Ώρα νέων μέτρων υπό τον φόβο ενός lockdown

Ώρα νέων μέτρων υπό τον φόβο ενός lockdown
Ειδικά κλιμάκια ιατρών και νοσηλευτών πραγματοποιούν δειγματοληπτικούς ελέγχους για κορονοϊό σε ταξιδιώτες που φθάνουν στο λιμάνι του Πειραιά, Κυριακή 16 Αυγούστου 2020. Τυχαιοποιημένους ελέγχους για τον νέο κορονοϊό σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν στην Αθήνα από τις διακοπές τους, πραγματοποιούν από το πρωί στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας ειδικά κλιμάκια του Συντονιστικού Κέντρου της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας. Τα δειγματοληπτικά τεστ θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας μέχρι τη δύση του ήλιου. Στόχος είναι η τυχόν ανεύρεση θετικών στον κορονοϊό ταξιδιωτών αλλά και η ευαισθητοποίηση όσων επιστρέφουν από τις διακοπές, ώστε να προασπίσουν κατά την επάνοδό τους στην Αττική το κοινωνικό σύνολο από την τυχόν διασπορά ιού SARS-CoV-2 στο περιβάλλον τους ή στην κοινότητα και ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο πρωθυπουργός ανακοινώνει ακόμη περισσότερες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Μετά τον χθεσινό ισχυρό σεισμό που έπληξε την περιοχή της Σάμου, οι ανακοινώσεις για τις εξελίξεις της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας καθώς και τα νέα μέτρα για τον έλεγχο της διασποράς του ιού μετατέθηκαν για σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επρόκειτο να απευθυνθεί, χθες με τηλεοπτικό μήνυμα προς τους πολίτες για το δεύτερο κύμα της πανδημίας και τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, ενώ στη συνέχεια, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα παρουσίαζε τα μέτρα οικονομικής στήριξης που ενεργοποιεί η κυβέρνηση, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς την εξειδίκευση των μέτρων που θα εφαρμοστούν και ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης θα ανέλυε τα υγειονομικά δεδομένα.

Μετά τον ισχυρό σεισμό τόσο το μήνυμα του πρωθυπουργού, όσο και οι ανακοινώσεις από τους κκ Σταϊκούρα, Χαρδαλιά και Μαγιορκίνη θα γίνουν σήμερα, σε ώρες που θα ανακοινωθούν αργότερα.

Τα κυριότερα σενάρια για τα μέτρα

Με βάση τα σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει τη χρήση μάσκας σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους παντού, σε όλες τις περιφέρειες, ανεξαρτήτως αριθμού κρουσμάτων. Από τα βασικά σημεία που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός είναι η γενική απαγόρευση κυκλοφορίας μετά από κάποια ώρα, ίσως τη 10η ή 11η βραδινή έως και τις 5 (το πιθανότερο) τα ξημερώματα.

Μεγάλο ζητούμενο είναι η εστίαση, καθώς εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα κλείσει τελείως στις προβληματικές περιοχές για τις επόμενες τριάντα μέρες.

Στις επιλογές του κ. Μητσοτάκη βρίσκονται επίσης η αναστολή των αθλητικών διοργανώσεων, το κλείσιμο των γυμναστηρίων, των αιθουσών ψυχαγωγίας, των θεάτρων και των κινηματογράφων, η παράταση της υποχρεωτικής τηλεργασίας μέχρι τις 30 Νοεμβρίου τουλάχιστον είτε με το σημερινό ποσοστό 40% είτε αυξημένο στο 50%, καθώς και η τηλεκπαίδευση στα Πανεπιστήμια.

Δεν είναι ξεκάθαρο, εξάλλου, αν τελικά θα απαγορευθούν ή όχι οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. Το αρχικό πλάνο προέβλεπε να σταματήσουν, ωστόσο τις τελευταίες ώρες και με δεδομένο ότι θα υπάρχει γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας από το βράδυ μέχρι το επόμενο πρωί, δεν αποκλείεται να επικρατήσει η ελεύθερη μετακίνηση.