανθρωπιστικό φορτίο από τη UNICEF, συμπεριλαμβανομένων ειδών που σχετίζονται με τη διαμονή, φαρμάκων και κιτ υγιεινής, σημειώνει η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της.

Μετά τη φρικτή τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ και τα επακόλουθά της, που οδήγησαν σε μια καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση για τον λαό της Γάζας, η ΕΕ συνεχίζει να εντείνει την επείγουσα βοήθειά της στον παλαιστινιακό λαό, επισημαίνει.

Αυτή η επιχείρηση μέσω της ευρωπαϊκής ικανότητας ανθρωπιστικής απάντησης (Εuropean Humanitarian Response Capacity ) θα διευκολύνει την παροχή βοήθειας σε άτομα που έχουν ανάγκη στη Γάζα. Πρόσθετα είδη έκτακτης ανάγκης από τα εν λόγω αποθέματα της ΕΕ είναι διαθέσιμα και έτοιμα να αποσταλούν όταν ζητηθούν από εταίρους στον τομέα της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η ΕΕ τριπλασίασε την ανθρωπιστική της βοήθεια σε πάνω από 75 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των αμάχων που έχουν ανάγκη στη Γάζα. Η χρηματοδότηση θα διοχετευθεί μέσω επιλεγμένων εταίρων ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ που δραστηριοποιούνται επιτόπου.

Ιστορικό

Η ΕΕ παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια σε Παλαιστίνιους που έχουν ανάγκη από το 2000, υποστηρίζοντας ευάλωτες οικογένειες που πλήττονται από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και σοκ.

Η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ διοχετεύεται αποκλειστικά μέσω εγγεγραμμένων ανθρωπιστικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών του ΟΗΕ, διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) και διεθνών οργανισμών όπως η οικογένεια Ερυθρού Σταυρού/Ερυθράς Ημισελήνου. Οι οργανισμοί-εταίροι της ΕΕ υποχρεούνται να ακολουθούν τα υψηλότερα πρότυπα, συμπεριλαμβανομένων των αυστηρών απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων και υπόκεινται σε παρακολούθηση και επιθεώρηση από ειδικούς της ΕΕ.

Επιπλέον, η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ παρέχεται πάντα με βάση τις ανθρωπιστικές αρχές: αμεροληψία, ουδετερότητα, ανεξαρτησία και ανθρωπιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: