Ώρα μηδέν για το Brexit: Συμφωνία ή ρήξη μέσα στις επόμενες μέρες

Ώρα μηδέν για το Brexit: Συμφωνία ή ρήξη μέσα στις επόμενες μέρες
epa07956098 Flags fly outside parliament in London, Britain, 28 October 2019. EU leaders have agreed in principle to extend Brexit until 31 January 2020, meaning the UK will not leave 31 October as planned. EPA/ANDY RAIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Από μια κλωστή κρέμονται οι εξελίξεις, λένε διπλωμάτες που βρίσκονται εντός των διαπραγματεύσεων.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit δήλωσε σήμερα στους απεσταλμένους των κρατών-μελών ότι οι διαπραγματεύσεις για μια εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία πλησιάζουν το κρίσιμο σημείο της επίτευξης συμφωνίας ή της ρήξης, και εκείνοι του ζήτησαν να μην βιαστεί να καταλήξει σε μια μη ικανοποιητική συμφωνία.

Τρεις διπλωμάτες δήλωσαν στο Reuters αφού ο Μισέλ Μπαρνιέ ενημέρωσε τους πρεσβευτές στις Βρυξέλλες ότι οι συνομιλίες συνεχίζουν να ‘σκαλώνουν’ στα αλιευτικά δικαιώματα στα βρετανικά ύδατα, τη διασφάλιση εγγυήσεων ισότιμου ανταγωνισμού και στον τρόπο επίλυσης των μελλοντικών διαφωνιών.

«Μια συμφωνία κρέμεται από μία κλωστή», δήλωσε στο Reuters υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ που ήταν παρών στην ενημέρωση.

«Ο Μπαρνιέ δεν μπορεί να πει εάν οι προϋποθέσεις για μια συμφωνία θα πληρούνται τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο, επιβεβαιώνοντας ότι οι επόμενες ώρες, έως αύριο βράδυ, θα είναι καθοριστικές. Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν και πάλι το σαββατοκύριακο και αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα και αύριο.

Οι δηλώσεις αυτές οδήγησαν σε πτώση έως 0,6% τη στερλίνα, η οποία κινείτο νωρίτερα στο επίπεδο του 1,3359 δολαρίου.

Η Βρετανία αποχώρησε επίσημα από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου αλλά εισήλθε σε μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία ισχύει η ευρωπαϊκή νομοθεσία έως τα τέλη του έτους προκειμένου να δοθεί χρόνος στους πολίτες και τις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν.

Μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου πρέπει να έχει συναφθεί έως την 1η Ιανουαρίου, όταν παύουν να ισχύουν για τη Βρετανία οι ευρωπαϊκοί κανόνες της εσωτερικής αγοράς και η Τελωνειακή Ένωση της ΕΕ, αλλά οι πιθανότητες ενός καταστροφικού “no deal” αυξάνονται καθώς πλησιάζει η προθεσμία αυτή.

Άλλος υψηλόβαθμος διπλωμάτης δήλωσε στο Reuters ότι αρκετά κράτη μέλη προτιμούν να δουν τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται και μετά το τέλος της μεταβατικής φάσης ακόμα κι αν αυτό σημαίνει μια σύντομη περίοδο χωρίς συμφωνία

«Υπάρχει μια ανησυχία ότι λόγω της πίεσης χρόνου υπάρχει ο πειρασμός να βιαστούμε», δήλωσε διπλωμάτης ύστερα από την ενημέρωση του Μπαρνιέ προς τους απεσταλμένους των 27 χωρών-μελών στις Βρυξέλλες. «Του είπαμε: μην το κάνετε αυτό».

Η Βρετανία δεν θα συμφωνήσει σε παράταση της μεταβατικής περιόδου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα κυβερνητικός αξιωματούχος, αφού υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ άφησε να εννοηθεί ότι τα κράτη-μέλη ίσως επιθυμούν οι εμπορικές συνομιλίες να συνεχιστούν και μετά τις 31 Δεκεμβρίου. Η Βρετανία έχει κατ’ επανάληψη αρνηθεί να επιτρέψει την όποια παράταση στις συνομιλίες έως τον επόμενο χρόνο.

Ένας τρίτος διπλωμάτης δήλωσε ότι ενώ οι εντατικές διαπραγματεύσεις συνεχίζονται στο Λονδίνο αυτή την εβδομάδα, συνεχίζει να είναι ασαφές εάν οι διαπραγματευτές μπορούν να γεφυρώσουν τις διαφορές στα τρία θέματα κλειδιά.

«Καθώς μπαίνουμε στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων του Brexit, κάποια κράτη-μέλη γίνονται λίγο ανήσυχα», δήλωσε ο διπλωμάτης ύστερα από τη συνάντηση των πρεσβευτών με τον Μπαρνιέ.

«Άρα αυτό ήταν κυρίως μια άσκηση για να ηρεμήσουν τα πνεύματα στο Παρίσι και αλλού και να δοθούν διαβεβαιώσεις στα κράτη-μέλη ότι η ομάδα Μπαρνιέ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα βασικά συμφέροντα της ΕΕ, συμπεριλαμβανόμενων αυτών στην αλιεία».